Medimagazin logo

Döner sermaye eylemleri tüm yurtta devam ediyor

Sağlık-Sen, "hükümetin uyguladığı sağlık politikalarını ve çalışanlara döner sermayelerin ödenmemesini" düdük çalarak protesto etti
Döner sermaye eylemleri tüm yurtta devam ediyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Düdüklü döner sermaye eylemi


Sağlık-Sen, "hükümetin uyguladığı sağlık politikalarını ve çalışanlara döner sermayelerin ödenmemesini" düdük çalarak protesto etti.


Maliye Bakanlığı önünde yaklaşık 50 kişinin katılımıyla gerçekleşen eylemde, "Hükümet istifa, Maliye bakanı istifa", "Döner sermaye, kime sermaye?" sloganları atıldı.
Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, hükümetin sağlık politikalarının yanlış olduğunu öne sürerek, "Bizler Türk Sağlık-Sen olarak sağlık çalışanlarını başkaları gibi yalnız bırakmayacağız. Her zaman, her platformda tüm yasal haklarımızı kullanarak sağlık çalışanlarına sahip çıkmaya devam edeceğiz" dedi.


Eylemciler, döner sermayelerin ödenmemesini düdük çalarak protesto etti. Geniş güvenlik önleminin alındığı eylem olaysız sona erdi.


Kırıkkale: 5 aydır dönerlerimizi alamıyoruz


Türk Sağlık-Sen Kırıkkale Şubesi, döner sermaye paylarının ödenmeyişini protesto etti.


Kırıkkale Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi önünde yapılan basın açıklamasında Türk Sağlık-Sen Kırıkkale Şube Başkanı Mustafa Başkal, 5 aydır döner sermaye paylarının ödenmediğini belirterek, çalışanların sabrının tükendiğini söyledi.


Başkal, "Hastaneler elektrik, su, yakacak, kira, tıbbı malzeme gibi alımları ve sözleşmeli personel ücretlerini karşılayamaz duruma geldi. Kapılarında alacakların bulunduğu yerler haline geldi. Bunun sebebi SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı'nın Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelere olan borçlarının ödenmemesidir. Eğer çalışanların döner sermaye payları ödenmez ise acil hastaların bile sağlık hizmeti aksayacaktır" dedi.


Öğle paydosunda biraraya gelen sağlık çalışanları basın açıklamasından sonra işlerinin başına döndü.


"Dönerlerin kesilmesi sğlık sistemini işlemez hale getirdi"


Türk Sağlık-Sen Manisa Şube Başkanı Mustafa Genç, genel bütçeden sağlığa ayrılan payın yüzde 10'ların üzerinde olması gerekirken yüzde 4.25'lerde kaldığını belirterek, sağlık sektörünü ayakta tutan döner sermaye gelirlerinin kesilmesinin sağlık sistemini işleyemez duruma getirdiğini kaydetti.


Türk Sağlık-Sen Manisa Şube Başkanı Mustafa Genç yaptığı yazılı açıklamada, Manisa'da merkez ve ilçelerde olmak üzere 11 hastanede ekim ayından itibaren döner sermayelerin ödenmediğini açıklayarak, "Bugün her ne kadar döner sermaye sıkıntısı yaşanmamaktaysa da ülke genelindeki mevcut durumun ilimizde önümüzdeki süreçte etkileyeceği aşikardır. Şimdiden, Türkiye genelindeki birçok hastane elektrik, su, yakacak, kira, tıbbi malzeme alımı ve sözleşmeli personel ücreti gibi sabit masraflarını karşılayamaz duruma gelmiş, kaplarında alacaklılar borç batağında icralık olmaya mahkum edilmiştir. Eğer borçlar kapatılıp döner sermaye gelirleri ödenmezse acil hastaların bile ameliyatları aksayacaktır. Ayrıca hastanelerin icralık olmasıyla hastane yöneticileri de sıkıntıya girerek mağdurken sanık durumuna düşeceklerdir. Çünkü mevzuat gereği icra gelen hastanelerin başhekim, başhekim yardımcıları ve ilgili diğer sorumluları hakkında 'görevi kötüye kullanma' suçlamasıyla soruşturmalar, hatta davalar açılabilmektedir" dedi.



Sağlık sisteminde bir çöküş yaşandığını ve kurtuluş ümidi olarak döner sermaye gelirlerinin beklendiğini kaydeden Genç, "Ancak, 2006 bütçe yasasına SSK, Bağ-Kur ve yeşil kartlılar için 'Sağlık Bakanlığı'na bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarından 31 Aralık 2005 tarihine kadar alınan tedavi hizmetlerinden bedeli ödenmemiş olanların tamamının' silineceği yönünde bir hüküm konularak sosyal güvenlik kurumlarının hastanelere olan 3.5 milyar YTL'lik borçları silinmiştir. Her ne kadar Maliye Bakanlığı bu bir maddi hata demişse de bugüne kadar yapılan yanlıştan dönme erdemini de göstermedi. Yoksa bu bir hata değil de sağlık çalışanlarına hazırlanan bir tuzak mıdır? Devlet yönetiminde kelime, kalem hataları olur mu? Türkiye'nin iki bakanlığı bir araya gelip bir tarihi bile doğru yazamıyorsa ne yapıyorlar? Kime hizmet ediyorlar. Devletin işi karışmaz. Karışıyorsa orada bir yönetim boşluğu, zafiyet, işini ciddiye almama ve koordinasyon eksikliği vardır. Kimse kusura bakmasın bunun adı da devlet yönetimi, memleket idaresi değildir. İşi yürütemeyenler koltuğu bırakıp gitmesini bilmeli, işe zulüm etmemelidir" ifadelerini kullandı.


Türk Sağlık-Sen çalışanlarını yalnız bırakmayacaklarını da vurgulayan Mustafa Genç, "Her zaman her platformda yasal hakkımızı kullanarak sağlık çalışanlarının hakkını savunmaya ve sağlık çalışanlarına sahip çıkmaya devam edeceğiz" dedi.




İHA
döner
sermaye
eylemleri
tüm
yurtta
devam
ediyor
Yorum (2)
X
Şahane, olağan üstü bir tespit (!) Her üç hoca da ne kadar iyi niyetli, sanki ütopik bir klinikte, 'şirinler' in yaşadığı bir şehirde imece usulu görev yapıyor olmalılar. Oysaki B.B hocası sadece yayın yapmakta, atıflar almakta ama A.A hocası ve C.C dedikodu yapıp bu hocayı yermemekteler? A.A. hocası da hiç bu iki hocayı yayın yapamadıkları için aşağılamıyor? B.B hocası eğitim öğretim işleri ile uğraşırken C.C hocası ne kadar da şeker bir uslupta poliklinik yapıyor, hiç yakınmıyor. Ben bütün kahrı çekiyorum demiyor? asıl ben hak ediyorum demiyor diğer iki hocaya? :) Doktorun doktordan başka düşmanı yoktur...lütfen beyler!
0
Cevapla
realmardin
elbetteki bu şekilde izole ve imece çalışma şartları yok..yazarın verdiği örnekler deneysel.. insanlar zor olup az getirisi olan önemli işlemlerden uzaklaşıp, daha basit ama sürümü kazandıran işlere yönlendiriliyor..anlayana!
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir