Medimagazin logo

Kuş gribi vakaları WHO'da inceleniyor

Ulusal referans laboratuvarında kuş gribi yönünden pozitif bulunan 21 vaka örneğinden 12'si, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Londra'daki referans laboratuvarında da pozitif olarak belirlendi
Kuş gribi vakaları WHO'da inceleniyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Ulusal referans laboratuvarında kuş gribi yönünden pozitif bulunan 21 vaka örneğinden 12'si, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Londra'daki referans laboratuvarında da pozitif olarak belirlendi.

Sağlık Bakanlığı Kuş Gribi Koordinasyon Merkezi'nden yapılan açıklamada, pozitif sonuç alınan vaka sayısının 21, hayatını kaybedenlerin sayısının 4, taburcu olanların sayısının 14, tedavisi devam edenlerin sayısının ise 3 olduğu açıklandı.

Açıklamada ''ulusal referans laboratuvarımızda incelenerek pozitif bulunan ve WHO'nun Londra'daki referans laboratuvarına gönderilen 21 pozitif vaka örneğinden 12'si burada da pozitif olarak belirlenmiştir" denildi.

Diğer vaka örneklerinin hala incelendiği belirtilen açıklamada, "yeni vaka görülmemesinin sevindirici olduğu bir durumdur. Ancak, tedbirli olmaya devam edilmeli, bakanlığımızca önerilen koruma önlemlerinin uygulanması titizlikle sürdürülmelidir" ifadesine yer verildi.

Türkiye'de kuş gribi ölümleri

Ölümcül kuş gribi virüsü H5N1, Türkiye'de ilk olarak geçtiğimiz yılın ekim ayında Balıkesir'in Manyas ilçesine bağlı Kızıksa beldesinde bir hindi çiftliğinde ortaya çıktı.

Bölgede 21 gün süren karantinanın ardından Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, kuş gribinin tamamen bittiğini açıkladı, ancak 2006'nın ilk günlerinde gelen ölüm haberleriyle kuş gribi tekrar Türkiye'nin gündemine oturdu.

Hastalıktan bugüne kadar dört kişi yaşamını yitirdi. İlk olarak, Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinden Van'a sevkedilen ve ölü tavuklarla temasta bulundukları belirlenen üç kardeş tedavi gördükleri YYÜ Tıp Fakültesi hastanesinde arka arkaya hayatını kaybetti.

Bu ölümlerin ardından 15 ocakta Van Yüzüncü Yıl Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 11 ocak tarihinden bu yana tedavi gören Fatma Özcan da yaşamını yitirdi. Bu son ölümle Türkiye'de kuş gribinden ölenlerin sayısı dörde yükseldi.

Ölen kişiler ve yaşları şöyle:

1 ocak: Muhammet Ali Koçyiğit (14)
5 ocak: Fatma Koçyiğit (15)
6 ocak: Hülya Koçyiğit (11)
15 ocak: Fatma Özcan (12)

Kümes hayvanları ve göçmen kuşlar arasında hızla yayılan ölümcül H5N1 virüsü, insanlara nadir de olsa bulaşabiliyor. Ancak uzmanlar, virüsün insandan insana hızla geçebilen bir türe dönüşmesinden endişe ediyor.

Kuş gribinde son durum BM'yi sevindirdi

Birleşmiş Milletler (BM) kuş gribi koordinatörü David Naborro Dünya Ekonomik Forumu yıllık toplantılarının yapıldığı Davos'ta yaptığı açıklamada, Türkiye'de kuş gribine yakalanıp da ölenlerin sayısının, Doğu Asya'da görülen önceki vakalara göre daha az sayıda olduğunu söyledi.

Naborro, kuş gribinin virüsünün insanlara nasıl bulaştığını ve nasıl geliştiğini yakından izlediklerini bildirdi.

Türkiye'deki olumlu gelişmeye rağmen, küresel düzeyde kuş gribi virüsünün yayılması konusunda daha az kaygılı olmadıklarının altını çizen Naborro, Türkiye'de kuş gribi bulaşmasına rağmen ölüm vakalarının az olmasını, virüsün insanlarla etkileşim yollarının değişmeye başladığının göstergesi olabileceğini vurguladı.

Nabarro, kuş gribinden ölen insanların sayısının ya da oranının, hastalığın insandan insana bulaşma riskinin azaldığının ya da arttığının işareti olmadığını da ifade etti.

CNN Türk
kuş
gribi
vakaları
who'da
inceleniyor
Yorum (1)
Prof.Dr. M.Selman YILDIRIM
değerli hocamızın yorumlarına katılmamak elde değil ancak Doku Tipleme Laboratuvarı bilindiği üzere multidisipliner çalışması gereken bir laboratuvardır burada özellikle yapılan tetkiklerde moleküler genetik yöntemlerle sonuçlar verilmektedir.ayrıca immunolojik bazı yöntemler ek tanı aracı olarak kullanılmaktadır.bakanlığın buradaki amacı her bölümün eksik oldugu bilğiyi tamamlaya bilmesi için kısaslar koydugunu düşünüyorum burada hematoloji ve immunolog biyokimya patoloğ arkadaşlarımızın hiçbir moleküler belgeye sahip olmadan bu işi direk yapmaları ne kadar dogrudur. hiçbir immunoloji konusunda belgeye sahip olmadan Tıbbi Biyoloji genetik biyokimya ve patoloğun bu işi direk yapması ne kadar dogrudur burada mutlaka herkesin eksik yönünü tamamlaması gerekliliği aşikardır her bölüm için verilen süreler tartışılabilir ancak bu işin asıl çözümü bu iş için özel bir yüksek lisans veya doktora programının kurulup spesifik bu işe uygun hekim arkadaşların yetiştirilmesidir.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir