Medimagazin logo

YÖK yetkisine tırpan: İthal hekim taslağı sıra bekliyor

Yabancı doktorların Türkiye'de çalışması için YÖK onayı alınmayacak. Özel idare bünyesine geçecek devlet hastanelerinde tüm doktorlar sözleşmeli olacak. Hemşireler reçete yazacak
YÖK yetkisine tırpan: İthal hekim taslağı sıra bekliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Yabancı doktorların Türkiye'de çalışması için YÖK onayı alınmayacak. Özel idare bünyesine geçecek devlet hastanelerinde tüm doktorlar sözleşmeli olacak. Hemşireler reçete yazacak

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, açıkladığı Sağlık Bakanlığı'nın, 'yabancı hekim istihdamı'nın önünü açmaya yönelik düzenlemesi tartışma yaratacak nitelikte. Sekiz aylık çalışmayla ortaya çıkan taslağa göre, 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarz-ı İcrasına Dair Kanun yürürlükten kaldırılıyor ve ithal hekime vize veriliyor. Sağlık sistemi yeniden yapılandırılıyor ve YÖK 'denklik' konusunda devre dışı bırakılıyor.

Sağlık Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı taslak, hemşire ve ebelere reçete yazma izni veriyor, tüm sağlık çalışanlarını da 'sözleşmeli' statüsüne getiriyor.


Sağlık Bakanlığı, 8 ay önce hazırladığı, 153 maddelik 'Sağlık Kanunu Yasa Tasarısı' taslağını henüz Bakanlar Kurulu'na sunmadı. Yabancı hekimler boyutuyla yeniden gündeme gelen taslak, yürürlüğe girdiği takdirde sağlık alanında mevcut 20 kanunu yürürlükten kaldıracak.

Hastaneler 'işletme' olacak

Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarz-ı İcrasına Dair Kanunu da yürürlükten kaldıracak taslak, yabancı sağlık personeline hem özel sektörde hem de devlette kapıları sonuna kadar açıyor. Yabancı bir ülkedeki tıp fakültesinden alınmış lisans ve uzmanlık eğitimi açısından Yükseköğrenim Kurumu'nun (YÖK) denetimini devre dışı bırakan taslak, diploması Sağlık Bakanlığı'nca onaylanmış yabancılara, hekimlik mesleğini Türkiye'de icra etme ve sözleşmeli personel olma hakkı getiriyor.
Hazırlanan taslak yasalaştığı takdirde tüm devlet hastaneleri, sağlık işletmesine dönüştürülecek. Bu sağlık işletmeleri, il özel idarelerine devredilecek. Mevcut devlet memuruna sözleşmeye geçiş hakkı tanıyan taslak, 142'nci maddesinde sağlıkta sadece İş Kanunu'na tabi sözleşmeli olarak personel çalıştırılmasını öngörüyor. Böylece 'memuriyet' dönemi sona eriyor ve 'sözleşmeli sağlık çalışanları' dönemi başlıyor.


Sigortasız personele ceza

Taslak, sağlık personeline sigortalanma şartı da getiriyor. Taslağın 84'üncü maddesinde tıbbi hata durumunda 'zorunlu mesleki mali sorumluluk sigortası' aracılığıyla hasta veya hasta yakınlarının zararının karşılanmasına yer veriliyor. Sigorta yaptırmadan mesleğini icra eden sağlık meslekleri mensubuna veya sigortasız sağlık personeli çalıştırana 3 milyar lira para cezası verilmesi öngörülüyor.
Hastanın gerçek ihtiyacı dışında ilaç yazılamayacağına hükmeden taslak, sosyal güvenlik kuruluşlarınca reçeteye yazılacak ilaç sayısına kısıtlama getirilmesini ise engelliyor. Taslak, 95'inci maddesinde reçetelendirmede hiçbir mülaza ile ilaç sayısının sınırlandırılmayacağına yer veriyor.


'Sınırlı reçete' yetkisi
Hazırlanan taslağın 95'inci maddedesinde bulunan "Hemşireler ve ebeler görevlerini sürdürürken, bakanlıkça belirlenecek esaslar çerçevesinde sınırlı olarak reçete yazmak ve doğrudan ilaç uygulamasında bulunmak yetkisine sahiptir" hükmü ile de bugüne kadar hekimlik mesleğine özgü sayılan reçete yazma hakkı ilk kez hemşire ve ebelere de tanınmış oluyor.


Tartışmalı 6 madde
Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı Sağlık Kanunu Yasa Tasarısı taslağının tartışmalı maddeleri şöyle:
100. madde: Hekimlik yapabilmek için, bu mesleğin eğitimini veren bir fakülteyi bitirmek ve diploması bakanlıkça tescil edilmiş olmak gerekir. (Halihazırda bu mesleğin eğitimini veren fakültenin Türkiye'deki yasalara uygun ve tıp fakültelerine denk olduğuna YÖK karar veriyor.)

81. madde:
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde sağlıklı ya da hasta kişileri konu alan, temel faaliyet alanları doğrudan doğruya insan üzerinde uygulamalara dayanan sağlık meslekleri ile sağlık teknik destek meslekleri, ancak bakanlığın veya bakanlığın yetkili kıldığı kuruluşların, bu meslekleri tanıması ve mensuplarının bu meslekleri edinmek için eğitim gördükleri kurumlardan aldıkları diplomaları tescil etmesi ile yürütülebilir.
Bakanlık, diplomaların tescili için ek eğitim, uygulama, sınav zorunluluğu, yabancı ülkelerden alınmış diplomalar için denkliklerinin kabulü gibi zorunluluklar getirilebilir.

96. madde:
Hemşireler ve ebeler görevlerini sürdürürken, bakanlıkça belirlenecek esaslar çerçevesinde, sınırlı olarak reçete yazmak ve doğrudan ilaç uygulamalarında bulunmak yetkisine sahiptirler.

85. madde:
Bakanlıkça belirlenen sağlık alanındaki mesleklerin mensupları ve özel hukuk kişilerine ait sağlık kurum ve kuruluşları, tıbbî kötü uygulama sebebi ile verebilecekleri zararı karşılamak üzere sigorta yaptırırlar.

120. madde:
Milli Savunma Bakanlığı ve üniversitelere bağlı olanlar dışındaki kamu hastaneleri, tüzel kişiliğe sahip, özerk, sağlık işletmesi olarak kurulur ve faaliyet gösterirler.

140. madde:
Sağlık İşletmeleri personeli, İş Kanunu'na tabi iş sözleşmeleriyle çalıştırılır.
Kurumca gerekli görülen hallerde kadro karşılığı aranmaksızın, yabancı uyruklu uzman da çalıştırılabilir.

Radikal
yök
yetkisine
tırpan:
i̇thal
hekim
taslağı
sıra
bekliyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir