Medimagazin logo

"İthal doktor" fikri nasıl gelişti?

Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Bursa'da yaptığı ve meslek örgütlerinin tepkisini çeken, "Yabancı doktor çalıştıracağız" açıklamasının altından AB'ye uyum çalışmaları çıktı.
"İthal doktor" fikri nasıl gelişti?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Bursa'da yaptığı ve meslek örgütlerinin tepkisini çeken, "Yabancı doktor çalıştıracağız" açıklamasının altından AB'ye uyum çalışmaları çıktı.


Hükümetin, AB'nin direktifleri doğrultusunda "yabancı hekim istihdam etme" projesi için kolları sıvadığı ve Sağlık Bakanlığı'na mevzuat değişikliği için görev verdiği belirlendi. Bununla birlikte Türkiye'ye sağlık yatırımı yapmak isteyen yabancı yatırımcıların, "Kendi kadromuzla geliriz" şartının da hükümeti "yabancı hekim istihdam etmeye" zorladığı ifade ediliyor.

Başbakan Erdoğan'ın Bursa'da, "Yabancı doktor çalıştıracağız" açıklaması, sağlık meslek örgütleri başta olmak üzere, çeşitli kesimlerce tartışılırken, bu projenin gerçekleşmesini AB'nin istediği ortaya çıktı. AB, tam üyelik başvurusu yapan Türkiye'den, müzakere ve tarama sürecinde, "yabancı doktorların çalışmasını engelleyen" mevzuatların değiştirilmesini istedi.


Bunun üzerine Başbakan Erdoğan ve Başmüzakereci Ali Babacan, konuyu Bakanlar Kurulu'na taşıdı. Saatler süren tartışmalar sonunda Erdoğan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a konuyu incelemesi talimatını verdi. Akdağ, ertesi günü bakanlık binasında geç saatlere kadar bürokratlarıyla toplantı yaptı ve Başbakan Erdoğan'a bir rapor sundu.

Söz konusu raporu inceleyen Erdoğan, konuya sıcak baktı ve Bursa'da yaptığı konuşmada, "yabancı doktor çalıştırma" düşüncülerini kamuoyuna açıkladı.


Bu arada, Sağlık Bakanlığı "yabancı doktor istihdam etme" konusunu AB'ye uyumlaştırma çalışmaları için kolları sıvadı. Bakanlık, 1129 sayılı, "Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun"un 1. maddesinde yer alan, "Türkiye Cumhuriyeti dahilinde tababet icra ve herhangi surette olursa olsun hasta tedavi edebilmek için Türkiye Darülfünunu Tıp Fakültesinden diploma sahibi olmak ve Türk bulunmak şarttır" ifadesini değiştirmeye hazırlanıyor.


Bu madde değiştirilerek, doktorların Türkiye'de görev yapması için "TC vatandaşı olmak" şartı kaldırılıyor. Sağlık Bakanlığı, "yabancı hekim istihdam etme" konusunda yapacağı diğer mevzuat değişiklikleri için de ilgili Bakanlıklar ve meslek örgütlerine birer yazı göndererek, görüş istedi.

Bakanlığın gelecek cevap yazılarından sonra mevzuat değişikliği konusundaki net tavrını ortaya koyacağı öğrenildi. Diğer taraftan, "yabancı hekim istihdam etme" projesinin bir nedeni olarak da yabancı yatırımcılardan gelen, "Yatırım yaparız, ancak kendi kadromuzu kurmak istiyoruz" şartının da etkili olduğu öğrenildi.


Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan, "Kamu-Özel Sektör Ortaklığı Projesi" kapsamında, Türkiye'ye sağlık yatırımı yapmak isteyen Dubai, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Almanya, Amerika ve İspanya'daki işadamları, sağlık kampüsleri kurmak için harekete geçti.

"Yap-Kirala-Devret" modeliyle yapılacak sağlık tesisleri için Bakanlık yetkilileriyle görüşen yabancı yatırımcılar, "Yapacağımız hastanelerde kendi kadrolarımızla hizmet vermek istiyoruz" önerisinde bulundu.
Hükümetin, hem AB uyum çalışmaları hem de yabancı yatırımcılardan gelen yoğun baskılar üzerine "yabancı doktor istihdam etme" projesini değerlendirmeye aldığı öğrenildi.

İHA
"i̇thal
doktor"
fikri
nasıl
gelişti?
Yorum (6)
Hakan Api
Saldırgan fırsatını bulmuş bana dalacak ben fırsatını bulunca kedi yavrusu olup yasalar öylemiydi böylemiydi diyecem........
0
Cevapla
MURATBAŞ
nasıl olsa tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılıyor ne farkeder bende dalacağımm kesin kararlıyım.Hatta gazeteye çıkmaya bile niyetim var..
0
Cevapla
A.K.
Şahsen ben bu ülkede adaletin olduğuna inanmadığım için,bana her yapılana misilleme yaparım.
0
Cevapla
CRİSTALLER
*** !!!! BEYZBOL SOPASI !!! *** 1) YAZI ÇOK ÖNEMLİ 2) DOKTOR SALDIRACAK !!!! 3) BİRİSİ SANA VURDUĞUNDA , ÖBÜR YANAĞINIDA UZAT DEVRİ SANIRSAM BİTMİŞ !!! 4) TOPLUM BARIŞI YOK ARTIK 5) HERKES DE ŞU DÜŞÜNCE VAR '' yediğin yemek , yediğin dayak yanına kar kalır '' 6) ADALET MEKANIZMASIDA İŞLEMEDİĞİNDEN, İNSANLAR KENDİ ADALETİNİ ÖTTÜRECEK ARTIK. 7) 15 GÜN ÖNCE HASTANEYE '' beyzbol '' SOPASI İLE GİTMEYİ VE SOPAMI BİR YERE SAKLAMAYI, GEREKTİĞİNDE ALMAYI DÜŞÜNMÜŞTÜM = BU YAZI İLE DÜŞÜNCEM DE YALNIZ OLMADIĞIMI GÖRDÜM. ARTIK DOKTORUN SALDIRI POZİSYONU = MEŞRU MÜDAFA HAKKI KAPSAMINDA YAPACAĞINI HİSSEDİYORUM VE GÖRÜYORUM. DİP NOT: ARKADAŞLAR DÖVECEĞİNİZ EDEPSİZLERİ, ISLAK BİR BEZİN ÜSSTÜNDEN DÖVÜN Kİ DELİL İZİ KALMASIN VE O TERBİYESİZİN YANINA DAYAK KAR KALSIN.
0
Cevapla
Mehmet K. Çelenk
"Onlar isterlerse sizi öldürebilirler". "Ama siz, aman hızlı vurmayın gariplerime, fiske atın sadece". Sonra başınız yine derde girer ..
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir