Medimagazin logo

"Yabancı hekime" dişhekimlerinden de tepki geldi

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Celal Korkut Yıldırım, hükümetin yabancı doktor çalıştırılmasına ilişkin yasal düzenleme hazırlığı yapmasına tepki gösterdi
"Yabancı hekime" dişhekimlerinden de tepki geldi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Celal Korkut Yıldırım, hükümetin yabancı doktor çalıştırılmasına ilişkin yasal düzenleme hazırlığı yapmasına tepki gösterdi.


Yıldırım, Türkiye'de yabancı dişhekimine ihtiyaç olmadığını bildirdi. Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, sağlık hizmetlerinde ihtiyaç, talep, altyapı, teknik donanım ve insan gücü planlaması yapılmadan, yabancı hekimlerin Türkiye'de çalışmasına yönelik yapılmak istenen düzenlemenin "hızlı tren" sendromunun devam ettiğinin somut göstergesi olduğunu öne sürdü.


Sorunun muhatapları olan eğitim kurumları ve meslek kuruluşlarıyla tartışmadan, sorgulamadan ele alınmasını eleştiren Yıldırım, "Gecekondu kurulur gibi açılan üniversiteler verilen hizmetin kalitesinin sorgulanmadığı, yapanın yanıma kar kaldığı bir anlayışla sorunlar çözülemez, giderek ağırlaşır" dedi.


Gelişmiş ülkelerde dişhekimlerine gitme sıklığı yılda 5 kezken, Türkiye'de 0.7 olduğunu hatırlatan Yıldırım, şunları kaydetti:
"AB ülkelerinde bir dişhekimi, günde ortalama 15-20 hastaya bakarken, ülkemizde bir dişhekimi günde 5-6 kişiye bakmaktadır. İstanbul'un Şişli İlçesi'nde 450 kişiye 1 dişhekimi, İzmir'de 2 bin 078 kişiye 1 dişhekimi düşerken, Tokat ilinin Pazar İlçesi'nde 18 bin 537 kişiye 1 dişhekimi, Şanlıurfa ilinde 19 bin 322 kişiye 1 dişhekimi düşmektedir. Türkiye'nin şu andaki sorunu, dişhekimi sayısının artırılması değildir. Gelecekte böyle bir talep olabilir. Ancak şu anda yapılması gereken dişhekimlerinin coğrafik dağılımıyla ilgili düzenleme yapılmasıdır. Hem özelde hem de kamu da çalışan dişhekimi erinin coğrafik dağılımının dengesizliğine yönelik acil bir sistem kurulmalıdır. AK Parti iktidarı 'Ben yaptım oldu' anlayışını artık bırakmalıdır. 'İstişare, meşveret, diyalog' anlayışını içselleştirip sorunları doğru tahlil edip sağlıklı çözüm önerileri üretebilmek için konunun muhatapları olan meslek kuruluşları ve diğer kurumlarla bir an önce görüşmeye başlamalıdır."

İHA
"yabancı
hekime"
dişhekimlerinden
de
tepki
geldi
Yorum (3)
HBilgen
Keza hekimin hatalı bir genetik danışma neticesinde, ebeveynlerin genetik olarak özürlü bir çocuk döllemeleri durumunda hekim sorumlu olur dendiğinde bunun incelenen genetik hastalıklar için olacağına dikkat çekmek gerekir.Çok çeşitli ve değişik genetik hastalıkların hepsinin taranması diye bir durum yoktur.Sadece neye bakılıyorsa o var ya da yok denebilir.Yoksa bakılmamış bir genetik hastalık ortaya çıkarsa hekim bundan sorumlu olamaz.Aydınlatma ve neyin bakıldığının belirtilmesi önemli.
0
Cevapla
aysel karaçam
Ellerinize sağlık Hakan Hocam.Sağlık Hukuku Yüksek Lisans öğrencisi olarak yazılarınızdan kitaplarınızdan çok faydalanıyoruz.çok teşekkür ederiz.iyiki varsınız.
0
Cevapla
RKTR
“Milli Tıp Hukuku Formülü”nün girmediği yer yok .. Kanuna göre, doğumsal kusurlara "doktor hatası" diye dava açmak için tam 10 sene süresi olacak halkın. Çocuğu 10 yaşındayken bile, Kadın-Doğum doktoruna dava açabilecek.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir