Medimagazin logo

Emekli sandığı, SSK ve Bağ-Kur'a veda

Yıllardır emeklilerin kara gün dostu olan, aylıklarını temin etme dışında tedavilerinden, düğün harcamaları ya da cenazelerine değin onları yalnız bırakmayan üç dev kurum Meclis’te kabul edilen yasayla tarihin sayfalarında yerini aldı
Emekli sandığı, SSK ve Bağ-Kur'a veda
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Yıllardır emeklilerin kara gün dostu olan, aylıklarını temin etme dışında tedavilerinden, düğün harcamaları ya da cenazelerine değin onları yalnız bırakmayan üç dev kurum Meclis’te kabul edilen yasayla tarihin sayfalarında yerini aldı.

Kamu ve özel sektör çalışanlarının sosyal güvenlikte farklı muamele görmesine yol açan Emekli Sandığı, SSK ve BAĞ- KUR’u kapatarak yerine Sosyal Güvenlik Kurumu’nu (SGK) oluşturan yasa Meclis’te AKP oylarıyla kabul edildi.


Sosyal güvenlik kurumlarını tek çatı altında birleştiren Sosyal Güvenlik Kurumu Yasası TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yasayla her üç sosyal güvenlik kurumu kaldırılarak yerine Sosyal Güvenlik Kurumu oluşturuldu. SGK, yönetim kurulu, genel kurul ve başkanlıktan oluşacak. En yüksek karar organı 10 üyeli yönetim kurulundan oluşan SGK’nın başkan ve başkan yardımcısı dışındaki yönetim kurulu üyelerinin görev süresi 3 yılla sınırlandı. Genel Kurul da 3 yılda bir toplanacak.

SGK, "Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü, Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü, Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü, Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı ile Aktüerya ve Fon Yönetimi Daire Başkanlığı" gibi ana hizmet birimlerinden oluşacak.

Yasayla, Sosyal güvenlik politikaları ve uygulamaları konularında görüş oluşturacak "Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu" da kurulacak. Kurul, MSB, İçişleri, Maliye ve Sağlık bakanlıkları ile DPT, Hazine müsteşarlığı temsilcilerinin yanı sıra YÖK ve bazı kamu kurum ve kuruluşları, STÖ başkanlarından oluşacak. Her ilde sosyal güvenlik il müdürlükleri kurularak SGK’nın taşra birimleri oluşturulacak.

Yasaya göre Kurum, görevlendirildiği hizmetlerin gereği ve bağışlar dışında taşınmaz edinemeyecek. Kurumun taşınır ve taşınmaz malları, bankalardaki mevduatları dahil her türlü hak ve alacakları haczedilemeyecek. Kurum, Devlet İhale Kanunu’nun hükümlerine tabi olmayacak. Süresi içinde ödenmeyen sosyal sigorta ve genel sağlık sigortası prim gelirleri, işsizlik sigortası primleri, idari para cezaları, gecikme zamları ve katılım payları, kurum alacağına dönüşecek. Kurumun primsiz ödemeler için yapılan giderleri merkezi yönetim bütçesinden, diğer giderleri ise primlerin değerlendirilmesinden elde edilecek gelirle karşılanacak. Sosyal güvenlik kanunları dışında kurum giderlerini artıran yasal düzenlemelerin getireceği mali yük, merkezi yönetim bütçesinden karşılanması zorunlu olacak.

Yasayla, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın merkez ve taşra teşkilatlarında kadrolu olarak görev yapan personel, mevcut statüleri ile her türlü taşınır ve taşınmaz mal varlıkları, tapuda bu kurumlar adına kayıtlı olan taşınmazları ve hizmet binaları, araç, gereç, malzeme, demirbaş ve taşıtları, alacakları, hakları, borçları, iştirakleri, dosyaları, yazılı ve elektronik ortamdaki her türlü kayıtları ve diğer dokümanlar kuruma devredilecek. Kurumun merkez ve taşra teşkilatı ve kadroları, kademeli olarak en geç 3 yıl içinde kanuna uygun hale getirilecek. Geçiş sürecinin 3 yılda tamamlanamaması halinde Bakanlar Kurulu, süreci 2 yıl daha uzatabilecek.

Yönetim Kurulu oluşturuluncaya kadar, devredilen kurumların yönetim kurulları görevlerini sürdürecek.

Devredilen kurumların üst düzey yöneticilerinin görevleri sona erecek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müşavirliği kadrolarına atanacak. Maliye Bakanlığı’nda görevli Emekli Sandığı personelinden, yeni kurumda göreve atanma imkanı bulamayan üst düzey yöneticiler bakanlık müşaviri olarak çalışabilecek. Ataması yapılan personel, devredilen kurumlardaki kadrolarında görevlendirilmiş sayılacak ve sorumlu oldukları görevleri yürütmeye devam edecek. Devredilen kurumlarda müfettiş olarak görev yapanlar, sosyal güvenlik denetçisi kadrolarına atanacak. Devredildikleri kurumlara belirlenen süre içerisinde atanmayanlar, ihtiyaç duyulan kadrolara 30 gün içinde atanacaklar.

Milliyet

emekli
sandığı
ssk
ve
bağ-kur'a
veda
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir