Medimagazin logo

Tüp bebekte hasta çok, tedavi yok

Tüp bebek skandalında ikinci perde... Zeynep Kamil'e başvuran bin 32 hastadan yalnızca 190'ı tedavi edildi. İddiaya göre üç doktor, diğer hastaları anlaşmalı oldukları özel kliniğe gönderdi
Tüp bebekte hasta çok, tedavi yok
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Tüp bebek skandalında ikinci perde... Zeynep Kamil'e başvuran bin 32 hastadan yalnızca 190'ı tedavi edildi. İddiaya göre üç doktor, diğer hastaları anlaşmalı oldukları özel kliniğe gönderdi.

Zeynep Kamil Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi sorumlusu Dr. Kenan Sofuoğlu ile birimde görevli doktorlar Tansel Çetinkaya ve Niyazi Tuğ'un birimi tadilat gerekçesiyle kapatarak, hastaları Ferticenter adlı özel bir kliniğe yönlendirdikleri iddiasıyla İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından başlatılan soruşturma genişletilerek sürdürülüyor. Sağlık Müdürlüğü tarafından incelenen hastanenin Tüp Bebek Merkezi ile özel kliniğin tüm hasta kayıtlarında, tüp bebek merkezinde geçen ocak ayından itibaren bin 32 hasta için dosya açıldığı, ancak bunlardan sadece 190'ına tüp bebek tedavisi yapıldığı tespit edildi.

Yetkililer, geri kalan hastaların hangi merkezlere yönlendirildiğini belirlemeye çalışırken, bunların tamamının Ferticenter'de tüp bebek tedavisi gördüğü ileri sürüldü. Skandal üzerine Sağlık Bakanlığı da hastaneye bir müfettiş gönderirken, Zeynep Kamil Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ayşenur Celayir hastanede heyet raporu verilmesini ikinci bir emre kadar yasakladı.


'ZARARIM 100 MİLYAR'
Skandal, en çok SSK'nın ödemeyeceğini açıkladığı faturalar ile tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçları vereneczacıları vurdu. Hastane civarındaki eczanelerden Canan Eczanesi'nin sahibi Algan Yılmaz, ellerinde SSK tarafından ödenmeyen 50'nin üzerinde reçete olduğunu belirterek şunları söyledi: "Ödenmeyen reçetelerin her biri 2-2.5 milyar değerinde. Yani bu durumda 100 milyar lirayı aşkın zararımız var. Bize hasta geliyor, doktorun yazdığı heyet raporunu gösteriyor. Bu reçetelerin hepsinde 'primer imserfilitipe' yazıyor. Bu kısırlık tedavisi demek. Heyet raporu bizim için geçerli olduğundan biz bu ilaçları veriyoruz."


HASTALAR SUSKUN
Bu arada Ferticenter kısırlık tedavi merkezine yönlendirilen hastalar, konuşmaktan kaçınıyorlar. Tüp bebek tedavisi için doktorları Kenan Sofuoğlu'nun kendilerini Ferticenter'e yönlendirdiklerini ileri süren ve adını açıklamayan bir hasta, "Ancak bizim paramız olmadığı için bu merkeze gitmedik. Şimdi tedavimiz Zeynep Kamil Hastanesi'nde devam ediyor. Doktorlar hakkında yorum yapmak istemiyoruz" diye konuştu. Adını vermek istemeyen bir başka hasta da, doktorlarının önerisiyle bir özel merkeze gittiklerini kaydederek, "İlk ödemeyi yaptık" dedi.

Sabah
tüp
bebekte
hasta
çok
tedavi
yok
Yorum (2)
OTD
Sn. Ömeroğlu'na teşekkür ederim. Tıp Fakülteleri'nde performans sitemi ile döner sermaye ödemeleri oldukça büyük güçlükler gösterecek gibi görünüyor. Öncelikle bu kurumlara (özellikle de batıdakilere)yıllardan beri değişik sebeplerle ihtiyacın üzerinde öğretim üyesi alındı. İkincisi de bu kurumlara SGK nın düzenli geri ödeme yapması zor görünüyor. Bence ikinci senaryo kuvvetle muhtemel. Ancak belki de bu şekilde özellikle batıdaki fakültelerde şişkin olan kadrolar kendi kendine eriyerek gerçek kadro sayıları oluşur. Zira bir bölümde batıdaki bir fakültede 20-30 öğretim üyesi varken, doğudaki bir fakülteye iki kişi bulamıyorsunuz.
0
Cevapla
HAKAN GÜDER
Değerli hocam çok iyi niyetle kanunun olumlu ve olumsuz yanlarını gayet açık şekilde izah ediyor. Ancak burada konuşulması gereken en önemli nokta ödenecek olan bu ek ödemelerin gelecekte devam edebileceğine dair olmayan garanti. Yarın global ya da yöresel bir ekonomik kriz olduğunda ne performans kalır, ne de döner. Böylesi ödemeler kanunla kesinleştirmedikçe afaki oluyor. Geçmişte buna benzer okadar çok durum varki. Saygılarımla.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir