Medimagazin logo

Genel sağlık sigortası geliyor...

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın 36 maddesi daha kabul edildi. Tasarının atlanan 8 maddesi, daha sonra görüşülecek
Genel sağlık sigortası geliyor...
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın 36 maddesi daha kabul edildi. Tasarının atlanan 8 maddesi, daha sonra görüşülecek.

Komisyon, tasarının, primler ile değiştirilen ve yürürlükten kaldırılan maddelerini ele aldı.

Kabul edilen maddelere göre, yurtdışından gelenlerin borçlanmasında değişiklik yapılıyor. Bu kişilerin döviz cinsinden borçlanmasından vazgeçiliyor, ayrıca borçlanmada alt ve üst sınır getiriliyor.

Emekli olmak için gerekli prim gün sayısı, 7 binden 9 bine yükseltiliyor. Ancak, 7 bin günden 9 bin güne kademeli geçiş öngörülüyor. Emekliliğe esas prim gün sayısı 2007 yılında işe girecekler için 7 bin yerine 7100 gün olacak. 2008 yılından itibaren her yıla 100 gün daha eklenecek.

TC kimlik numarası, sigorta sicil numarası olacak.

ESKİ DEP MİLLETVEKİLLERİNİN MAAŞI
Tasarının görüşmeleri sırasında CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek, eski DEP milletvekillerinin maaşlarının kesildiğini belirterek, ''Leyla Zana ve arkadaşlarının maaşı kesildi mi? Bunun olmaması gerekir'' dedi.

Maliye Bakanlığı uzmanları, eski milletvekillerinden yalnızca İsmail Özdağlar'ın emekli aylığının kesildiğini belirterek, ''Görevi bir suça istinaden sona erdiği için aylığı kesilmiştir. Bunun dışında kimseninki kesilmedi'' bilgisini verdi.

KAYITDIŞI İSTİHDAM
Komisyon'da kayıtdışı istihdam da tartışıldı.

CHP İstanbul Milletvekili Birgen Keleş, kayıtdışı istihdam ve ekonominin önlenmesi için ciddi önlemler alınması gerektiğini belirterek, ''Meşhur bir terzi, Nişantaşı'ndaki bir ayakkabıcı ya da bir kuaför, milyarlar kazanıyorlar ama vergi ödemiyorlar, yanındakileri kaçak çalıştırıyorlar. Kayıtdışı için bir şey yapılmalı'' dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, vergi ve sigorta priminin tabana yaygınlaştırılarak kayıtdışının önlenmesi için mücadele edildiğini belirterek, ''Vergi ve sigorta primini indirmek, bir siyasetçi için tabir caizse, caka satılacak bir iştir. Eminim ben bunu yapsam, tebrik edilirim. Ama 20 puanlık bir indirimin getireceği kaybı göze almak gerekir. Bu, piyasaya çıkıp borçlanmak demek, faizlerin artması demektir. Bir puanlık faiz artışı da 3 katrilyonluk anlamına gelir'' dedi.

Kayıtdışı istihdam konusunda çalışmaları olduğunu belirten Başesgioğlu, sadece müfettiş ya da polisiye tedbirlerle değil, her iki tarafı gözeten bir stratejileri olduğunu söyledi.

Tasarının 36 maddesinin daha kabul edilmesiyle, atlanan 8 madde dışındaki görüşmeler tamamlandı. Geçici maddelerle birlikte 122 maddeden oluşan tasarının, fiili hizmet süresi zammı, Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı ve Başbakanlık görevinde bulunanların aylıkları, idari para cezalarını düzenleyen maddeleri daha sonra görüşülecek.

''NİSAN AYINDA ÇIKAR''
Başesgioğlu, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, daha sonra görüşülmek üzere atlanılan maddeler üzerinde bakanlık uzmanlarının çalışacağını, bu çalışmanın bitmesinden sonra Komisyon'da ele alınabileceğini söyledi.

Sosyal güvenlikle ilgili Meclis'te iki yasa tasarısı bulunduğunu hatırlatan Başesgioğlu, tek çatıyla ilgili tasarının Genel Kurul gündeminde olduğunu kaydetti. Her iki tasarının ne zaman yasalaşacağı sorusuna Başesgioğlu, ''Bu tasarıların ne zaman görüşüleceği, Genel Kurul'un gündemine bağlıdır. İki tasarının Nisan ayında Genel Kurul'dan çıkacağı kanaatindeyiz'' dedi.

Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın Genel Kurul'da nasıl görüşüleceği konusunda henüz karar verilmediğini belirten Başsegioğlu, ancak tasarının temel yasa olarak görüşülmeye uygun olduğunu ifade etti.

Milliyet

genel
sağlık
sigortası
geliyor...
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir