Medimagazin logo

Memurların ilaç harcamalarına gözaltı...

Devlet memurları, sözleşmeliler ve yakınlarının sağlık harcamalarını disipline edecek Reçete Kontrol Sistemi, Haziran ayında uygulamaya giriyor
Memurların ilaç harcamalarına gözaltı...
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Devlet memurları, sözleşmeliler ve yakınlarının sağlık harcamalarını disipline edecek Reçete Kontrol Sistemi, Haziran ayında uygulamaya giriyor.

A.A muhabirinin Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürü Ömer Duman’dan aldığı bilgiye göre, pilot uygulaması Ankara’da gerçekleştirilen sistem ile fazla ve gereksiz ilaç kullanımı, kamu görevlilerinin sağlık karneleriyle üçüncü kişilere ilaç alınması ve ilaçla ilgili diğer usulsüzlük ve suistimaller önlenecek.

Sistem için öncelikle Ankara’da Say 2000i’de 2,5 milyon dolayındaki devlet memuru ile bunların eş-çocukları ve bakmakla yükümlü oldukları diğer aile bireylerinin kimlik bilgilerinin yeralacağı bir sağlık kütüğü oluşturulacak.

ÖNCE SORGULAMA, SONRA İLAÇ
Maliye Bakanlığı, Reçete Kontrol Sistemini Emekli Sandığı’nın sağlık sisteminden de yararlanarak hayata geçirecek. Yeni sistem ile birlikte, halen Emekli Sandığı’nın sağlık sistemine bağlı olan eczaneler, Maliye Bakanlığı’nın Say 2000i sistemi ile de ilişkilendirilecek.

Doktor kontrolünden geçen kişiler, reçete ile eczaneye geldiğinde, eczacı, şimdiki gibi Emekli Sandığı’nın sağlık sistemine girecek.

Ancak, kurulacak yeni sistem ile önce Say 2000i’ye bağlanacak. Burada reçete ile eczaneye gelen kişiye yönelik kimlik tespiti yapılacak.

Kimlik tespitinde, söz konusu kişinin gerçekten kamu görevlisi ya da onun bakmakla yükümlü olduğu kişilerden birisi olup olmadığı sorgulanacak.

Elektronik ortamda birkaç saniyede tamamlanacak bu işlemin ardından Emekli Sandığı’nın sağlık sistemi devreye girecek ve ilaç sorgulamasına geçilecek.

Verilen ilacın kişinin cinsiyetiyle uyumu, dozaj ve süre koşullarına uygunluk ile eşdeğer ilaç olup olmadığı ve daha önce verilip verilmediği gibi ilaçla ilgili teknik sorgulama sonucu herşey normal ise sistem "Okey" verecek ve ardından java döküm listesi çıkacak.

İLAÇ ÖDEMELERİ
Hastaya ilacı verecek olan eczane, fiyat küpurlarını reçetenin arkasına ekleyerek, faturayı kişinin ya da yakınının çalıştığı kurum adına düzenleyecek. Saymanlığa gelen faturalar da, kimlik ve tıbbi denetimi doğrudan sistem yaptığı için burada ayrı bir kontrole tabi tutulmadan ödenecek.

Reçete kontrol sistemi ile birlikte hem ilaç alımı, hem de ödemelerdeki gecikmeler önlenecek ve ilaçla ilgili usulsüzlükler son bulacak.

Sistem sonucunda 2,5 milyon dolayındaki memur ve 7,5 milyon dolayındaki yakınları için sağlık haritası da çıkarılacak. Sağlık haritasında, nerelerde hangi tür hastalıkların daha çok görüldüğü, nerelerde hangi ilaçların kullanıldığı gibi temel göstergeler ortaya konulacak. Bu bilgiler, Sağlık Bakanlığı’na da gönderilecek.


Milliyet

memurların
ilaç
harcamalarına
gözaltı...
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir