Medimagazin logo

Eşdeğer ilaçla 417 milyon dolarlık tasarruf

Türkiye, eşdeğer (jenerik) ilaç kullanımından geçen yıl 417 milyon dolar tasarruf etti. Devletin SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve yeşil kart mensupları için eşdeğer ilaç uygulamasına geçmesiyle tasarrufun bu yıl daha da artması bekleniyor
Eşdeğer ilaçla 417 milyon dolarlık tasarruf
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türkiye, eşdeğer (jenerik) ilaç kullanımından geçen yıl 417 milyon dolar tasarruf etti. Devletin SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve yeşil kart mensupları için eşdeğer ilaç uygulamasına geçmesiyle tasarrufun bu yıl daha da artması bekleniyor.

Türkiye'de geçen yıl üretici fiyatlarına göre 2,1 milyar dolarlık yerli jenerik ilaç kullanıldı. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası'nın (İEİS) yaptığı hesaba göre jenerik yerine tümüyle orijinal ilaç tercih edilseydi tüketim 2 milyar 517 milyon dolara çıkacaktı.

Vatandaşlarda endişelere sebep olan eşdeğer ilaç, orijinaliyle aynı özelliklere sahip. Daha ucuza satılan bu ilaçların tedavi edicilik bakımından orijinalinden hiçbir farkı yok. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bu konuda vatandaşların endişe etmemesi gerektiğini belirtiyor. “Vatandaşlarımız eşdeğer ilaçları gönül rahatlığıyla kullanmalı.” diyen Akdağ, Türkiye'de 'mükemmel çalışan' bir eşdeğer ilaç endüstrisi bulunduğunu vurguluyor. Devletin ilaç geri ödemelerinin büyük bölümünden sorumlu olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu da ilaç masraflarının düşürülmesi için eşdeğer ilaç üretim ve kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini söylüyor. Türkiye'nin yeni tanıştığı eşdeğer ilaç tercih sistemi AB ülkeleriyle ABD başta olmak üzere dünyada yıllardan beri uygulanıyor. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Genel Başkanı Bülent Eczacıbaşı gelişmiş Batılı ülkelerde bile ilaç giderinin azaltılması için eşdeğer ilacın teşvik edildiğini anlatıyor. Türkiye'de de eşdeğer ilacın devlet politikası biçiminde desteklenmesini isteyen Eczacıbaşı, “Böylece yerli ilaç sanayii güçlenecek, ABD ve AB dahil birçok gelişmiş pazara daha fazla ilaç ihraç eden bir sektör konumuna gelebilecektir.” diye konuşuyor. Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı Mehmet Domaç ise eşdeğer ilaç uygulamasının ilacı bulunabilir ve ulaşılabilir hale getirdiğini kaydediyor.

Zaman/Necip Çakır, Ankara
eşdeğer
ilaçla
417
milyon
dolarlık
tasarruf
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir