Medimagazin logo

"İthal hekim" tartışması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘yurtdışından hekim getirme’ önerisine Türk Tabipleri Birliği (TTB) karşı çıktı
"İthal hekim" tartışması
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘yurtdışından hekim getirme’ önerisine Türk Tabipleri Birliği (TTB) karşı çıktı.

TTB ülkedeki hekim sayısının yeterli olduğunu savundu. Türkiye’de yaklaşık 95 bin hekim görev yapıyor. Buna göre 736 kişiye bir hekim düşüyor. Bölgeler arası hekim dağılımında ise büyük eşitsizlikler göze çarpıyor. Türkiye’nin batı bölgelerinde yaklaşık 600 kişiye bir hasta düşerken, doğu illerinde bu rakam 6 bine kadar çıkıyor. Ülkedeki 33 bini aşkın uzman hekimin yüzde 46’sı İstanbul, Ankara ve İzmir’de görev yapıyor. Geriye kalan 60 milyonluk nüfusa ise sadece 18 bin uzman hekim hizmet götürmeye çalışıyor.

Türkiye nüfusa düşen hekim sayısında 52 Avrupa ve Asya ülkesi arasında son sırada yer alıyor. Sağlık Bakanlığı’na göre, hizmet kalitesinin yükseltilebilmesi için hekim sayısının kısa sürede artırılması gerekiyor.

Üniversitelerin tıp fakülteleri her yıl yaklaşık 4 bin 500 mezun veriyor. Vefat eden ve emekli olanlar çıkarıldığında Türkiye’deki hekim sayısı yılda yaklaşık 3 bin artıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan önceki gün partisinin Bursa Orhangazi ilçe kongresinde yaptığı konuşmada, yabancı hekimlerin Türkiye’de görev yapabilmelerine imkan tanıyacaklarını açıkladı. Dev sağlık kentleri kurulacağını belirten Erdoğan, yurtdışından getirilecek hekimlerin buralarda çalışabileceğini kaydetti. TTB İkinci Başkanı Metin Bakkalcı, Türkiye’de hekim ihtiyacı yaşanmadığını öne sürdü. Mevcut hekim sayısının ihtiyacı karşılayabilecek durumda olduğunu dile getiren Bakkalcı, sorunun sağlık politikalarındaki yanlışlardan kaynaklandığını iddia etti. Başbakan’ın teklifinin bilimsel bir tarafı bulunmadığını ileri süren Bakkalcı, “Yurtdışından hekim getirme önerisi, 70 milyonluk ülkeye hakarettir.” dedi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki doktor açığını kapatmak için yurtdışından ithal doktor getirme önerisine Sağlık-Sen’den destek geldi. Sağlık-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, hekimlerin Doğu ve Güneydoğu bölgelerine görev yapmaya yanaşmadığını belirterek, “Türk doktor Doğu’ya gitmezse, hangi yönetim olursa olsun yurtdışından doktor getirmek zorundadır. Yurtdışından doktor gelirse bunun sorumlusu Doğu ve Güneydoğu’ya gitmek istemeyenlerdir.” diye konuştu.


Zaman
"i̇thal
hekim"
tartışması
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir