Medimagazin logo

Mecburi hizmet için Danıştay 'dan yürütmeyi durdurma

5371 Sayılı yasa ile yeniden getirilen Zorunlu Çalıştırma (Mecburi Hizmet) Uygulaması ve bu uygulamayı göstermek üzere Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan <b>Devlet Hizmeti Yükümlülüğü</b> konulu <b>genelge</b> hakkında Türk Tabipleri Birliği tarafından Anayasa&#8217;ya aykırı olduğu gerekçesiyle dava açılmıştı
Mecburi hizmet için Danıştay 'dan yürütmeyi durdurma
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
5371 Sayılı yasa ile yeniden getirilen Zorunlu Çalıştırma (Mecburi Hizmet) Uygulaması ve bu uygulamayı göstermek üzere Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan Devlet Hizmeti Yükümlülüğü konulu genelge hakkında Türk Tabipleri Birliği tarafından Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle dava açılmıştı.

Edinilen bilgilere göre Danıştay tarafından bu genelgenin ve dayanağı yasanın Anayasa’ya aykırı olduğuna ilişkin TTB'nin itirazlarını ciddi bulunarak Anayasa Mahkemesi’ne gönderme kararı verildi ve uygulamaya ilişkin genelgenin yürütülmesinin durdurulmasına karar verildi.


TTB MK tarafından Danıştay’a açılan dava metni:
http://www.ttb.org.tr/guncel/karar_45.php


Genelge ne diyordu?

Genelge

Başbakanlıktan:

Konu: Devlet Hizmeti Yükümlülüğü

Genelge

2005/22


3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununa, 5371 sayılı Kanunla eklenen hükümler ile yurt içinde veya yurt dışında öğrenimlerini bitirerek tabip, uzmanlık ve yan dal uzmanlık eğitimini tamamlayarak uzman tabip unvanını kazananlara, her eğitimleri için ayrı ayrı olmak kaydıyla, Sağlık Bakanlığı veya bu Bakanlıkça uygun görülecek diğer kuruluşlarda mezkûr Kanunda belirtilen süreler kadar Devlet hizmeti yükümlülüğü getirilmiştir.

Devlet hizmeti yükümlülüğüne ilişkin hükümlerin uygulanması konusunda oluşabilecek tereddütlerin giderilmesi, uygulamada birliğin sağlanması ve istenilen sonuca ulaşılabilmesi bakımından aşağıdaki hususların belirtilmesi gerekli görülmüştür.

1 — Tıp fakülteleri dekanlıkları ve eğitim hastaneleri baştabiplikleri, mezun olan veya uzmanlık ve yan dal uzmanlık eğitimini tamamlayan tabip ve uzman tabiplerin isim ve adreslerini, mezuniyetlerini takip eden 15 gün içinde Sağlık Bakanlığına bildirecekler ve anılan eğitim kurumları, mezun olanların diploma (diploma düzenlenemediği hallerde mezuniyet belgesi) veya uzmanlık belgelerini, mezuniyetlerini takiben en geç bir ay içerisinde tescil edilmek üzere Sağlık Bakanlığına göndereceklerdir. Bu hususta, gereğinin süresi içerisinde yapılması bakımından Sağlık Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve ilgili diğer kurumlarca gereken tedbirler alınacaktır.

2 — Valilikler, il sağlık müdürlükleri ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlarca, Devlet hizmeti yükümlülüğü bulunduğu halde bu yükümlülüklerini yerine getirmekten imtina edenlere çalışma izni verilmeyecek, mesleklerini icra etmelerine imkan tanınmayacaktır.

3 — 3359 sayılı Kanun hükümlerine göre Devlet hizmeti yükümlülüğü, Adalet Bakanlığı, Adli Tıp Kurumu, üniversiteler, mahalli idareler ve tabip veya uzman tabip çalıştırabilen diğer kamu kurum ve kuruluşlarında da yerine getirilebilmektedir. Bu nedenle söz konusu kurum ve kuruluşlar, Devlet hizmeti yükümlüsü olarak istihdam etmek istedikleri tabip ve uzman tabiplere ilişkin ihtiyaç listelerini Sağlık Bakanlığına bildirecekler ve bu istekler anılan Bakanlık tarafından değerlendirilecektir.

4 — Devlet hizmeti yükümlüsü personelin, bu yükümlülüğünü yerine getirmekteyken kullandığı yıllık, mazeret ve hastalık izinleri anılan Kanun gereği yükümlülük süresine eklenmektedir. Bu nedenle, yükümlülerin istihdam edildikleri kurum ve kuruluşlarca, göreve başlamalarından ayrılmalarına kadar geçen süre içerisinde kullandıkları her türlü izinlerinin takibi yapılacak, yükümlü olduğu süre tamamlanmadan görevinden ayrılanlar ile yükümlülüğünü tamamlayanlar bir ay içerisinde Sağlık Bakanlığına bildirilecektir.

Devlet hizmeti yükümlülüğü ile ilgili olarak yukarıda belirtilen hususlarla birlikte mevzuat ile verilen görev, yetki ve koordinasyon sorumluluğu çerçevesinde Sağlık Bakanlığınca uygulamaya konulacak diğer hususlara titizlikle uyulması konusunda bilgilerini ve gereğini önemle rica ederim.

Recep Tayyip ERDOĞAN
Başbakan


Ayrıntılı bilgilere devam edilecek.
mecburi
hizmet
için
danıştay
'dan
yürütmeyi
durdurma
Yorum (6)
Umut var
Ingilizce tip mezunuysaniz bir textbook u kendi dilinden okumanin rahatligini ve keyfini yasamanin ne oldugunu bilirsiniz.turkce ceviri kitaplari okurken sacinizi yoldugunuz hic olmadi sanirim...
5
Cevapla
baran ince
arapça tıp fak.de niye olmuyor ya.ihtiyaç var hem kuran-ı kerimde arapça.bir dil bir insann,mükemmel dil bilip de o eseri orjianal kaynakdan okumanın zevkini bilmeyenler,yaşamayanlar dili anlaymazlarr.ha çeviri mii atda tutasınn
1
Cevapla
kadri
hocaya aynen katılıyorum.ekleyecek birşey yok.süper yazmış.eline diline sağlık hakan hoca...
1
Cevapla
Mehmet K. Çelenk
İyi İngilizce öğrenmeye sonuna kadar evet. Hatta tıp fakültelerinde elektif Medikal İngilizce dersleri de olmalı. Neticede tıp literatürünün % 98'i İngilizce. Ama komple İngilizce tıp eğitimi, gülünç ve utanç verici bir uygulamadır. Gerçekten gülünçtür. Textbook'ları uyduruk Türkçe çevirileri yerine orijinallerinden okumanın çok farklı olduğunu söyleyen arkadaşa katılıyorum. Ben de aynı şeyi yapıyorum. Ama bunun için iyi İngilizce bilmek kafi. Yarım porsiyon İngilizce eğitim almış olmaya hiç gerek yok.
2
Cevapla
Hakan Demirci
Hekimlerde uzmanlaşanların oranının çok daha fazla olduğunu düşünüyorum. %3 veya %5 çok düşük rakamlardır. Tabip odasından bu veri doğrulanmalıdır.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir