Medimagazin logo

Sivil Toplum Örgütleri Birleşin

Sağlık Bakanı, 02-06 Nisan Ulusal Kanser Haftası’nın açılışını Ankara’da yaptı.
Sivil Toplum Örgütleri Birleşin
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanı, 02-06 Nisan Ulusal Kanser Haftası’nın açılışını Ankara’da yaptı. Sayın Recep Akdağ’ın bir yanında ben diğer yanında Filiz Akın oturduk. 1999’da katıldığım ilk kongrede 1.500 doktor karşısında yaptığım konuşma sırasında hasta kimliğim anlaşılınca bir profesör ayağa kalkıp; ‘Hasta aramıza sızmış!’ diye bağırmıştı.


Bugün biz iki hasta ve Kıbrıs’tan gelen Raziye Kocaismail, kanser konulu çalışmalara yaptığımız katkıdan dolayı ödül alıyorduk. Zihinsel yargılarla mücadele etmek zor; ama imkansız değil. Sadece iktidar ilişkileri değerlidir, bilgi ve deneyimi boş ver, diyen yapıya karşı durabilmek...


Recep Akdağ, sıradan bir bakanlık yapmak yerine yerleşmiş kalıpları kırarak farklı tercihlerin de başarılı olabileceğinin olumlu bir örneği. Bütün konuşmacılardan sonra konuşan Recep Akdağ, basının farkındalık konusunda görevinin önemine değindi. ‘Ulusal tütün kontrolü yasası’nı hazırladıklarını ve ‘tütün yasası’nın da Meclis’te olduğunu belirttikten sonra sigara ile mücadelenin kanser çalışmalarının ana ekseni olması gerektiğini vurguladı ısrarla. ‘Ülkede doktor fazla’ şayiasının hiçbir temele dayanmadığını uluslararası rakamlarla açıklayan Akdağ, doktor sayısı açısından 52 ülkelik sıralamada 52. olduğumuzu, doktorun yükünün ağırlığının dikkate alınması gerektiğini anlattı.


Sağlık Bakanı ve onun bilgili, samimi bürokrat seçimiyle kurduğu kadro bugüne kadar başarılamamış birçok ilke imza attı. Daha önce ülkemize ait tek bir veri elimizde yokken bugün aktif sistemde kanser verisi toplayan illerimiz var. Bu, uluslararası alanda saygınlık demek. Artık Amerikalı hastalar üzerinden anlatmak zorunda kalmayacağız konuları. 61 ilde kurulan kanser tarama merkezleri kanseri erken teşhiste ve bireyi bilinçlendirmede çok büyük rol oynadı. Bu nedenle ‘kanser ülkede arttı’ diyenler ilk kez sağlıklı veri toplama ve kayıtlı hastanın artmasını dikkate alamayanlar. Toplum bazlı kanser tarama programı yapılıyor ve dünya ölçeğinde gerçekleştirilen Balıkesir örneği takdire şayan.


Kanser Daire Başkanı Murat Tuncer ile Bursa’da birlikteydik, oradan Ankara’ya geçtik. Masa başı bürokratlığı yapmayan Tuncer, ilk kez yaygın kurumsal işbirliği gerçekleştirilmesini sağladı. Bu, Türkiye’de mucizedir. Bunu desteklemek için biz de STK’larla işbirliği sağlamaya çalışıyoruz. Benim öncülük ederek kurduğum derneklerle ortak çalıştığımız Onko-Day’la Bursa’da bir araya geldik. Muş, Aydın, Çorum gibi uzak illeri ve Doğu ile Batı işbirliğini sağlamaya çalışıyorum. Bursa’da bile ilk kez bir araya gelen STK’lar olması bize sivil örgütlenmenin tabela ve duvarlar haricinde bir tanım gerektirdiğini anlatıyor açıkça. Sağlık Bakanı, benim projemi 80 ile yaymamı talep etti, sağ olsun, buna nasıl yeterim bilemem. Ancak sevinerek söylemeliyim ki, toplantı sonrası birçok ilden talep geldi. Hatta birini Prof. Cevdet Erdöl telefonuyla sağladı. Meclis’te sağlık komisyonu başkanı olan Erdöl, günde 300 kişinin sigaradan ölürken medyada haber olmadığını, oysa yüz yılda 4 kişinin öldüğü kuş gribinin yanına tavuk resmi koyarak koca bir sektörün çökertildiğine dikkat çekti. “Türkiye’de ortalama bir paket sigara içilmekte ve bu senede 20 milyon paket demek olup 2 dolardan 15 milyar dolar yıllık harcamadır.” dedi. Yüzde 20 azaltabilirsek bile Türkiye 3 milyar dolar kazanacak.


ABD’de her yıl kanser vakaları % 2 azalırken bizde % 6 artıyor. Toplumsal bir mücadelenin kaçınılmazlığı ortada. Sivil toplum konuya sahip çıkarak politikalar üretmeli, doğru politikaları desteklemeli. Gıda terörü sayılacak kanserojen besinlerin satışına karşı politikalar geliştirmeliyiz. Beslenme, kanserin meydana gelmesinde ciddi bir yer tutuyor. Yerel beslenmeyi desteklemeliyiz. Dört duvar ve ölünceye kadar tek başkanlı dernekler yerine gerçek STK’lar için harekete geçmeliyiz. Gerçek demokrasi, gerçek taleplerin peşindeki sivillerden geçer.


Mevlânâ, ‘Yüreğimin özünde başka yarınlar var.’ diyor bize.


Nevval Sevindi 4.4.2006
sivil
toplum
örgütleri
birleşin
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir