Medimagazin logo

Tıp fakülteleri mezun listesi göndermedi mecburi hizmet kurası tekrarlanacak

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki hekim açığını kapatmak için mecburi hizmet yükümlülüğü getiren Sağlık Bakanlığı’na tıp fakültelerinden sadece 20 kişilik mezun listesi ulaştı. Mecburi hizmete gönderilecek hekim bulamayan bakanlık ‘yeni kura’ kararı aldı
Tıp fakülteleri mezun listesi göndermedi mecburi hizmet kurası tekrarlanacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki hekim açığını kapatmak için mecburi hizmet yükümlülüğü getiren Sağlık Bakanlığı’na tıp fakültelerinden sadece 20 kişilik mezun listesi ulaştı. Mecburi hizmete gönderilecek hekim bulamayan bakanlık ‘yeni kura’ kararı aldı.

Sağlık Bakanlığı, üniversitelerden bu yıl mezun olan tıp öğrencilerini mecburi hizmete göndermekte ısrarlı. Üniversitelerin mezun listelerini zamanında göndermemesi nedeniyle 30 Eylül 2005 tarihinde gerçekleştirilecek kura için aday bulamayan bakanlık, ikinci bir kura düzenleme kararı aldı. Yeni kura 30 Ekim’de yapılacak. Bu tarihe kadar tüm tıp fakültelerinden mezun listeleri istenecek.

Sağlık Bakanlığı, hekimlerin büyük tepkisini çeken mecburi hizmet uygulamasını 2003 yılında kaldırmıştı. Yerine gönüllü sözleşmeli çalışma esası getirildi. Bakanlık, ihtiyaç duyulan bölgeler için defalarca sözleşmeli hekim kurası açtı. Ancak hekimler, üç katı maaş imkanına rağmen Doğu ve Güneydoğu bölgeleriyle kırsal alanlarda görev yapmaya yanaşmadı. Bu bölgeler için açılan 1081 kişilik sözleşmeli uzman hekim kadrosuna yalnızca 200 başvuru geldi. Bunlardan da sadece 136’sı atanabildi.

Bakanlık, hekim açığını kapatamayınca çareyi mecburi hizmet uygulamasına geri dönmekte buldu. Devlet Hizmeti Yükümlülüğü adı verilen yeni düzenleme 5 Temmuz 2005’te yasalaştı. Ancak uyanıklık yapan bazı tıp fakülteleri, öğrencilerini 5 Temmuz’dan önce mezun etti. Böylece yasa çıkmadan mezun olan genç hekimler mecburi hizmete gitmekten kurtuldu. Öte yandan bazı tıp fakülteleri de mezun listelerini henüz Sağlık Bakanlığı’na göndermedi. Yalnızca Kadir Has Üniversitesi Tıp Fakültesi, 20 mezununun ismini bakanlığa bildirdi. Tıp fakültelerinin uyanıklığı nedeniyle 30 Eylül kurasında sadece 20 yeni mezun pratisyen doktor, mecburi hizmete gidecek. Bu yıl mezun olması beklenen 4 bin 500 hekimin büyük bölümünü ihtiyaç duyulan illere göndermeyi planlayan bakanlık bürokratları, ortaya çıkan tablo sebebiyle zor duruma düştü. Mecburi hizmete gönderilecek hekim bulunamayınca ‘yeni kura’ kararı alındı. Bu amaçla 30 Ekim 2005’te ikinci kura düzenlenecek. Henüz mezunlarını bildirmeyen tüm tıp fakültelerinden öğrenci listeleri istenecek. İkinci kurada binin üzerinde yeni mezunun Doğu ve Güneydoğu bölgelerine gönderilmesi bekleniyor. Kalanlar ise daha sonra düzenlenecek kuralarla görevlendirilecek.

Tekrar getirilen mecburi hizmet uygulamasıyla tıp mezunları atanacakları bölgelerde 300 ile 600 gün arasında görev yapacak. Zorunlu hizmetini tamamlamayanlar tıp fakültesi diplomalarını alamayacak.

Zorunlu hizmet yapmayan doktora çalışma izni yok

Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan, doktorlara uygulanacak ‘Devlet Hizmeti Yükümlülüğü' ile ilgili genelgede, devlet hizmeti yükümlülüğünü yerine getirmeyen doktorlara çalışma izni verilmeyeceği ve mesleklerini icra etmelerine imkan tanınmayacağı bildirildi. Doktorlara uygulanacak “Devlet Hizmeti Yükümlülüğü” başlıklı genelge, Resmi Gazete'de yayımlandı. Genelgede, 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'na, 5371 sayılı kanunla eklenen hükümlerle öğrenimlerini bitirerek tabip, uzmanlık ve yan dal uzmanlık eğitimini tamamlayarak uzman tabip unvanını kazananlara, her eğitimleri için ayrı ayrı olmak kaydıyla, Sağlık Bakanlığı veya bu bakanlıkça uygun görülecek diğer kuruluşlarda mezkûr kanunda belirtilen süreler kadar devlet hizmeti yükümlülüğü getirildiği hatırlatıldı. Tıp fakülteleri dekanlıkları ve eğitim hastaneleri baştabiplikleri, mezun olan veya uzmanlık ve yan dal uzmanlık eğitimini tamamlayan tabip ve uzman tabiplerin isim ve adreslerini, mezuniyetlerini takip eden 15 gün içinde Sağlık Bakanlığı'na bildirecek. Anılan eğitim kurumları, mezun olanların diploma veya uzmanlık belgelerini, mezuniyetlerini takiben en geç bir ay içerisinde tescil edilmek üzere bakanlığa gönderecek. Valilikler, il sağlık müdürlükleri ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlarca, devlet hizmeti yükümlülüğü bulunduğu halde bu yükümlülüklerini yerine getirmekten imtina edenlere çalışma izni verilmeyecek. Devlet hizmeti yükümlüsü personelin, bu yükümlülüğünü yerine getirmekteyken kullandığı yıllık, mazeret ve hastalık izinleri de yükümlülük süresine eklenecek.


Zaman
tıp
fakülteleri
mezun
listesi
göndermedi
mecburi
hizmet
kurası
tekrarlanacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir