Medimagazin logo

Doktora 'Zorunlu Hizmet'e durdurma

Türk Tabipleri Birliği'nin başvurusunu inceleyen Danıştay, 'Zorunlu Hizmet' uygulamasını durdurdu. Mecburi Hizmet Yasası'nın Anayasa'ya aykırı olduğunu vurgulayan Danıştay'ın kararı için son sözü Anayasa Mahkemesi söyleyecek.
Doktora 'Zorunlu Hizmet'e durdurma
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türk Tabipleri Birliği'nin başvurusunu inceleyen Danıştay, 'Zorunlu Hizmet' uygulamasını durdurdu. Mecburi Hizmet Yasası'nın Anayasa'ya aykırı olduğunu vurgulayan Danıştay'ın kararı için son sözü Anayasa Mahkemesi söyleyecek.

DOĞU ve Güneydoğu başta olmak üzere mahrumiyet bölgelerinde doktor ve sağlık çalışanı açığını kapatmak üzere hükümet tarafından getirilen 'Zorunlu hizmet' uygulamasını Danıştay durdurdu. Yasanın iptal edilip edilmeyeceği konusunda son kararı Anayasa Mahkemesi verecek. Zorunlu hizmet uygulaması hükümetin ilk dönemlerinde kaldırılmış, fakat sonra yasa ile yeniden getirilmişti.

Sağlık Bakanlığı'nın, bir yandan 9 milyar lira maaş vermesine karşın Doğu ve Güneydoğu'da görev yapacak, özellikle de 'uzman' doktor bulamadığından yakınırken diğer yandan 'kadrolaşma' amaçlı kendisine yakın uzmanları büyük illerde şef-şef yardımcısı olarak atadığını kaydeden Türk Tabipleri Birliği (TTB), Zorunlu Hizmet uygulamasının durdurulması için Danıştay'a başvurdu. TTB, 21 Haziran 2005'te TBMM'de kabul edilerek 5 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe giren son 'Mecburi Hizmet Yasası'nın Anayasa'ya aykırı olduğu savıyla iptalini istedi. Ayrıca, iptalini istediği yasaya uygun yayınlanan Başbakanlık genelgesinin uygulamasının durdurulmasını talep etti. İptali istenen yasa, Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'na getirdiği ek hükümlerle hekimlerin, 'tıp fakültesi sonrası, uzmanlık eğitimi sonrası ve yan dal uzmanlık eğitimi sonrası' olmak üzere hayatlarında üç kez ayrı ayrı zorunlu hizmet yapmalarını öngörüyordu. Ayrıca, bu yasa ve genelgeye göre zorunlu hizmete gitmeyen hekimlerin 'hekimlik mesleğini yapmaları' yasaklanıyordu.

TTB'nin başvurusu üzerine Danıştay, bu yasaya dayalı olarak 12 Eylül 2005'te Başbakan Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan 'Devlet Hizmeti Yükümlülüğü' genelgesini Anayasa'ya aykırı bularak 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi. Danıştay, TTB'nin istemini haklı bularak yasanın iptali için de Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Yasanın iptal edilip edilmeyeceğine Anayasa Mahkemesi karar verecek.

TTB İkinci Başkanı Dr. Metin Bakkalcı, mevcut Bakanlık yönetiminin ve hükümetin sadece sağlık personel politikasının değil, bir bütün olarak sağlık politikasının 'çöktüğünü' savundu. Bakkalcı "Eğer, mevcut yanlış politikalarda ısrar edilirse; 70 milyon insan bunun altında ezilecek" dedi.

Bakan: Gereği yapılır

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, doktorların mecburi hizmeti konusu ile ilgili Danıştay'ın herhangi bir kararının kendilerine ulaşmadığını belirterek, "Kuşkusuz ki kararın ne olduğunu görüp ona göre gerekenleri yapacağız" dedi. Akdağ şunları kaydetti:

Danıştay ile alakalı olarak herhangi bir karar ulaşmış değil. Dolayısıyla herhangi bir yorum yapmamız mümkün değil.Kuşkusuz ki kararın ne olduğunu görüp ona göre gerekenleri yapacağız. Hükümet olarak, vatandaşımızın sağlık hizmetini görmek açısından hekim konusunun ne kadar önemli olduğunu biliyoruz, bunu herkes biliyor. Hekim olmadan sağlık hizmeti verilmez. Bizim yaptığımız yasanın tek amacı; hekime ulaşamayan vatandaşımıza hekimi ulaştırmaktır. Bu hususta kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz"

Hakkári yine cerrahsız

SAĞLIK Bakanlığı’nın zorunlu hizmet kapsamında Hakkári’ye atadığı 42 uzman ve pratisyen hekimden sadece 13’ü görevine başlarken, aradan 1 ay geçmesine rağmen diğer doktorlardan haber alınamadı. Kentte 6 öy önce atanan beyin cerrahı Emine Demir, eş durumundan tayinini İstanbul’a aldırınca, Hakkári yine beyin cerrahsız kaldı. Hakkári Sağlık Müdürü İdris Ethemoğlu, kente gelmeyen doktorlara telefonla ulaşmaya çalıştığını belirterek, "Ulaştıklarım çeşitli mazeretler ileriye sürüyor" dedi.

Hürriyet
doktora
'zorunlu
hizmet'e
durdurma
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir