Medimagazin logo

İzmir Yıl Sonuna Kadar Aile Hekimliğine Hazır Hale Gelecek’

İzmir İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan, aile hekimliği sisteminin dünyada son derece revaçta bir sistem olduğunu, bu sistemle birlikte bazı çevrelerin ‘Sağlık Ocakları kapatılıyor´ iddialarının yersiz olduğunu söyledi.
İzmir Yıl Sonuna Kadar Aile Hekimliğine Hazır Hale Gelecek’
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
İzmir İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan, aile hekimliği sisteminin dünyada son derece revaçta bir sistem olduğunu, bu sistemle birlikte bazı çevrelerin ‘Sağlık Ocakları kapatılıyor´ iddialarının yersiz olduğunu söyledi.


Özkan, Aile Hekimliği Sistemi ile ilgili düzenlediği bilgilendirme toplantısında, Sağlık Bakanlığı´nın pilot illerden biri olarak seçtiği İzmir´de bu sisteme geçmek için hazırlıklara devam ettiklerini belirtti. Aile Hekimliği Sistemi ile bir hekime ortalama 3 bin 200 kişinin kayıt olacağını ve doktorların hastalarla birebir ilgileneceğini kaydeden Özkan, “Doktorun tek misyonu bu kişilere bakmak olacak. Hastaların doğumundan ölümüne kadar ilgilenecek.´´ dedi.


Kent genelinde bulunan 2 bin 100 pratisyen hekimden bin 150´sinin aile hekimi olacağını kaydeden Özkan, İzmir´deki 5 Eğitim ve Araştırma Hastanesi´nde gereksiz hasta yığılması olduğuna dikkati çekti. Buralara giden hastaların yaklaşık yüzde 90´ının sorununa, birinci basamaktaki sağlık kurumlarında çözüm bulunabileceğini kaydeden Özkan, şöyle konuştu: “Aile Hekimliği sistemi, dünyada son derece revaçta olan ve çağdaş ülkelerin kullandığı bir sistem. Bu sistem öcü değil, çok da güzel bir sistem. İzmir de buna lâyıktır. Doktorların kendilerine ait ofisleri olacak ve burayı istedikleri gibi dizayn edebilecekler. Yanlarındaki hemşire, sağlık memuru ya da ebeyle birlikte hastalarıyla birebir ilgilenecekler ve hasta bilgilerini elektronik ortama aktaracaklar. Aile hekimi, sadece birebir hekimlik yapacak yani fert hekimi olacak. Burada hasta muayene, bebek bakımı, aşı, koruyucu hizmetler verilecek. Ayrıca bazı tahliller de rahatlıkla bu merkezlerde yapılabilecek.´´


Pilot illerden birisi olan Düzce´de bir aile hekimine ilk zamanlar ortalama 40—60 hastanın düştüğünü, giderek azalan bu sayının 30 ila 35´e düşeceğini dile getiren Özkan, şöyle devam etti: “Sağlık ocaklarının sadece tabelası değişecek. Buralar Aile Sağlığı, Toplum Sağlığı Merkezleri olacak. ‘Sağlık Ocakları Kapatılıyor´ gibi bir şey asla yok. Böyle bir şey asla olamaz. Hatta şu anda bu ocakların verdiği hizmetlerin içeriği daha da zenginleştirilecek. Her şey çok güzel olacak. Herkes gönlünü ferah tutsun. Şu anda 3.7 milyon İzmirlinin kimlik bilgilerini tamamlıyoruz. Pratisyen hekimlere 10 gün uyum eğitimi vereceğiz. Bazı şeyleri hallettikten sonra yıl sonuna doğru bu sisteme geçeceğiz.” Özkan, kent genelinde aile hekimliğiyle ilgili anket çalışması hazırladıklarını sözlerine ekledi.

Zaman
i̇zmir
yıl
sonuna
kadar
aile
hekimliğine
hazır
hale
gelecek&#8217
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir