Medimagazin logo

14-17 Ağustos İbni Sina Haftası

Kayseri Tabip Odası Başkanı Selim Kurtoğlu, bilim adamlarını unutmamanın önemine değinerek, küçük yaşlardan başlayarak 57 yıllık ömrünü bir çok bilimsel araştırmayla dolduran İbni Sina'yı yeni nesillere de anlatmak gerektiğini ifade etti
14-17 Ağustos İbni Sina Haftası
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Kayseri Tabip Odası Başkanı Selim Kurtoğlu, bilim adamlarını unutmamanın önemine değinerek, küçük yaşlardan başlayarak 57 yıllık ömrünü bir çok bilimsel araştırmayla dolduran İbni Sina'yı yeni nesillere de anlatmak gerektiğini ifade etti.


Kayseri Tabip Odası Başkanı Selim Kurtoğlu, 17-24 Ağustos İbn-i Sina Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, İbni Sina'nın 930-1037 tarihleri arasında yaşamış, başta tıp olmak üzere bir çok alanda zirveye çıkmış ünlü bir Türk bilgini olduğunu kaydetti. İbni Sina'nın çağdaş bilimsel metotları kullanan, bilimsel doğruları araştıran ve günlük olaylar karşısında boyun eğmeyen bir kişiliğe sahip olduğunu vurgulayan Kurtoğlu, "İbni Sina'nın tıp alanında hazırladığı el-Kaanun fit-Tıb (Tıbbın Kuralları) isimli kitabı Avrupa'da yüzyıllarca temel tıp eseri olarak okutulmuştur.


İbni Sina, bilimsel tıp araştırmaları yanında tıbbi deontolojinin de önemini vurgulamış ve bunu 'ahlaksızlara tıbbı öğretmeyin' sözleriyle dile getirmiştir. İbni Sina'nın diğer bir özelliği, bilim insanının kişilikli ve tavırlı olmasını tavsiye etmesidir. İbni Sina Avrupa'da Avicenna olarak tanınır. Almanya'da tıp dershanelerine, Fransa'da ise bazı hastanelere Avicenna adı verilmiştir.

Avrupa'nın bu realist ve sıcak davranışına karşın, 1980'li yıllarda Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından İbni Sina Hastanesi adı verilmesinin, bazı aydın geçinen yazarlarımız tarafından hafife alınması tarihimize ve kendi öz evlatlarımıza ne kadar saygılı olduğumuzu ortaya koymaktadır. Aynı menfi tavrı kendilerini aydın olarak lanse eden bir grubun sürdürdüğünü üzüntüyle izlemekteyiz" dedi.
Türkiye'de tıp alanında fiziksel altyapı ve insan gücü açısından önemli bir noktaya gelindiğine dikkat çeken Kurtoğlu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Ülkeyi yönetenlerin genç ve üretken bilim adamlarına sahip çıkması ve onlara her türlü desteği vermesi gerekmektedir. Bilim adamlarımızın da araştırıcı, çalışkan ve doğruları söylemekten çekinmeyen yapıda olması önem taşımalıdır."


İHA
14-17
ağustos
i̇bni
sina
haftası
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir