Medimagazin logo

Acil ve nöbetlere genelge

Sağlık Bakanlığı hekimlerin nöbet ve acil hizmetlerini düzenleyen bir genelge yayınladı
Acil ve nöbetlere genelge
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı uzman hekimlerin nöbet ve acil hizmetlerini düzenleyen bir genelge yayınladı
Genelge şöyle:

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü


Sayı :. 16.12.2005/ 23481
Konu : Nöbet Hizmetleri ve Acil Sağlık Hizmetleri

.. VALİLİĞİNE
(İl Sağlık Müdürlüğü)


GENELGE
2005/180


Yataklı tedavi kurumlarımızın artan hasta yükünün karşılanmasına yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. Bu kapsamda her hekime bir poliklinik muayene odası açılması, performansa dayalı döner sermaye uygulaması, hizmet alımı vb. çok önemli adımlar atılmıştır.

Olağan sağlık hizmetlerinin sunumu ile ilgili alınan bu tedbirler büyük ölçüde rahatlamaya yol açmıştır. Aynı şekilde acil sağlık hizmetlerinin rahatlatılması ve hizmet kalitesinin artırılması amacıyla bazı tedbirlerin alınmasına ihtiyaç duyulmuştur.

İl Sağlık Müdürlüğünce; hizmetin görevlilerce en iyi şekilde yürütülmesi, verimli olarak çalıştırılması, işlerin sürat ve kolaylık içinde yapılması, kaliteyi düşürmeden olabilecek en yüksek düzeye çıkarmak için ihtiyaç duyulan diğer personelin temini konusunda gerekli tedbirlerin alınarak bu kapsamda nöbet ve acil sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde dikkate alınması gereken hususlar şu şekilde belirlenmiştir.

1) Acil nöbetleri; aynı branşta dört ve daha fazla uzman hekimin bulunması halinde bunlar tarafından branş nöbeti olarak tutulacaktır.

Branş nöbeti tutan uzman hekimler ayrıca icap nöbeti tutmayacaktır.


2) Sağlık Müdürlüklerince il içerisindeki her hastanede acil sağlık hizmeti sunulmasının gerekliliği ve verimliliği değerlendirilecektir. Hastaneler ayrı ayrı ele alındığında uzman hekim sayısı branş nöbeti tutmaya elverişli olmayan hallerde (bir bran?ta 4 hekimden az olmas?), acil hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla uzman hekimler ortak bir havuzda toplanılarak acil hizmetlerinin en yoğun olduğu hastanede branş nöbetine kalmaları sağlanacaktır.

3) Uzman hekimlerin branş nöbeti tuttuğu merkez hastane dışında kalan diğer hastanelerde de eskiden olduğu gibi, acilde görevli pratisyen hekimler acil poliklinik yapmaya devam edecek, uzman müdahalesi gereken komplike durumlarda ilk müdahaleyi takiben hasta derhal ambulansla uzman branş nöbetinin tutulduğu merkez hastaneye ulaştırılacaktır.

4) Uzman hekim sayısının yeterli olması halinde her hastane kendi bünyesi içinde branş nöbeti tesis edecektir.

5) Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları gibi özel dal hastanelerinde de uzman sayısı yeterli ise branş nöbeti tutulacaktır.

6) Acil ve normal nöbet listeleri aylık olarak hastane başhekimlikleri tarafından yapılacak ve her ayın ilk günü sağlık müdürlüklerinin elinde olacak şekilde iletişim sağlanacak, uygulama sağlık müdürlüklerince denetlenecektir. Nöbetlerin usulüne uygun şekilde yürütülmesinden hastane başhekimleri ve sağlık müdürleri sorumludur.

Acil nöbetine iştirak edecek uzman hekim dışında diğer sağlık ve yardımcı sağlık personelinin de nöbet listeleri yukarıda belirlenen usuller çerçevesinde hazırlanacak ve sağlık müdürlüklerine ulaştırılacaktır.

7) Acil servise başvuran ve yatırılarak tedavisi gereken hastaların hiçbir surette boş yatak olmadığı gerekçesiyle sevki yapılmayacak, hastanenin tüm yatakları acil hastalar için kullanılacaktır. Tıbbi zorunluluk nedeniyle sevk gerektiğinde de öncelikle sevkin yapılacağı hastane ile iletişim sağlandıktan sonra sevk gerçekleştirilecektir. İletişim kurulan, sevkin kendisine yapılacağı hastanedeki tüm yatakların dolu olması hali hariç "yatağım yok" şeklinde bir mazeret ileri sürülmeyecektir.

8) Branş nöbeti tutan uzman hekimlere sayı yeterliyse hizmeti aksatmayacak şekilde nöbet ertesi izin verilebilir. Ancak izin verilmesi rutin hizmeti aksatacaksa nöbet ücreti ödenmesi esastır. Bu konuda yetki ve sorumluluk başhekimdedir.

9) Acil servise başvuran acil muayene ve tedaviyi gerektiren kritik hastaların kayıt işlemlerinin yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın derhal tıbbi müdahaleleri başlatılacaktır.

10) Gereksiz sevklerin önüne geçmek için her hastane başhekimliği kendi bünyesinde "sevk denetleme ve kontrol" birimi kuracak ve belli aralıklarla (ihtiyaca göre haftada - 15 günde veya ayda bir) toplanarak sevkleri değerlendirecek, endikasyon harici gereksiz sevk yapan hekimler uyarılacaktır. Gereksiz sevklere müsamaha gösteren hastane başhekimleri sorumlu olacaktır.

Yukarıda belirtilen esaslar dâhilinde nöbet hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda;

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR
Müsteşar
acil
ve
nöbetlere
genelge
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir