Medimagazin logo

Diş Hekimleri Odası reklam yasaklattı

İzmir Diş Hekimleri Odası, diş fırçasının yerini tuttuğu iddiasıyla televizyonlarda yayınlanan 'Vivident Complete' reklam filmi için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu'na yaptığı şikayet sonrası, ürünün reklamlarının durdurulması kararı alındı
Diş Hekimleri Odası reklam yasaklattı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
İzmir Diş Hekimleri Odası, diş fırçasının yerini tuttuğu iddiasıyla televizyonlarda yayınlanan 'Vivident Complete' reklam filmi için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu'na yaptığı şikayet sonrası, ürünün reklamlarının durdurulması kararı alındı.

İzmir Diş Hekimleri Odası Başkanı Turgan Ülker, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na 1 sene önce başvurduklarını, bu sürede reklamın bol bol yayınlandığını, geç gelen adaletin, adalet olmadığını söyledi.
Diş hekimleri ve akademisyenler olarak, halkın ağız ve diş sağlığının yükseltilmesi için her fırsatta fırça ve diş ipinin önemini anlattıklarını söyleyen İzmir Diş Hekimleri Odası Başkanı Turgan Ülker, "Vivident reklamında bizi rahatsız eden, 'Dişlerinizi fırçalamasanız da olur, onun yerine sakız çiğnemeniz yeterli' mesajının verilmesiydi. Reklam, kamu sağlığına aykırı olmayacağına dair yönetmelik hükmüne aykırı olduğu için ve reklam hakkında gereğinin yapılması için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü'ne başvurduk" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Reklam Üst Kurulu'na başvurduktan sonra ilgili firmadan konu ile ilgili görüş aldıklarını, firmanın söz konusu reklam filminde diş fırçasının ve diş fırçalamanın önemine değinildiğini, kesinlikle sakızın diş fırçasının yerini tutacağı yönünde bir mesaj verilmediğini ifade ettiğini söyleyen Ülker, verilen savunma yazısından sonra konu hakkında akademisyenlere de başvurduklarını ve bilimsel değerlendirme istediklerini, fakültelerden reklamın insanları yanılttığına dair rapor geldiğini ve kendi görüşlerini desteklediğini belirtti.

İzmir Diş Hekimleri Odası'nın 09.02.2005 tarihli başvurusu üzerine reklamı inceleyen Reklam Kurulu, 13 Aralık 2005 tarihli ve 123 sayılı toplantısında, söz konusu reklamların 4077 sayılı kanunun değişik 16'ncı maddesine aykırı olduğunu ve reklam veren Perfetti Van Melle Gıda San. ve Tic. A.Ş.'ye, 4077 sayılı kanunun 4822 sayılı kanunla değişik 17 ve 25/8'inci maddeleri uyarınca söz konusu reklama 'durdurma cezası' verilmesini kararlaştırdı.
Kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirten Ülker, "Odamızın kurulduğu 1986 yılından bu yana ilk defa bir reklama bu şekilde tepki verdik. 2004 yılında 17 milyon, 2005 yılında ise 25 milyon diş fırçasının satıldığını dikkate alırsak, toplumumuzun dişlerini fırçalamadığı görülebilir. Zaten böyle bir durum varken, insanlara 'diş fırçalamasanız da olur' şeklinde bir mesaj verilmesi bizi tedirgin etti. Reklamın yayından kaldırılması güzel bir şey ancak zaten 1 senedir yayınlanıyordu. Biz reklam yayınlanmaya başladıktan hemen sonra Reklam Kurulu'na başvurduk, 1 sene sonra böyle bir karar geldi. Tabi geç gelen adalet, adalet midir, bu tartışılır. Reklam zaten ömrünü doldurmuştu ve zaten yayından kaldırılacaktı. O nedenle biz verilen bu cezayı tam bir ceza olarak görmüyoruz. Avukatlarımızla görüşüyoruz, bu konu hakkında bir yaptırım varsa gerekeni yapacağız" diye konuştu.


İHA
diş
hekimleri
odası
reklam
yasaklattı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir