Medimagazin logo

Neden zorunlu hizmet?

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık sisteminde Türkiye'ye çağ atlatacak yeni projelerini ilk kez AKŞAM'a açıkladı. Sağlık Bakanlığı ambulans helikopter alımları için ihaleye çıkıyor. Proje bu yıl sonuna kadar hayata geçirilecek
Neden zorunlu hizmet?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık sisteminde Türkiye'ye çağ atlatacak yeni projelerini ilk kez AKŞAM'a açıkladı. Sağlık Bakanlığı ambulans helikopter alımları için ihaleye çıkıyor. Proje bu yıl sonuna kadar hayata geçirilecek.

HASTAYI MEMNUN ETMEK ŞART

Aile Hekimliği projesinin Düzce'deki pilot uygulaması başarılı sonuçlandı. Uygulama bu yıl 10 ile yayılacak. Düzce'de her aile hekimine 3'er bin kişiyi emanet ettik. Her 6 ayda bir hastanın hekim değiştirme şansı var. Kayıtlı hasta sayısı çok olan hekim daha çok para kazanıyor.

HAVA AMBULANSLARI GELİYOR

10 yeni hava ambulansı alıyoruz. Bu yılın sonuna kadar yetişmezse 2007'de mutlaka hizmete girmiş olacak. Bunlar da 112 ACİL'e dahil edilecek. hizmetten yararlananlar para ödemeyecek, sosyal güvenlik sistemi karşılayacak. Sosyal güvenliği olmayanların hizmet alması durumunda da bunu devlet karşılayacak. Şehirden şehire hasta taşıyacak, organ transplastasyonu için kullanılacak. Doğu'da kar engeli yüzünden hastaneye gidemeyenlerle, adalarda yaşayan vatandaşlar hastanelere kolay ulaşacak. Adalar için ayrıca 4 deniz ambulansı alıyoruz.

NE KADAR HASTA O KADAR PARA

Türkiye'de üniversite hastanelerinde, hekim başına yılda bin hasta düşüyor. Bu sayı, bizim eğitim ve araştırma hastanelerimizde 10, devlet hastanelerimizde 30 civarında. Eski SSK hastanelerinde bu sayı 170'i buluyordu. Sonuçta çok hasta da bakılsa, az hasta da bakılsa ücret aynı oluyordu. Biz buna son vermek için performans sistemini getirdik. Doktor ne kadar çok hasta görürse o kadar çok para kazanıyor.

HASTANELERE KARNE

Hastanelere artık karne ve not vereceğiz. Amerika'nın JCI (Joint Commission İnternational) denilen akreditasyon kurumu ile ciddi çalışmalar yapıyoruz. Hastaneleri A,B,C,D,E diye performans ve kalitelerine göre sınıflandıracak bir sistem geliştirdik. A, B ve C seviyesine gelen hastaneler özerkleşecek, bu sınıfın altında kalan hastanelerin yükünü yine bakanlık taşıyacak.

MERKEZİ YÖNETİM DEVRİ BİTİYOR

Hastane yönetimleri tıbbi yönetim ve idari mali yönetim olarak ikiye ayrılacak. Özelleştirme diye bir şey yok. Bunlar, merkezin hantallığından kurtulan, yerinden yönetilen kuruluşlar haline dönüşecekler.

NEDEN ZORUNLU HİZMET

Hekim sıkıntısı çekilen bölgeler için zorunlu hizmeti kaldırarak yerine sözleşmeli statü getirdik. Hekime daha fazla maaş imkanı sunduk. Bir uzman hekime 7 bin 600 YTL, pratisyen hekime de 3 bin 200 YTL verdik. Bin 500 kişiyi çalıştırmak istedik ama 200 talep geldi. Ayda 7-8 bin YTL vererek, eleman temininde güçlük çekilen bölgelere hekim gönderebileceğimizi öngörmüştük, doğru öngörememişiz. Bu nedenle yeniden zorunlu hizmeti getirdik.

Akşam
neden
zorunlu
hizmet?
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir