Medimagazin logo

Danıştay: Acil ameliyat masrafları Emekli Sandığı’ndan

Danıştay, tedavi için gittiği üniversite hastanesinde acilen ameliyata alınan emekli hastanın, 7 milyar TL’yi geçen masrafının Emekli Sandığı’nca karşılanması gerektiğine karar verdi.
Danıştay: Acil ameliyat masrafları Emekli Sandığı’ndan
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Danıştay, tedavi için gittiği üniversite hastanesinde acilen ameliyata alınan emekli hastanın, 7 milyar TL’yi geçen masrafının Emekli Sandığı’nca karşılanması gerektiğine karar verdi.

Kalp rahatsızlığı nedeniyle Osmangazi Üniversitesi Hastanesi’ne tedaviye giden bir emekli, acil olarak ameliyata alındı. Kurul raporuyla kullanılmasına karar verilen kalp ameliyatı için gerekli 4 kalem medikal malzeme hasta yakınları tarafından temin edildi. Ameliyat sonrası hasta, Emekli Sandığı’na başvurarak kendi karşıladığı 7 milyar 221 TL tutarındaki tedavi giderinin ödenmesini istedi. Emekli Sandığı mevzuata göre yalnızca ayakta veya meskende tedavi halinde ilaç bedellerinin yüzde 20’sini karşılayabileceğini belirterek masrafları ödemeyi kabul etmedi. Hasta, Ankara 5. İdare Mahkemesi’ne dava açttı. Mahkeme, hastanın ivedi olarak ameliyat edildiğine, tedavi giderinin faiziyle birlikte hastaya ödenmesi gerektiğine karar verdi.

Zaman
danıştay:
acil
ameliyat
masrafları
emekli
sandığı&#8217
ndan
Yorum (9)
Zeynel Uncu
Hakan Hocamızın yukarıdaki yazıda yapmış olduğu tespitin önemli olduğu aşikardır. ancak yargının da böyle bir konuda nasıl bir karar alacağı da merak konusu oluşturmaktadır.
0
Cevapla
Mehmet Arpacık
Hakan Hocam çok teşekür ediyorum. Ancak aynı durumdaki hasta; çocuk veya şuuru açık olmayan hasta ise hastanın velisi veya vasisinin beyanları veya imzası yeterli midir? (Özellikle bakıma muhtaç, özürlü, yaşlı hastalarda ve miras sözkonusu ise) Hekimin sorumluluğu veya müdahale yetkisi hangi noktada başlar?
1
Cevapla
drA
yine sorumluluk ya da okka altına giren hekim. her zaman oldugu gibi.
1
Cevapla
zafer Ç
Hocam pasif otenazi suc degildir seklinde ifade etmissiniz. Bunun yer aldigi kanun ve ya mevzuti paylasabilir misiniz?
1
Cevapla
Erşan Kuneri
İbretlik yazınızı okudum. Bazı sorular sormak istiyorum hocam: 1)"Aslında konu çok net. Ancak, sağlık çalışanlarıyla bu konuda bir türlü ortak noktaya gelemedik" dedikten sonra "Sağlık çalışanları da, etik açıdan hastanın rızası olmazsa ona dokunmamaları gerektiğini biliyorlar. Biz hukukçular da, hukuki açıdan hastaya rızası olmadan dokunulmaması gerektiğini, hatta dokunulursa, kasten yaralama suçunun oluşacağını söylüyoruz." Soğuk bir şaka olmalı bu! Ortak noktaya bir türlü gelemeyen sağlıkçılar değil, hukukçular, savcılar.. Rızası olmayan hastaya hukuken neyin yapılması/yapılmaması gerektiğini herkes az çok biliyor ancak savcının tehdidi nedeniyle hekim kendini birşeyler yapmak zorunda hissediyor, bu kadar basit! Soru şu: Savcı yorum yapma ve keyfi uygulama yetkisini nereden alıyor? (Keyfi uygulama olduğu belli çünkü 2 savcı 2 farklı yorum getiriyor) Cevap: Çünkü savcılar/hukukçular (yanlış biliyorsam lütfen düzeltin) doktorlar gibi zorunlu meslek sigortası yaptırmak zorunda değiller çünkü onların uygulamalarının hikmetinden sual olunamıyor! Savcının uygulaması hukuka uygun değilse (yukarıdaki örnekte uygun olmadığı izlenimini alıyorum) doktora ya da Yehova şahidi olan hastaya verdiği zararın hesabı ondan sorulamıyor! Mesala hastanın avukatı niye doktora efeleniyor da savcıya efelenemiyor? Doktoru tedaviye zorlayan savcı, doktor ise baskı altında. Mantıken, hastanın avukatının, savcı hakkında suç duyurusunda bulunması gerekmez mi? 2) "pasif ötanazi konusu Yargıtayımız tarafından hiç tartışılmamıştır. O nedenle, Yargıtayın bu konuda takınacağı tavır henüz bilinmemektedir." demişsiniz. Bu konuları tartışmak görevleri değil mi? Neyi bekliyorlar? Uzun lafın kısası: Siz hukukçular/yasa yapıcılar olarak ne istediğinize bir an önce karar verin ve bize tutarlı bir cevap verin, biz uygulamaya hazırız!
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir