Medimagazin logo

Sosyal Güvenlik Gösterisinde çatışma

Sosyal Güvenlik Reformu’na karşı DİSK, KESK, TTB, TMMOB tarafından organize edilen “zincir eylemi”ne katılan bir grup oturma eylemi yapmak isteyince çıkan olaylarda bir polis müdürü yaralandı. Eylemciler, polisin havaya açtığı uyarı ateşiyle durduruldu
Sosyal Güvenlik Gösterisinde çatışma
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
DİSK, KESK, TMMOB, TTB VE Halkevleri üyeleri, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nı protesto etmek için Kızılay’dan TBMM’ye kadar zincir halinde yürüdü. "Zincir eylemi" sırasında yaşanan arbedede, bir polis müdürü yaralandı.

Eylemciler, öğle saatlerinde Kızılay Süleyman Sırrı Sokak’ta toplandı. "Sosyal güvenlik yasasına yüzde 99.4 hayır", "Halktan geçmeyen yasa, meclisten geçecek mi?" yazılı dövizler taşıyan eylemciler, tek sıra halinde zincir oluşturarak Mithatpaşa, Meşrutiyet caddeleri ve Atatürk Bulvarı güzergahından geçerek, TBMM’ye yürüyüşe geçtiler.

"Zincir eylemi"ne destek veren Halkevleri grubu, yürüyüş sırasında Atatürk Bulvarı’nı trafiğe kapatarak oturma eylemi yapmak istedi.

Yolu kapatan gruba engel olmak isteyen polis ile eylemciler arasında arbede yaşandı. Taşıdıkları dövizlerin sopalarıyla polise saldıran grup, polisin havaya açtığı uyarı ateşiyle durduruldu ve kordona alındı.

Çıkan arbedede, Ankara Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Yusuf Karababa, eylemcilerin saldırısı üzerine başından yaralandı.

Daha sonra, çevik kuvvet ekipleri oluşturulan kordonu kaldırarak, eylemcilerin TBMM’ye yürümelerine izin verdi.

Yol boyunca, hükümet ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nı sloganlarla protesto eden göstericiler, TBMM önünde oturma eylemine başladı.

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB üyeleri ile diğer sivil toplum örgütleri, yürüyüşlerini TBMM Dikmen Kapısı önünde tamamladılar.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, burada yaptığı açıklamada, yasaya karşı uzun süreden beri mücadele ettiklerini söyledi.

Çelebi, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nın halka rağmen IMF ve Dünya Bankası’nın dayatmaları sonucu çıkarılmaya çalışıldığını iddia etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve diğer yetkililerin tasarıyı "devrim" olarak nitelediklerini söyleyen Çelebi, "Bu yasa halka karşı bir devrim yasasıdır" dedi.

Çelebi, tasarının çıkması durumunda insanların "mezarda bile emekli olamayacaklarını" savundu.

Tasarının sağlık hizmetlerini yok edeceğini ve kayıt dışını büyüteceğini iddia eden Çelebi, "Fransa’da da iş yasası çıktı, ama halk bu yasayı yok etti. Biz de yasa çıksa bile onu yok edeceğimize ant içiyoruz" diye konuştu.

KESK BAŞKANI TOMBUL

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da tasarının TBMM’de temel yasa olarak görüşülmesinin, tasarının meşruiyetine gölge düşürdüğünü savundu. Sosyal Güvenlik Kurumu Yasası’nın TBMM’deki görüşmeleri sırasında CHP’li milletvekillerinin Genel Kurulu terk ettiklerini hatırlatan Tombul, "yasanın adeta AK Parti grubunda görüşüldüğünü" söyledi.

Tombul, tasarının yasalaşması durumunda bile uygulanamayacağını savunarak, "tasarının meşruiyetini halktan değil, IMF, TÜSİAD ve sermaye çevrelerine sırtını dayayanlardan aldığını" iddia etti.

Açıklamanın ardından, DİSK Genel Başkanı Çelebi, KESK Genel Başkanı Tombul, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ve TTB Merkez Konseyi İkinci Başkanı Metin Bakkalcı, tasarının görüşmelerini izlemek üzere TBMM’ye gitti.


Eylemi düzenleyen örgütlerin üyeleri ise TBMM önünde oturmaya devam ediyor.

Bu arada, zincir eylemi sırasında trafiğin kesilmesi nedeniyle bazı şoförlerin eylemcilere tepki gösterdikleri görüldü.


Milliyet

sosyal
güvenlik
gösterisinde
çatışma
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir