Medimagazin logo

Bakanlık ve TTB bir kez daha karşı karşıya

Sağlık personelinin atama ve nakil yönetmeliğinde yapılacak değişiklik Sağlık Bakanlığı ile Türk Tabipler Birliği'ni bir kez daha karşı karşıya getirdi
Bakanlık ve TTB bir kez daha karşı karşıya
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık personelinin atama ve nakil yönetmeliğinde yapılacak değişiklik Sağlık Bakanlığı ile Türk Tabipler Birliği'ni bir kez daha karşı karşıya getirdi.

Tabipler Birliği ile Bakanlık yönetmelik üzerinde de uzlaşamadı.

Doktor atamalarında hizmet puanını dikkate alan yeni uygulama için Sağlık Bakanlığı'nın hazırlığı sürüyor.

Yapılacak değişiklik başta il içindeki atamalar olmak üzere doktorların atanmasına yeni kriterler getiriyor.

Yönetmelikte yapılacak değişiklikle personel dağılım cetveli hazırlanacak ve nerede, ne kadar doktora ihtiyaç olduğu bu cetvelden tespit edilecek.

Türk Tabipler Birliği zaten bakanlığın ne kadar personeli ihtiyacı olduğunun belli olduğunu bunun için yeni bir çalışmaya gerek olmadığını savunuyor.

Tabipler Birliği, Sağlık Bakanlığı'nı günlük uygulamalarla doktorların mesleklerini icra etmelerini engellemekle suçluyor.

Ama asıl itiraz atamaların doktorların hizmet puanlarına göre yapılacak olmasına geliyor.

Örneğin taşranın doktora ihtiyacı varsa merkezdeki doktorlardan hizmet puanı düşük olan taşraya gönderilecek. Ya da hizmet puanı düşük olan doktorlar taşrada daha uzun süre hizmet verecek.

İller arasındaki atamalarda da yine hizmet puanı dikkate alınacak. Tabipler Birliği bu atamaların adil olmayacağını hükümetin atamalarda kriterleri dikkate almayacağını savunuyor.

Zorunlu hizmet

Anayasa Mahkemesi 13 mart 2006'da aldığı bir kararla doktorların zorunlu hizmet yapmadıkça mesleklerini icra edemeyeceğini hükme bağladı.

AKP hükümeti zorunlu hizmeti kaldırmış, yerine 'sözleşmeli sistemle gönüllülük' esasına dönmüştü.

Hatta, maaşlar Doğuda görev yapmayı teşvik etmek için yükseltilmişti ama sistem yürümedi. Bunun üzerine Başbakanlık genelgesiyle zorunlu hizmete geri dönüldü.

Türk Tabipler Birliği genelgenin iptali için başvuruda bulundu. Danıştay, hekimleri haklı buldu ve genelgenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gitti.

Fakat Anayasa Mahkemesi, 'zorunlu hizmet anayasaya aykırı değil' diye karar verdi. Genelge uyarınca, pratisyen ve uzman hekimler için belirlenen zorunlu hizmet süreleri birbirinden ayrı hesap edilecek.

Yani bir hekim hem pratisyenlik, hem de uzmanlık için belirlenen zorunlu hizmet sürelerini ayrı ayrı tamamlamak zorunda olacak. Tüm bu uygulamalar yurtdışında okuyan öğrenciler için de geçerli olacak.

CNN Türk
bakanlık
ve
ttb
bir
kez
daha
karşı
karşıya
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir