Medimagazin logo

Sağlık kurulu raporlarına etken madde yazılması karara bağlandı

Sağlık Bakanlığı, sağlık kurulu raporlarını kullanarak yapılan ilaç yolsuzlukların önüne geçmek için her gün yeni bir uygulama başlatıyor. Bakanlık, bu kapsamda, sağlık kurulu raporlarına ilacın "ticari adının" yazılması yerine, ilacın "etken maddesinin" yazılmasını karara bağladı
Sağlık kurulu raporlarına etken madde yazılması karara bağlandı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı, sağlık kurulu raporlarını kullanarak yapılan ilaç yolsuzlukların önüne geçmek için her gün yeni bir uygulama başlatıyor. Bakanlık, bu kapsamda, sağlık kurulu raporlarına ilacın "ticari adının" yazılması yerine, ilacın "etken maddesinin" yazılmasını karara bağladı.


Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar, 81 ilin Sağlık Müdürlükleri'ne gönderdiği genelgede, sağlık kurumlarında kullanımı sağlık kurulu raporuna bağlı olan ilaçlar için ilaç kullanımı ve katkı payı muafiyeti amacıyla düzenlenecek sağlık kurulu raporlarına hekimlerce gerekli görülen ilaçların etken madde veya maddelerinin mutlak surette yazılmasının zorunlu olduğunu bildirdi.

Ünüvar, aksine uygulamalardan başhekimlerin sorumlu tutulacağı uyarısında bulunan Ünüvar, genelgede, şunları kaydetti:

"Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın hazırladığı raporda, sağlık kurulu raporları kullanılmak suretiyle yapılan ilaç yolsuzluklarının önlenebilmesi için, sağlık kurulu raporlarına ilacın ticari adının yazılması yerine, ilacın etken maddesinin veya maddelerinin yazılması suretiyle sağlık kurulu raporu düzenlenmesine yönelik resmi düzenlemenin yapılarak yürürlüğe konulması gerektiği belirtilmektedir.

2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı'nın "Ayakta Tedavide Kullanımı Sağlık Kurulu Raporuna Bağlı İlaçlar" başlıklı 12.4. maddesinde, bu Talimata ekli (Ek-2/C) sayılı listede yer alan ilaçların, ayakta tedavilerde kullanımı durumunda reçetelere yazımı sağlık kurulu raporuna bağlıdır. Bu sağlık kurulu raporu, hastanın adı, teşhis (kısaltma yapılmadan), ilacın etken madde adı ve dozu, uygulama planı ve süresi ile hastayı tedavi eden birimin ve uzman hekimin adını da ayrıca kapsar. Preparatın maksimum dozu belirtilerek maksimum dozu aşmamak kaydıyla düzenlenen rapor tedavi süresi boyunca geçerlidir. Bu süre her hal ve takdirde iki yılı geçemez" şeklinde düzenlenmiş bir hüküm mevcuttur.

Buna göre, sağlık kurumlarında kullanımı sağlık kurulu raporuna bağlı olan ilaçlar için ilaç kullanımı ve katkı payı muafiyeti amacıyla düzenlenecek sağlık kurulu raporlarına hekimlerce gerekli görülen ilaçların etken madde ve/veya maddelerinin mutlak surette yazılması zorunlu olup, bu konudaki uygulamanın Talimatın yukarıda vurgulanan 12.4. maddesi hükümlerine uygun olarak yürütülmesinin sağlanması, aksine uygulamalardan kurum baştabiplerinin doğrudan sorumlu tutulacağının ilgili kurum baştabipliklerine tebliğini önemle rica ederim."

İHA
sağlık
kurulu
raporlarına
etken
madde
yazılması
karara
bağlandı
Yorum (2)
Erhan Demirdağ
Dönem 4 e geldiğimde bu sakal konusundaki uyarılara(Uyarı aldığımız hocalardan biri de sizdiniz) gerçekten de anlam vermekte zorlanırdık.Ama asistanlıkta geçirdiğim 5 yılda ve uzmanlığımın bu ilk yıllarında bu konunun ne kadar da önemli olduğunu hem sizin yanınızdaki tecrübelerle, hem de kendi muayenelerimde hasta anladım hocam. Kerameti sakalda zanneden futbolcu veya sanatçı grubu hadi neyse ama eğitim seviyesi yüksek grubun bu konuda ısrar etmesi gerçekten de üzücü. Sakal veya bıyık bırakarak kendinde bir kimlik yaratmaya çalışanlar bu gayretlerini eğitimlerine ve dünya görüşlerine verseler zaten iş kendiliğinden düzelir hocam. Saygılar
1
Cevapla
Drhaso
Ne lüzumsuz seviyesiz bir yazı. bir şey ispatlamak için sakal bıyık bırakmak ne demek sakal biyiklilarin pejmurde görünmesi ne demek herkes sizin gibi düşünmek zorunda değil bilesiniz. Siz neyi ispatlamak için bu yazıyı yazdınız. Müşteri memnuniyet odaklı çalışma zihniyeti mi?, performans düşmesin gayretleri mi?, yoksa yüksek Sosyetenin ücretli yatan bir hastasinın görüşleri üzerine mi yazıldı?. Çatal sol elle tutulması gerekir eğitimlerini vermeyi düşünüyormusunuz. Şunu bilmelisinizki "saçla sakalla mi ugrasiyorsunuz hocam dediğinizi duyar gibiyim" diye bir cümle kurmak bile bu yazının Saçmalığını ortmemis.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir