Medimagazin logo

Hastaneye radyasyon davası

Radyoloji teknisyeni iki kadın, çalışma saatlerinin fazlalığı nedeniyle aşırı radyasyona maruz kaldıklarını, çocuklarını da bu nedenle düşürdüklerini iddia ederek, Florence Nightingale Hastanesi'ne dava açtı.
Hastaneye radyasyon davası
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Radyoloji teknisyeni iki kadın, çalışma saatlerinin fazlalığı nedeniyle aşırı radyasyona maruz kaldıklarını, çocuklarını da bu nedenle düşürdüklerini iddia ederek, Florence Nightingale Hastanesi'ne dava açtı.

Metropolitan Florence Nightingale Hastanesi'nde radyoloji teknisyeni olarak çalışan Dilek Kaman (26) ile Ferya Tiryaki (26), çalışma saatlerinin aşırılığı nedeniyle fazla radyasyona maruz kalarak çocuklarını düşürdüklerini iddia ettiler. Kaman ve Tiryaki, hastaneye maddi ve manevi tazminat davası açtılar.
Kaman, avukatı Burhan Uzunçarşı aracılığıyla İstanbul İş Mahkemesi'nde açtığı davada, hastanenin radyasyon yönetmeliği ve tüzüğüne aykırı olarak düzenlediği aşırı çalışma saatleri yüzünden fazla radyasyona maruz kaldığını iddia etti. Radyasyon sonucu sürekli olarak baş ağrısı, migren, uykusuzluk, aşırı yorgunluk çektiğini belirten Kaman, göğsünde kistlerin oluşmasının ardından çocuğunu düşürdüğünü öne sürdü. Düşüğün nedeninin raporlarda, "fazla radyasyona maruz kalması sonucu oluşan meslek hastalığı" olarak belirtildiğini aktaran Kaman, kendisi gibi iki arkadaşının daha aynı şekilde çocuğunu kaybettiğini iddia etti.

Maddi ve manevi tazminat
Avukat Uzunçarşı dilekçesinde, müvekkilinin yüzünü bile göremediği çocuğunu hastanenin kasıtlı sayılabilecek hal ve davranışları nedeniyle kaybettiği gerekçesiyle 200 bin YTL'lik manevi, 25 bin YTL'lik de maddi tazminat talebinde bulundu.


Kaman, açtığı davada ayrıca, yıllık izni haricinde kullanamadığı bir aylık radyasyon izninin karşılığı ile çalıştığı fazla mesailerin tahsilini de istedi.

'İşten çıkarıldık'
İki yıl önce hamileliğinin birinci ayında çocuğunu kaybeden Kaman, "Çalıştığımız bölümde dört kadındık, üçümüz çocuk düşürdük. İki arkadaş dava açtık. Önce bizi başka bölümlere verdiler. İki ay önce hastalara kötü muamele ettiğimiz gerekçesiyle işten çıkarıldık. İstediğimiz bir özür ve zarar veren çalışma saatlerinin düzenlenmesiydi" dedi.


Hamileliğinin birinci haftasında çocuğunu düşürdüğünü söyleyen Tiryaki de şunları söyledi:
"Hastanede yaklaşık 10 saat çalışıyordum. Hamile olduğum hafta kanamam başladı ve çocuğumu düşürdüm. Hiçbir önlem alınmadan işime devam ettim. Daha önce arkadaşlarım da aynı şekilde çocuklarını düşürmüştü. Sorunlarımızın çözümü için mahkemeye başvurduk."

Hastanenin savunması
Hastanenin avukatı Uygun Kızılkor, mahkemeye sunduğu savunmasında iddiaların haksız, geçersiz ve gerçeklere aykırı olduğunu iddia etti. Avukat Kızılkor dilekçesinde, davacıların 5 saatten fazla çalıştırılmalarıyla ilgili olarak öne sürdükleri kanun ve yönetmeliğin çağdışı olduğunu, günün şartlarına ve AB yasalarına uygun hale getirilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti.


Dilekçede, "Nizamname 1939'dan kalma, o zamanki yüksek radyasyon yayan cihazlardan çalışanları korumaya yönelik, abartılı tedbirlerdir. 2000'li yılların teknolojisiyle cihazlar artık az radyasyonla sonuca gitmektedir. Günümüzde yüksek radyasyona ihtiyaç olmamaktadır" denildi.


Ayrıca hastanenin, davacıların aldığı radyasyon miktarının yıllık kontrolünü yaptırdığı, düşüğün radyasyona maruz kalmaktan meydana geldiğini gösteren bir delil olmadığı öne sürüldü.


Milliyet
hastaneye
radyasyon
davası
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir