Medimagazin logo

'Enstitü kapatılmasaydı, Türkiye kuş gribi aşısı üretebilirdi'

Türkiye'nin gündeminden düşmeyen kuş gribi olayı, yaklaşık 2 yıl önce kapatılan Manisa Tavuk Hastalıkları Araştırması ve Aşı Üretim Enstitüsü'nü akıllara getirdi. <br />Enstitünün eski müdürü aynı zamanda İzmir Veterinerler Odası Onur Kurulu Başkanı Adnan Serpen, kurumun kapatılmasının büyük bir hata olduğunu, kapatıldığı için Türkiye'de kuş gribine karşı çalışma yapılamadığını söyledi
'Enstitü kapatılmasaydı, Türkiye kuş gribi aşısı üretebilirdi'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türkiye'nin gündeminden düşmeyen kuş gribi olayı, yaklaşık 2 yıl önce kapatılan Manisa Tavuk Hastalıkları Araştırması ve Aşı Üretim Enstitüsü'nü akıllara getirdi.
Enstitünün eski müdürü aynı zamanda İzmir Veterinerler Odası Onur Kurulu Başkanı Adnan Serpen, kurumun kapatılmasının büyük bir hata olduğunu, kapatıldığı için Türkiye'de kuş gribine karşı çalışma yapılamadığını söyledi.
Enstitü kapatıldığı için kuş gribi virüsüne karşı önlem alınamadığını belirten Serpen, "Bu enstitü için çok para ve emek harcandı. Fakat kapatılması memleket ve ülkemiz açısından büyük bir kayıptır. Çünkü şu günlerde yaşamakta olduğumuz kuş gribi hastalığı problemlerin çözümü açısından enstitünün açık olması halinde büyük bir katkı yapacağına inanıyorum. Çünkü bu enstitütü aşı üretim teknolojisi üzerine kurulmuş bir enstitüydü. Dünya genelinde değişik ülkelerde yapılan aşı teknolojisini araştırarak, ülkemizin şartlarına uygun, sektörün ihtiyaç duyduğu aşıları üretebilecek kapasitedeydi. Üç bilimsel kongre düzenledik. ABD'li bilimadamları bile laboratuvarın standartlarını kendileriyle eşdeğer olduğunu söyledi." dedi.
Doğubayazıt'ta yaşanan kuş gribi vakaalarına da değinen Serpen, "Üç evladımız gerçekten içimizi dağladı. Manisa'daki tesis kapatılmasıydı, kuş gribi vakalarında koruyucu hekimlik alanında sektöre yönelik yoğun bir faliyet içinde olunacaktı. Enstitü'nün kapatılmasından dolayı insanlar enstitüyü arıyor. Kapatıldığını öğrenince neden kapatıldı diye çaresizlik içinde düşünmeye başlıyorlar. Böyle bir şeyin olması eski bir çalışan olarak beni manen yıktı." yorumunu yaptı.
Manisa Tavuk Hastalıkları Araştırması ve Aşı Üretim Enstitüsü, 1982 yılında Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Teşkilatı (FAO) ve Tarım Köyişleri Bakanlığı'nın işbirliği ile Manisa'ya kuruldu. Enstitüde, 1986 yılında aşı üretimine geçildi. Kuş gribi dahil 7 çeşit kanatlı aşısı, 19 çeşit antijen ve antiserum ile mikroplardan arındırılmış (SPF) yumurta ve civciv üretimi yapan enstitü özel sektöre satılmak istendi. Alıcı bulamayan enstitü, yaklaşık 1.5 yıl önce zarar ettiği gerekçesiyle kapatıldı. Personeli, karşı çıkmalarına rağmen Bornova Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne devredildi. Şu an SPF yumurta üreten iki kümesin bulunduğu enstitü, Bornova'daki Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü'nün bir birimi oarak faaliyetlerini sürdürüyor. Geri kalan binalar, lojmanlarıyla birlikte Tarım İl Müdürlüğü'ne verildi. Manisa'daki enstitüde üretilen SPF yumurtalar tanesi 1 dolardan ihraç ediliyordu. Kurumdaki tavuklara bu yüzden 'dolar yumurtlayan tavuk' deniyordu.
Kuş gribi vakasının çok önemli bir mesaj verdiğini belirten eski Enstitü Müdürü Adnan Serpen, Sağlık Bakanlığı bünyesinde veteriner hekimlerden oluşan bir birim kurulması gerektiğini söyledi. Bu birimin hekimlerle birlikte çalışmasını öneren Serpen, aksi takdirde benzer hastalıkların önüne geçilemeyeceğini kaydetti. Kırsal alanda yapılacak bu tür çalışmaların gelişmiş ülkelerde uygulandığını vurgulayan emekli veteriner Serpen, "Tabi böyle salgınlar çıktığında Halk Sağlığı devreye girecek. Halkın eğitilmesi için görsel ve yazılı yayınlar yapılarak halk aydınlatılacak." diye konuştu.
Zaman
'enstitü
kapatılmasaydı
türkiye
kuş
gribi
aşısı
üretebilirdi'
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir