Medimagazin logo

Yoğun bakım bilgi sistemi tüm illere yaygılaştırılacak

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Yoğun Bakım Bilgi Sistemi ile Adana'daki hastanelerin tüm acil ve yoğun bakım servislerinin internet üzerinden izlendiğini ve güncellendiğini belirterek, bu uygulamayı tüm illerde yaygınlaştıracaklarını söyledi
Yoğun bakım bilgi sistemi tüm illere yaygılaştırılacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Yoğun Bakım Bilgi Sistemi ile Adana'daki hastanelerin tüm acil ve yoğun bakım servislerinin internet üzerinden izlendiğini ve güncellendiğini belirterek, bu uygulamayı tüm illerde yaygınlaştıracaklarını söyledi.

Mersin ve Adana'da incelemelerde bulunan Prof. Dr Necdet Ünüvar, Adana İl Sağlık Müdürlüğü'nü de ziyaret ederek bir brifing aldı. Sağlıkta kayıtların önemine dikkat çeken Ünüvar, "Sağlıkta en önemli şey kayıt. Ancak kayıt üzerinden sağlıklı hizmet sunmak mümkün. Sağlığı kayıt üzerinden sunmak lazım" dedi. Ünüvar, Adana'daki hastanelerin tüm acil ve yoğun bakım servislerinin internet üzerinden izlenmesi ve güncellenmesinin örnek bir çalışma olduğunu, bu çalışmanın tüm illerde yaygınlaştıracaklarını ifade etti.

Adana İl Sağlık Müdürü Çağlar Çatak, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar'a Adana'da uygulamaya konulan "Yoğun Bakım Bilgi Sistemi"ni anlattı. Sistemin "web" tabanlı bir uygulama olduğunu, herhangi bir kurulumun gerektirmediğini, internet olan her yerden İl Sağlık Müdürlüğü internet adresine girilerek, her isteyenin ulaşıp görebileceği bir bilgi sayfası olduğuna dikkat çeken Çatak, "Yoğun Bakım Bilgi Sistemi'nde tüm hastanelerimizin yoğun bakım isimleri, yatak-kuvez kapasiteleri, ventilatör sayıları, doluluk oranları listelenmektedir. Her hastane, kendisine tahsis edilen yönetici yetkili şifre ile kendi yoğun bakımlarının bilgilerini düzenleyebilir, yenilerini tanımlayabilir yeni kullanıcılar oluşturabilir veya mevcut kullanıcılarını sistemden kaldırabilir" dedi.

Dr.Çağlar Çatak, "Sağlık Bilgi Sistemi"nin, Birinci Basamak Sağlık Kurumları, 112 Acil Yardım, Hastaneler, Halk Sağlığı Laboratuarı, Radyolojik Görüntüleme Merkezlerini kapsadığını ifade ederek şöyle konuştu:

"Sağlık Bilgi Sistemi ile birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek, sağlık kurumlarımıza başvuran tüm vatandaşlarımızın elektronik ortamda sağlık kayıtlarını tutarak yaşam boyu sağlık izlemelerini sağlamak, hızlı ulaşılabilir sağlık verileri elde etmek, 2. basamağa sevkleri azaltarak yoğunluğu ve mükerrer tetkikleri önlemek, kamu maliyetini azaltmak, sosyal güvenlik kurumlarının uygulamaya geçeceği provizyon sistemine hazır olmayı hedefliyoruz. 2003 yılında projeye başladık. Sağlık Müdürlüğü olarak henüz ülke düzeyinde bir örneği olmayan 1. Basamak için Sağlık Bilgi Sistemi Yazılımını Sağlık Bakanlığı standartlarına uygun olarak geliştirdik. 2004 yılı içerisinde tüm merkez sağlık ocaklarına her muayene odasına bilgisayar yerleştirildi. 2004'te tüm merkez sağlık ocaklarına ADSL İle sürekli İnternet bağlantısı sağladık. 2005 yılında merkezi veri sunucu bilgisayarı sağlık müdürlüğünde kurduk. Sağlık ocağı hekimleri ve yardımcı sağlık personeline yaklaşık 450 personele yerinde bilgisayar ve program eğitimleri verildi. 85 veri giriş elemanı ile bu hizmet devam ediyor. Adana merkezde 80 sağlık ocağı ve 5 sağlık biriminden 85 noktaya program kurulumu yapıldı."

224 poliklinik odasında muayenelerin bilgisayara hekim tarafından kaydedildiğini, tüm başvuran vatandaşların TC kimlik numaraları ile sosyal güvence ve hane bilgilerinin yer aldığını belirten çatak, "Kişilerin sağlıkla ilgili aşı kayıtları, alerjileri, sürekli kullandığı ilaçları, gebelik ve çocukluk dönemi sağlık kayıtları, geçmiş hastalıkları, başvurularındaki muayeneleri, yazılan reçeteleri, 2. basamak sağlık kurumuna olan sevkleri ve raporları kaydedilmektedir. Sosyal güvencesi olan hastaların tahakkuk işlemleri otomatik yapılabilmektedir" dedi.

Sağlık Müdürü Dr. Çağlar Çatak, Adana'daki 80 sağlık ocağı, 5 sağlık birimi ve halk sağlığı laboratuarında 560 bin 971 vatandaşın kayıtlı olduğunu, 1 milyon 150 bin muayenenin bilgisayar ortamında kaydedildiğini belirterek, sağlık ocaklarında günlük ortalama 16 bin 700 kişinin muayenesinin yapıldığını, elektronik kayıt yapılan ortalama muayene sayısının 11 bin olduğunu, tüm muayenelerin yüzde 65.8'nin bilgisayar ortamında kaydedildiğini ve tüm muayeneleri elektronik ortamda kaydetmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

İHA
yoğun
bakım
bilgi
sistemi
tüm
illere
yaygılaştırılacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir