Medimagazin logo

Sağlık tanrıçası heykelinin başı çalındı!

Eskişehir’de 5 yıldır tadilat çalışmaları nedeniyle ziyarete kapalı bulunan Arkeoloji Müzesi’nin bahçesinde bulunan, Roma Dönemi’ne ait Sağlık Tanrıçası (Hygeia) heykelinin başı çalındı
Sağlık tanrıçası heykelinin başı çalındı!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Eskişehir’de 5 yıldır tadilat çalışmaları nedeniyle ziyarete kapalı bulunan Arkeoloji Müzesi’nin bahçesinde bulunan, Roma Dönemi’ne ait Sağlık Tanrıçası (Hygeia) heykelinin başı çalındı.


AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Akarbaşı Mahallesi’nde yaklaşık 5 yıl önce tadilat çalışmalarına başlanan, ancak ödenek yetersizliğinden dolayı 2005 Ekim ayına kadar işlem yapılamayan Arkeoloji Müzesi’nin bahçesinde bulunan MS 2. Yüzyıl Roma Dönemi’ne ait Sağlık Tanrıçası heykelinin başı, henüz kimliği belirlenemeyen kişi veya kişilerce 26 Şubat’ta çalındı.

Bahçesinde kapalı devre alarm sistemi bulunan ve 24 saat vardiyalı olarak 3 güvenlik görevlisinin çalıştığı müzenin bahçesine giren kişi veya kişilerin, önce heykeli devirdiği, daha sonra da heykelin başını çaldığı öğrenildi.

Söz konusu hırsızlık olayıyla ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bilgi verildiği bildirildi.

SAĞLIK TANRIÇASI

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesindeki Babat koloni şehrinde 1982 yılında gerçekleştirilen kazılarda başı ve gövdesi ayrı ayrı bulunan Sağlık Tanrıçası heykelinde aynı yıl çalışma yapılarak, baş ve gövde yapıştırılmıştı.

MÜZENİN TADİLATI

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç 7 Haziran 2005’te geldiği Eskişehir’de tadilatı 5 yıldır tamamlanamayan Arkeoloji Müzesi’nde incelemelerde bulunmuş ve müzenin 2006 yılının sonuna doğru ziyarete açılacağını söylemişti.

Bu kapsamda Ekim 2005’te 2 milyon 100 bin YTL olarak proje fiyatlandırması yapılan ve ödeneği çıkan müzenin onarımına mart ayında yapılacak ihaleden sonra başlanacağı bildirildi.

MÜZE 5 YILDIR ZİYARETE KAPALI

Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak çevreden derlenen eserlerle 1945 yılında Alaaddin Camii’nde kurulan Eskişehir Arkeoloji Müzesi, 1966 yılında Kurşunlu Camii Külliyesi’ne, 1974 yılında da Akarbaşı semtindeki bugünkü binasına taşındı.

Müzede, tarih öncesi çağlara ait bitki ve hayvan fosilleri, neolitik, kalkolitik, eski tunç çağlarına, Hitit ve Frig uygarlıklarına ait heykeller, Demircihöyük kazısında elde edilen buluntular, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserler, antik ve İslami devirlere ait sikkeler, heykeller, lahitler, Şarhöyük (Dorylaeum) Roma Uygarlığı yer mozaikleri ve Babadat kazısı buluntuları, tadilatın başladığı 2001 Mart’a kadar sergilendi.

Marmara depreminde zarar gördüğü belirlenen müzenin güçlendirilip modern hale getirilmesi için Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü Ankara Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü’nce proje hazırlandı.

BAZI ESERLER KONTEYNERLERDE

Müzedeki etnografik eserlerin bir kısmı konteynerlerde muhafaza edilmeye çalışıyor. Müzenin bahçesinde tarihi mermer heykeller, mezar stelleri, adak taşları, lahitler, mil taşı ve pişmiş toprak küpler, çeşitli mimari parçalar bulunuyor.

Toplam 20 personel, inşaatın başladığı 5 yıllık sürede müzenin kapalı olmasına karşın mesaiye devam ediyor. Yaklaşık 18 bin tarihi eserin yer aldığı müzede, eserlerden 2 bini inşaatın başladığı 2001 yılının Mayıs ayına kadar sergilendi.

Milliyet

sağlık
tanrıçası
heykelinin
başı
çalındı!
Yorum (1)
selahattin öksüz
benim cocuğum dokuz yaşında kaslarında zayıflık var tıbtakı hastalığın adı musküler distrofi bu hastalığa kökhücre tedavisi uyğulanırmı
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir