Medimagazin logo

Hemşireler "kepsiz" kaldı

Sağlık Bakanlığı, kıyafet yönetmeliği gereği zorunlu kep takan hemşirelere "kep takmama" özgürlüğü getirdi
Hemşireler "kepsiz" kaldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı, kıyafet yönetmeliği gereği zorunlu kep takan hemşirelere "kep takmama" özgürlüğü getirdi.


Sağlık Bakanlığı, hemşirelerden gelen yoğun şikayetler üzerine, "Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği"nin "C-Kıyafet" başlıklı 189. maddesini değiştirdi. Bakanlık, hemşirelerin takmakla yükümlü oldukları kepin "hareketleri kısıtladığı", "mikroorganizmaların taşınmasına neden olduğu" ve "simgesel açıdan hemşireliğe herhangi bir olumlu katkı sağlamadığı" gerekçeleriyle isteyen hemşirelerin kep takmayabileceği kararını verdi.


Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar imzasıyla 81 ilin Sağlık Müdürlüğü'ne gönderilen genelgede, Bakanlığa bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli ebe ve hemşirelere çalışma saatleri dahilinde kep takıp takmama serbestliği tanındığı belirtildi. Mikroorganizmaların forma, kep, saç, tırnak, el ve kollardaki takılar aracılığıyla da çok rahat taşınabildiğinin hatırlatıldığı söz konusu genelgede, "Bu nedenle hastane ortamında yoğun olarak bulunan mikroorganizmaların belirtilen yollarla taşınmasını önlemek, hastanın ve sağlık personelinin kendisinin de enfeksiyon risklerinden korunmasını sağlamak amacıyla asepsi ilkelerine uygun olarak gerekli tedbirlerin alınması gerekmekte olup, bu tedbirlerin alınması konusunda hastanelerde başhemşireler, diğer sağlık kuruluşlarında ise sorumlu hemşireler doğrudan sorumlu olacaklardır" ifadesi yer aldı.


Genelgede ayrıca, ebe ve hemşirelerin kep yerine yakalarında ayırıcı ve tanıtıcı özelliği daha geçerli olan ismini, ünvanını, görevini ve görev yerini belirten makul mesafeden okunabilir resimli kimlik kartı taşımalarının daha uygun olacağı kaydedildi. Bu genelgeden sonra hemşirelerin çoğunluğu kep kullanmamayı tercih etti. Hastanelerde şimdi 'kepsiz' beyaz melekler görev yapıyor.

Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği'nin 189. maddesinde hemşire kıyafetleri şöyle tanımlanıyor:
"Hemşire forması beyaz terilen veya poplinden yapılmış, etek, ceket şeklindedir. Ceket önden düğmeli erkek yakalı ve kolları manşetli olarak hazırlanır. Forma renginde olan düğmeler yukarıdan aşağıya 5'er santimetre aralıklarla dikilir. Göğüste her iki tarafta cepler vardır. Etek arka iki parça, ön tek parça ve önden pilikaşelidir. Etek diz kapağının 10 santimetrenin altındadır. Her hemşire mezun olduğu okulun rozetini kullanır. Kep daima beyaz patiskadan olup, kolalı olarak giyilir. Okul rozeti yakanın ön açıklığına takılır. Kepin kalkan kısmının arka kenarından 1 santimetre mesafede kalkan boyunca ve 1 santimetre genişliğinde kırmızı kurdele bulunur. Ayakkabı, kapalı veya önü ve arkası açık beyaz ve (sport) kısa kalın topukludur. (Topuk ses vermemelidir) çorap beyaz naylondur. Kollar yaz mevsiminde takma ve kısa olabilir."


Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Fethiye Erdil, hemşirelerin taktığı kepin amacını kaybettiğini söyledi. Kepin bir ara okulları ayırt etmek için kullanıldığını hatırlatan Erdil, 90'a yakın sağlık meslek lisesi bulunduğuna dikkat çekti ve bundan dolayı kepin öneminin kalmadığını söyledi. Keplerin her gün yıkanmadığını belirten Erdil, "Aşağı yukarı bir kep yılda bir kere temizleniyor. Dolayısıyla enfeksiyon taşıyabilir" dedi.


İHA
hemşireler
"kepsiz"
kaldı
Yorum (1)
rad
maalesef hocam eğitim için değil iş bitirmek için hastanelerdeyiz. bu konuda grev yaptığımızda en çok tepkiyi de hocalarımız göstermişti . durum bu düzeleceği de yok bu kafayla.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir