Medimagazin logo

Aile Hekimliği 2007'de tüm Türkiye'de yaygınlaştırılacak

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Aile Hekimliği Uygulaması için pilot il seçilen Düzce'de incelemelerde bulundu
Aile Hekimliği 2007'de tüm Türkiye'de yaygınlaştırılacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Aile Hekimliği Uygulaması için pilot il seçilen Düzce'de incelemelerde bulundu


Bakan Akdağ, 2007'den itibaren Aile Hekimliği uygulamasını tüm yurtta yaygınlaştırmaya başlayacaklarını söyledi.

Düzce Valisi Halil Nimetoğlu'nu makamında ziyaret eden Bakan Akdağ, daha sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bakan Akdağ, Aile Hekimliği'nde doğru yolda olduklarını belirterek, "Sağlık Dönüşüm Programı'nın en önemli bileşenlerinden olan Aile Hekimliği'ne Düzce'de verdiğimiz start devam ediyor. Aile Hekimliği Uygulamaları 15 Eylül tarihinde başladı. 15 Eylül'den bu yana aşağı yukarı 2.5 aylık bir süre geçti. Kuşkusuz ki bu 2.5 aylık süre, bu uygulamanın orta vadeli sonuçlarını, hatta kısa vadeli sonuçlarını konuşmak için bile yeterli süre değildir. Buna rağmen vatandaşlarımızdan gelen olumlu tepkiler, il valiliğimizin gözlemleri çok doğru bir yolda olduğumuzu gösteriyor" dedi.

"Aile Hekimliği'ne geçiş yapılsın mı, yapılmasın mı?' konusunun da bir tartışma konusu olmaktan çıktığını belirten Bakan Akdağ, şunları söyledi:

"Bunu hala tartışma konusu haline getirmeye çalışanlar var. Gereksiz gördüğüm çabaları sonuçsuz kalmaya mahkumdur. Bugün tartışılması gereken "Nasıl bir Aile Hekimliği yapalım?', budur. Nasıl bir Aile Hekimliği modeli geliştirelim ki halkımıza en iyisini sunalım. Halkımız hizmete kolay erişebilsin ve kaliteli bir hizmet alsın. Bütün gayretimiz soruların cevabını doğru bir şekilde vermektir. Tabi bu soruların cevabını doğru bir şekilde vermek aslında görüldüğü kadar kolay değil. Avrupa'nın en gelişmiş ülkelerinde bile sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi bugün tartışılıyor. Daha iyi nasıl yapabiliriz diye gelişmiş batı Avrupa ülkeleri de kendi sistemlerini tartışıyorlar, geliştirmeye çalışıyorlar. Onların imkanları bizden çok daha geniş. Parasal kaynakları, insan kaynakları, alt yapıları, sağlık hizmetleri açısından bizden çok çok daha erken başladıkları için, bizden bu anlamda ilerdeler. İfade edeyim ki geliştirdiğimiz sistem bugün Avrupa'da geliştirilen birçok sistemden daha üstün teorik temele dayanmaktadır. Her geçen gün de hizmetin kalitesinin gelişmesini sağlayacaktır."

Bakan Akdağ, "Aile Hekimliği Uygulaması ne zaman Türkiye genelinde uygulanacak?' sorusuna ise, şu yanıtı verdi:

"2006'nın ortalarında, aşağı yukarı 9 aylık değerlendirme döneminden sonra, Düzce'deki sonuçlarımızı istatiksel anlamda açıklayabilecek duruma geleceğiz. Şu an elimizde bir takım ön veriler var ama 9 aylık süreyi öngörüyoruz. Bunla birlikte şu anda aday illerimiz var. İsimleri hep bize soruluyor ama kararlaştırmadan bunları açıklamıyoruz. Bu aday illerimizde de çalışanlarımız Düzce'ye de gelip yerinde görerek, alt yapı çalışmalarına başladılar. 2006'nın ilk yarısından sonra en az 10 ilimizde daha uygulamayı başlatacağız. Burdan üzerine bir 9 ay daha koyarsanız. 2007'nin 3'ncü ayından itibarende bütün Türkiye'de sistemi yaygınlaştırmaya başlayacağız. Sistemin tam oturması 2008-2009'ları bulabilecek. 2007'den itibaren artık pilot uygulamayı bırakıp, bütün yurtta yaygınlaştırma çalışmalarına başlayacağız.

Vatan
aile
hekimliği
2007'de
tüm
türkiye'de
yaygınlaştırılacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir