Medimagazin logo

Sağlığın Robin Hood'ları

Lokman Hekim Sağlık Vakfı, atık maddelerin geri dönüşümünden ve zengin hastaların tedavisinden elde ettikleri gelirlerle Gebze'deki hastanede fakirler e sağlık hizmeti veriyor
Sağlığın Robin Hood'ları
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Lokman Hekim Sağlık Vakfı, atık maddelerin geri dönüşümünden ve zengin hastaların tedavisinden elde ettikleri gelirlerle Gebze'deki hastanede fakirler e sağlık hizmeti veriyor.

Lokman Hekim Sağlık Vakfı, kâğıt, kola kutusu, pet şişe gibi atık maddelerin geri dönüşümünden elde ettiği gelirle, Gebze'deki fakir hastalara sağlık hizmeti götürüyor. Vakıf doktorları ise Robin Hood misali, Levent'teki polikliniklerinde muayene ettikleri zengin hastalardan elde ettikleri artı değeri, Gebze'deki hastaların bakımına aktarıyor.


Lokman Hekim Sağlık Vakfı, Ayhan Tokgöz, Aydın Ancı Gülbin ve İrfan Gökçay isimli dört idealist doktor tarafından 1986 yılında kuruldu.
Bugün her biri kendi alanında üstün basan sergileyen idealist doktorlar, Vakfın Genel Sekreteri Dr. Ayhan Tokgöz'ün, mecburi hizmetini yaptığı Gebze'de, bir devlet hastanesinin bile olmaması nedeniyle bu projeyi hayata geçirdiler. İdealist doktorlar, buradaki hastalara mümkün olan en iyi sağlık hizmetini vermek amacıyla, bir gecekondu kiralayarak bir sağlık merkezine dönüştürdüler. Bir ay sonra Levent'teki merkezi açan doktorlar, Gebze'de zengin hastalardan aldıkları ücretin büyük bir kısmını vakfın bütçesine ekliyorlardı ki vakıf Gebze'deki hastalarına hizmet götürebilsin.Cumhuriyet'in sorularını yanıtlayan Dr. Ayhan Tokgöz, "Bir paket sigaranın 1200 Ura olduğu o zamanlar baktığımız hastalardan bin ura bağış alıyorduk Bazılarından ise hiç bağış almıyorduk" diyor, ilk gün 2 hastaya baktıklarını dile getiren Tokgöz, "İlk aym ortalaması ise 100'dü, sonra giderek arttı. Hasta sayımız artınca, Gebze Belediyesi'nin desteği ile proje nedir bilmeden ama kendimize çok güvenerek hastane inşaatına başladık. Hastane inşaatı 1997'de bitti. Bugün bu hastanede ortalama olarak ayda 3 bin hastaya hizmet veriyoruz. Toplam 390 bin hastaya baktık. Muayene ücretimiz 10 YTL ama, bazı hastalardan hiç ücret almıyoruz" dedi.


Gebze'de bakılan hasta sayısı artınca, gelir yetersizliği de baş göstermiş ister istemez. Tokgöz'ün yaratıcı yönü burada bir kez daha ortaya çıkmış ve ABD'de eğitimi sırasındagördüğü geri dönüşüm örneğini, Türkiye'de vakfa gelir yaratmak için, küçük çaplı olarak başlatmış. Önceleri, Tokgöz'ün, kendi arabasıyla tek başına yaptığı kâğıt toplayıcılığı, bugün profesyonel bir ekip tarafından yapılıyor. Toplanan atık maddeler, Kâğıthane'deki fabrikada dönüştürülerek vakfın gelir kaynaklarından birini oluşturuyor.


Vakfa gelir üretmek, çevreye katkıda bulunmak ve Türk insanının milli servete sahip çıkmasını sağlamak amacıyla bu işi başlattıklarını ifade eden Tokgöz,: "İlk ayda 230 kilo kâğıt topladım. Sonra arkadaşlarımla birlikte toplamaya başladık ve ikinci ay 600, üçüncü ay l ton topladık, l tona çıkınca profesyonel arkadaş tuttuk. Bugün istanbul'da 4 bin merkezimiz var ve bin ton topluyoruz. Bunlardan bir tanesi Cumhuriyet gazetesi, üniversiteler, işyerleri, ilköğretim okulları, siteler, evler... Gebze'de de 350 noktada bu işi yapıyoruz. Bize ayda 3-4 milyar lira gelir getiriyor. Levent'teki merkezden ortalama 2 milyar gelir aktarılıyor" dedi.



Cumhuriyet
sağlığın
robin
hood'ları
Yorum (2)
murat ucar
Hocam burdaki olayda hekimin nasil bir sorumlulugu vardir? endikasyonunda sosyal endikasyon yok mudur ? Boyle bir durumda nasil davranmak gereklidir Tskler iyi calismalar
1
Cevapla
Dr Ali Evren
dr ayhan abimizi anlatmaya kelimeler yetmez ❤️ dr ali evren (iç hastalıkları)..
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir