Medimagazin logo

Heyet raporlu sağlık vurgunu

Belediyenin hizmeti vurguna dönüştü. Görüntüleme merkezi, sahte teşhisle heyet raporu hazırlattı. Doktor hastadan gizli ilaç yazdı. Eczacı da satmadığı ilaçları SSK'ya fatura etti.
Heyet raporlu sağlık vurgunu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Belediyenin hizmeti vurguna dönüştü. Görüntüleme merkezi, sahte teşhisle heyet raporu hazırlattı. Doktor hastadan gizli ilaç yazdı. Eczacı da satmadığı ilaçları SSK'ya fatura etti.

Bakırköy ve Bayrampaşa belediyelerinin başlattığı sağlık hizmeti, skandala dönüştü. İddiaya göre olay şöyle gelişti: İstanbul'daki iki belediye ücretsiz kemik ölçümü için Özel Gümüşel Görüntüleme Merkezi ile anlaştı. 55 yaşındaki SSK'lı Meliha Sökmen de merkeze giderek, kemik taramasından geçti. Kemik ölçüm değerlerinin düşük olduğu belirtilen Sökmen, detaylı bir taramadan geçirilebilmesi için merkezin Bakırköy şubesine yönlendirildi. Burada yapılan kemik mineral yoğunluğu ölçümü sonucunda da Sökmen'e "T-skoru neticesinin 2.5 olduğu" bildirilerek kemik erimesi teşhisi konuldu. Vakit geçirmeden bir devlet hastanesinden heyet raporu çıkartıp, ilaç almaya başlaması gerektiği bildirilen Sökmen'e merkezdeki görevliler iddiaya göre, "Heyet raporu meşakkatli bir süreç. İstersen hastanedeki tanıdıklar sayesinde kısa sürede rapor alabiliriz" dediler.

İKİNCİ BİR RAPOR
Teklifi kabul eden Sökmen de heyet raporu çıkartmaları için görevlilere, üç adet resim, nüfus cüzdanı, sağlık karnesi fotokopisi ve hastaneye yatırılmak üzere 25 milyon lira ücret verdi. Görüntü merkezi yetkilileri, kısa süre sonra Sökmen'e kendi adına düzenlenmiş, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu'na ait, üzerinde altı doktor ve başhekim Prof. Dr. Ali İhsan Taşçı'nın imzasının bulunduğu bir heyet raporu teslim ettiler. Ancak Özel Gümüşel Görüntüleme Merkezi, ilk rapor sayesinde SSK ve kimlik bilgilerini elde ettiği Sökmen adına kronik akciğer yetmezliği (KOAH) ile şizofren olarak bilinen manik depresyon teşhislerinin bulunduğu ikinci bir heyet raporu düzenletti. İkinci raporda da yine başhekim ve altıuzman doktorun imzası yer aldı. Adına düz e n l e n e n ikinci rapordan habersiz, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne giden Meliha Sökmen, burada doktora kemik erimesi teşhisi üzerine hazırlanan raporu gösterdi. Doktor da Sökmen'in reçetesine üç ilaç yazdı. Reçetesi ile hastanenin yanında bulunan Ersavaş Eczanesi'ne giden Meliha Sökmen, ilaçlarını alıp evine gitti. İkinci raporun varlığını bilen eczacı da aynı doktora giderek reçeteye akciğer yetmezliği ve şizofren tedavisinde kullanılan dört ayrı ilaç ekletti ve bu ilaçları Sökmen adına SSK'ya fatura etti.

İLK TEŞHİS DE YANLIŞ
Skandalın ortaya çıkması ise Sökmen'in başka bir eczaneye gitmesiyle mümkün oldu... Bir ay sonra ilaçları biten Sökmen, Ersavaş Eczanesi yerine bir başka eczaneye gitti. Eczacılar ile SSK arasındaki bağı sağlayan internet adresi sayesinde eczacı, birinci ve ikinci raporları gördü. Bunun üzerine Sökmen'e ikinci raporda yer alan hastalıklarıyla ilgili ilaçları da verdi. Meliha Sökmen bu ilaçların kendisine ait olmadığını belirtince eczacı Sökmen'e, SSK'ya adına fatura edilmiş KOAH ve şizofren ilaçları bulunduğunu söyledi. Kendisinden habersiz ikinci bir rapor hazırlandığını anlayan Sökmen, tüm ilaçları iade etti. Kemik erimesi ölçümünü bir başka merkezde tekrar yaptıran Sökmen'e verilen sonuçlarda, "T-skoru değerinin 1.5 olduğu", bunun da fizyolojik yaş sınırı içinde normal değerler olduğu belirtildi. İl Sağlık Müdürlüğü'nün de konuyla ilgili soruşturma başlattığı öğrenildi.

Sabah
heyet
raporlu
sağlık
vurgunu
Yorum (1)
Mehmet
Üniversite öğretim üyeleri yaptıkları akademik faliyetleri(yayınlar, kongreler,vs) yıl sonunda rapor olarak YÖK'e iletilmek üzere dekanlığa verirler. Kimse baktığın hasta sayısı gibi bir şey sormazdı.Şimdi ise akademik faliyetler değersiz. SCI'de yayınlanan yayın 50 puan değerinde, o da yazar sayısına bölüyor.Bunun için birkaç yıl uğraşıp bir sürü sorunla boğuşacağımıza 2 tane BT okuruz ya da 2 hasta bakarız olur biter.Kongrede bildiri sunma, oturum başkanlığı 3-5 puan, ancak bu arada hasta bakılmadığından kaybedilen yüzlerce puan. Bu sistem açıkca 1-bol bol hasta bak, tetkik iste 2- akademik faliyet yapma 3- izine ayrılma 4- Ölmeden emekli olma diyor.Bu arada SGK fiyatları, SB puanları giderek düşürdüğünden 1. maddenin daha da fazla yapılması gerekiyor. Bu da etik sınırlar içinde ne kadar olabilir o da ayrı tartışma konusu.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir