Medimagazin logo

Sağlık Bakanlığı, gençleri evliliğe hazırlayacak

Sağlık Bakanlığı, problemsiz bir yuva kurulması için evlenecek çiftleri yuva kurmaya hazırlayacak. Bakanlık, bunun için ‘Evlilik Öncesi, Evlilik ve Aile Danışmanlığı Projesi’ni uygulamaya koydu.
Sağlık Bakanlığı, gençleri evliliğe hazırlayacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı, problemsiz bir yuva kurulması için evlenecek çiftleri yuva kurmaya hazırlayacak. Bakanlık, bunun için ‘Evlilik Öncesi, Evlilik ve Aile Danışmanlığı Projesi’ni uygulamaya koydu.

Gençlerin, toplumsal değer yargılarını hiçe sayan davranışları, evlilik dışı gebeliklerin korkutucu boyutlara ulaşması, aile içi şiddet, tecavüz olaylarının çokluğu ve evlilik öncesi çiftlerin cinsel eğitimi konusunda yeterince bilgilendirilmemesi, Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Sivil toplum kuruluşlarının da rol aldığı projenin hedefi, ailelere, evlilik birliğinin kurulması öncesinden başlayarak sağlıklı bir evlilik ve ilişki süreciyle ilgili bilgi ve destek vermek. Çiftlerin yeni yaşam biçimine hazırlanmaları için evlilik öncesi danışmanlık yapmak.


Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın talimatıyla hazırlanan projenin önce pilot uygulaması yapılacak. 2006'da hayata geçirilecek danışmanlık hizmeti, bütün sağlık ocaklarında kurulacak birimlerde verilecek.

81 ilde uygulanacak proje kapsamında uzmanlar tarafından gençlere eğitici dersler verilecek. Eğitimlerde, evlenecek çiftlere aile birliği ve boşanma konusunda mesajlar sunulacak, şiddet ve hastalıklar anlatılacak. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı ve Sağlığı Geliştirme Eğitimi Dairesi Başkanı İdris Yaşar, projenin üniversite ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yürütüleceğini söyledi. Gerçekçi olmayan birçok evliliğin bulunduğunu belirten Yaşar, projeye neden ihtiyaç duyulduğunu şöyle açıkladı:
“Türkiye'de adolesan evlilikler ve gebelikler giderek artmaktadır. Aile içi cinsel taciz ve tecavüzler toplumda önemli bir sorundur. Aile içinde yaşanan ve çözüme ulaştırılmayan problemler hem ebeveynde hem de çocuklarda önemli ruh sağlığı problemlerine neden olmaktadır. Aile içi problemlerde ve çözümleriyle ilgili hizmetlerde yetersizlikler var. Ailede şiddet ve ihmallerin yarattığı sorunlar toplumsal yaralara yol açmaktadır.”

Evlilik öncesi bazı hazırlıkların yapılması gerektiğini ifade eden Yaşar, böylece evlenecek çiftlerin muhtemel sorunlardan uzak olacağını kaydetti.

“Bu problemler gebelik esnasında sorun yaratabilecek cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kan uyuşmazlığı olup evlilik öncesi verilecek eğitimle önlenebilir.” diyen Yaşar, bireyin ruh sağlığı kadar içinde yaşadığı ailenin ruh sağlığının da önemli olduğunu söyledi. Yaşar, ailelere eğitim verecek uzmanların ise Aile Terapistleri Derneği'nden eğitim alacaklarını sözlerine ekledi. Uzmanların alacağı derslerden bazıları şöyle: Boşanma ve aile, akraba evlilikleri, aile içi şiddet, cinsel eğitim, normal aile tanımı, ilişki ve iletişim özelliği, ailenin yapısal özellikleri, aile ve çiftle ilk görüşme teknikleri, problemli aile sınıflandırılması, tıbbi hastalık ve aile ile kalıtsal hastalıklar.


Zaman
sağlık
bakanlığı
gençleri
evliliğe
hazırlayacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir