Medimagazin logo

Kuş gribi günlüğü

Yurt genelinde kuş gribine karşı çeşitli önlemler alınıyor.
Kuş gribi günlüğü
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Yurt genelinde kuş gribine karşı çeşitli önlemler alınıyor.


Van Valisi Niyazi Tanılır, Tarım İl Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda, kanatlı hayvanları itlaf çalışmaları kapsamında oluşturulan ekiplerle bir araya geldi. Kuş gribiyle mücadelede bugün dünyada bilinen en etkili yöntemin, kümes hayvanlarının itlafı olduğunu belirten Vali Tanılır, itlaf ekiplerine büyük görev ve sorumluluklar düştüğünü, vatandaşların ekiplerce bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi. Bölgenin sosyal ve ekonomik yapısı itibariyle hayvanlarla iç içe yaşanacak bir yapıda olduğunu ifade eden Tanılır, her evin bahçesinde bir kümes bulunduğunu, hayvanların yöre insanı için ekonomik kaynak oluşturduğunu kaydetti.

İtlaf çalışmalarının kurallara uygun yapılması gerektiğini vurgulayan Tanılır, “Geçen gün Kurubaş mevkiinde açılan çukurlara giden yollar çamur olduğu için araçlar olay yerine gidemedi. Ancak o sırada bir görevli topladıkları hayvanları açıkta araziye bırakarak gitmiş. Daha sonra bazı gazeteciler bunu haber yaptı. Bu olayın bir daha yaşanmaması gerekiyor. Yaptığımız bütün çalışma bir anda boşa çıktı. Bu arkadaşlar hakkında soruşturma başlattık” diye konuştu.

İtlaf ekiplerin çalışma yaptığı bölgeye vatandaşların ve basın mensuplarının girmemesi gerektiğini kaydeden Tanılır, aksi halde polis ve jandarma aracılığıyla gerekli tedbirlerin alınacağını sözlerine ekledi.

ADANA

Adana'da 4 yaşındaki Yağmur Erzin, kuş gribi şüphesiyle tedavi altına alındı.

Merkez Yüreğir İlçesi’ne bağlı Sofulu Beldesi Gültepe Mahallesi’nde oturan Yağmur Erzin, dün gece rahatsızlanınca ailesi tarafından Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne götürüldü. Muayene edilen küçük kız, kuş gribine yakalanmış olabileceği şüphesiyle İntaniye (bulaşıcı hastalıklar) Servisi’ne yatırıldı.

Adana’da geçen hafta biri çocuk 3 kişi kuş gribi şüphesi ile gözlem altına alınmış, ancak yapılan tahlillerde bu kişilerin kuş gribi olmadıkları belirlenmişti.

OSMANİYE

Osmaniye'nin Düziçi İlçesi'ne bağlı Atalan Beldesi'nde ölü tavuk bulunması üzerine başlatılan karantina uygulamasının kaldırıldığı bildirildi. İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, geçtiğimiz günlerde 2 tavuğun ölü bulunduğu 3 kilometrelik bölgede, önlem amacıyla başlatılan karantinanın, kaldırıldığı belirtildi.

Beldede 1320 kanatlı hayvanın itlaf edildiğini hatırlatan yetkililer, ölen 2 tavuktan birinden alınan ve Adana'daki Veteriner Araştırma Enstitüsü'ne gönderilen tahlil sonucunun, bugün belli olacağını bildirdiler.

İZMİR

İzmir'in Buca İlçesi'ndeki Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK) bağlı yuvada kalan 10 çocuk rahatsızlanınca kuş gribi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı, ancak çocukların rahatsızlığının soğuk algınlığından kaynaklandığı belirlendi.

Alınan bilgiye göre, Şehit Asteğmen Adem Dertsiz Çocuk Yuvası'nda kalan, 6 ile 12 yaşları arasındaki 10 çocuk dün gece rahatsızlandı. Bahçesinde kanatlı havyan beslenilen yuvadaki 10 çocuğun birden hastalanmasından şüphelenen yuva görevlileri, çocukları ambulansla Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi Çocuk Acil Servisi'ne kaldırdılar.

Muayenelerinde, Gizem Oflaz (12), Bahtiyar Yoldaş (12), Emine Taşdemir (12), Yiğit Şahin (11), Dilan Ceverli (9), Şebnem (9) ve Hüseyin Ölçer (6), İlayda Öner (9), Erol Arbay (9) ve Hatice Gündoğan'ın (8) rahatsızlıklarının soğuk algınlığından kaynaklandığı belirlendi.

Taburcu edilen çocuklardan, tahlil yapılmak üzere kan örnekleri alındığı öğrenildi.

BAHÇEDEKİ KANATLI HAYVANLAR TOPLANDI

Olayın ardından İzmir İl Tarım Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, yuvanın bahçesinde beslenen toplam 20 kaz, ördek ve tavukla 1 muhabbet kuşunu toplayarak götürdüler.

Yuvaya gelen Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, gazetecilerin sorusu üzerine, çocukların sağlığının iyi olduğunu, şüpheli bir durumun bulunmadığını söyledi.

SİİRT

Siirt Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Siirt ve ilçelerinde 9 bin 500 kanatlı hayvanın itlaf edildiğini söyledi. Vali Mutlu, Siirt Öğretmen Evi'nde yapılan bayramlaşma töreninde, kuş gribi nedeniyle endişe edilecek bir durum olmadığını belirtti.


Siirt ve ilçelerinde gerekli önlemleri aldıklarını ifade eden Mutlu, “Siirt merkez ve ilçelerinde toplam 9 bin 500 kanatlı hayvan itlaf edildi. İl Tarım Müdürlüğü ve Sağlık ekiplerinin izinleri kaldırıldı. Çalışmalar aralıksız sürdürülüyor” dedi.

MALATYA

Malatya Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü veteriner hekim Nedim Şahingil, yaptığı açıklamada, kentte şu ana kadar kuş gribi virüsünün tespit edilmediğini söyledi. Vatandaşların şüpheye kapıldığı için tavuklarını keserek yollara attıklarını kaydeden Şahingil, “İncelenmek üzere Elazığ'a gönderdiğimiz 44 kanatlı hayvan numunesinin çoğu, yollara atılan tavuklardan oluşuyor. İncelemesi biten numunelerden, kuş gribi virüsü tespit edilen yok. Vatandaşlar, şüphe üzerine tavuklarını kesecekse, yollara atmak yerine gömsünler”dedi.

Sulak alanların bulunduğu Battalgazi ve Kale ilçelerinde, kaymakamlıkların duyarlılıkları sonucu kontrollerin yapılmaya devam ettiğini kaydeden Şahingil, tavukların kümeslerden çıkarılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

PROF. DR. ÖNER: HÜLYA KOÇYİĞİT'İN TAHLİLLERİ NEGATİF ÇIKSAYDI, BU DURUMU AÇIKLAYAMAZDIK

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Faik Öner, ”Hülya Koçyiğit'in tahlilleri negatif çıksaydı, bu durumu açıklayamazdık” dedi.

Öner, yaptığı açıklamada, Hülya Koçyiğit'in Hıfsızssıhha Enstitüsü'ne gönderilen ve negatif çıkan ilk tahlilin boğazdan alınan numuneler olduğunu belirtti.

İlk sonucun negatif çıkmasının normal olduğunu, çünkü boğazdan alınan numunelerin her zaman için doğru sonuçlar vermediğini ifade eden Öner, şunları kaydetti:

“Hülya Koçyiğit'in ölümünden sonra akciğerinden doku alarak tahlile gönderdik. Akciğerlerden alınan dokular daha doğru sonuç verir. Hastamızda kuş gribinin pozitif çıkması beklediğimiz bir durumdu. Çünkü hastanın sağlık durumu, belirtileri ve ölümü bu ihtimallerimizi yükseltti. İlk sonuçlar negatifti, ama bugün Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada sonuçlar pozitif çıktı. Zaten sonuçların negatif çıkması halinde bu durumu açıklayamazdık.”

Koçyiğit ailesinin çocukları Mehmet Ali 1 Ocak, Fatma 5 Ocak, Hülya ise 6 Ocak'ta hayatını kaybetmişti.



Hürriyet
kuş
gribi
günlüğü
Yorum (2)
osman şalkacı
SN. hocam ilimin filim filimin ilim sanıldığı şu günlerde, böyle bir çalışmayı bizlere hatırlattığınız için teşekkürler. Bu gün kaç hasta olmayan hastayı muayene ettik bilmiyorum ama bilimin bir yerlerde devam ettiğini duymak güzel.endorfinimin arttığını hissediyorum bu yazıyı okurken. Geleceğe dair canım vatanımdan da ümitlenmek istiyorum ve Allaha yalvarıyorum 'Yolumuzdaki dikenleri temizle rabbimm' vesselam... Osman şalkacı
0
Cevapla
semra akbal
bu gelişmeleri hastamızı kaybetmeden önce nasıl bulup uygulayacağız.hergün yeni bir yerine bu hücreler dağılırken ve o yinede hayata gülebilirken iki ergen çocuğu bunu anlayamazken ne yapacağız.siz prof.sunuz.bir yol gösterin
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir