Medimagazin logo

Türkiye aşı üssü oldu

Dünya Sağlık Örgütü, az gelişmiş ülkelere aşıların korunması, dağıtımı ve kullanımına yönelik pratik bilgilerin verilmesi için Türkiye'yi üs seçti. Yabancılar, aşı pratiğini Türkiye'de öğreniyor
Türkiye aşı üssü oldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Dünya Sağlık Örgütü, az gelişmiş ülkelere aşıların korunması, dağıtımı ve kullanımına yönelik pratik bilgilerin verilmesi için Türkiye'yi üs seçti. Yabancılar, aşı pratiğini Türkiye'de öğreniyor

(124 kişi okudu)


BETÜL KOTAN (Arşivi)

ANKARA - Türkiye, aşı yönetiminde Asya ve Afrika'daki az gelişmiş ülkelere örnek oluyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) az gelişmiş ülkelere aşıların korunması, saklanması, dağıtımı ve kullanımına yönelik pratik bilgilerin verilmesi için Türkiye'yi seçti.
2004'te deneme amaçlı başlatılan eğitim, 2005'te WHO tarafından akredite edildi.
İki yıllık sertifika sahibi olan Türkiye, aşı yönetimi çerçevesinde Ankara'daki dev aşı deposundan başlayıp, küçük bir ildeki sağlık ocağına ulaşan soğuk hava zincirini takip ederek, katılımcıları bilgilendiriyor.
Eğitimlere, WHO'dan da üç eğitimci katılıyor. Bir hafta süren eğitim, İstanbul'da başlıyor, Ankara'da aşı deposu geziliyor. Ardından o yıl için belirlenen iki ile gidiliyor. İl sağlık merkezlerinin soğuk hava deposu geziliyor, bir sağlık ocağı ziyaret ediliyor.

Üç merkezden biri
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, aşı yönetimi eğitiminde dünyada üç önemli merkez olduğunu söyledi. Buzgan, "Güney Afrika ve Umman'da teorik, Türkiye'de pratik eğitim veriliyor. Bizim sistem pratik eğitime çok elverişli. Çünkü oturmuş, örnek olabilecek bir aşı zincirimiz var. Gelişmiş ülkelerin bu şekilde işleyen bir ağı yok. Çünkü onlarda ticari aşılar daha ön planda ve bu aşılar genelde tek merkezden dağıtılmıyor" dedi.
Türkiye'deki eğitimin iki yıl önce başladığını belirten Buzgan, deneme sürecinden başarılı olunduğu için akrediteye hak kazanıldığını ifade etti. Türkiye'nin aşı pratik eğitimi vermesini sağlayan sertifika 2007 yılına kadar geçerli. Türkiye'nin aşılar için oluşturulan soğuk hava zinciri şöyle işliyor:


Sağlık Bakanlığı, 1.5 yılda bir ihtiyacı olan 10 çeşit aşıyı yurtdışından ithal ediyor.

İncelemelerde yolda hasar gördüğü ortaya çıkan tüm aşılar geri iade ediliyor.

Aşılar, Ankara'da bulunan dev aşı deposuna soğutuculu TIR'larla taşınıyor.

Depo, 861 metreküpü soğuk, 338 metreküpü derin donduruculu olmak üzere toplam 1200 metreküp alana sahip dev bir merkezden oluşuyor. Bir tehlikeye karşı aynı büyüklük ve özellikte bir yedek depo var.

Merkezde otomatik ısı kontrol sistemi ve iki tane, bir hafta dayanıklı jeneratör var.

Üç aylık periyotla yılda dört kez soğutuculu kamyonlarla 81 ile aşı gönderiliyor.

Her il sağlık müdürlüğünde bir soğuk hava deposu ve sorumlusu bulunuyor.

Sağlık ocakları, ihtiyaçları olan aşıları aylık periyotlar halinde il sağlık müdürlüklerinden alıyor. Sağlık ocaklarında soğuk hava deposu yok, ama bir aşı buzdolabı var.

Sağlık ocaklarında elektrik kesintisi olduğu takdirde şüpheli aşılar imha ediliyor.

Radikal
türkiye
aşı
üssü
oldu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir