Medimagazin logo

TTB mecburi hizmet konusunda çözüm önerilerini anlattı

Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Dr. Metin Bakkalcı, hekim açığı olan bölgeler için yaptıkları önerilerin kabul edilmesi durumunda, o bölgelere hekim seferberliği açacaklarını söyledi
TTB mecburi hizmet konusunda çözüm önerilerini anlattı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Dr. Metin Bakkalcı, hekim açığı olan bölgeler için yaptıkları önerilerin kabul edilmesi durumunda, o bölgelere hekim seferberliği açacaklarını söyledi. Sağlık sisteminin finansmanı, organizasyonu, insan gücü politikası ile bir bütün olarak çöktüğünü dile getiren Bakkalcı, “Bu politikaların sorumlusu hükümet ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Doğu ve Güneydoğu’daki insanların acılarının üstünden politika yapmaya çalışıyor” dedi.

Bakkalcı, TTB Merkez Konseyi binasında düzenlediği basın toplantısında, mecburi hizmet ve Doğu-Güneydoğu’da hekim istihdamı konularında TTB’nin çözüm önerilerini anlattı. Bakkalcı, hekim açığı olan bölgelerde sözleşmeli çalışmanın sona erdirilmesini, geçici görevlendirmelerin durdurulmasını, hekimlere performansa dayalı döner sermaye yerine genel bütçeden ücret verilmesini, bu bölgede görev yapanlara erken emeklilik imkanı tanınmasını, lojman sağlanmasını ve yıllık izin sürelerinin uzun tutulmasını talep ettiklerini ifade etti. Bu taleplerin karşılanması durumunda TTB’nin seferberlik ilan edeceğini belirten Bakkalcı, “Üyelerimizi bölgeye gitmeleri için teşvik edeceğiz” dedi. Metin Bakkalcı, kısa sürede Doğu ve Güneydoğu'ya bir heyet göndereceklerini, hekim istihdamı çalıştayı ve sağlık insan gücü planlaması konulu sempozyum düzenleyeceklerini bildirdi.

Doğu’da hekim açığı büyük
Dr. Metin Bakkalcı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki sağlık ocaklarının yüzde 20'sinde doktor açığı, yüzde 90'nında ebe olmadığını söyledi. AKP hükümeti döneminde, hekim olmayan sağlık ocaklarının sayısının arttığını öne süren Bakkalcı, “'Sağlık bir ekip hizmetidir. Bu ekibin çalışması için, insan gücü piramidinde uzman hakim, pratisyen hekim, sağlık memuru, hemşire ve ebe yer almalıdır. Ama Türkiye'de bu piramit tersine dönmüştür” diye konuştu.

Bakkalcı, Sağlık Bakanlığı’nın politikalarını eleştirerek, “Politikacı Recep Akdağ insanların acılarının üstünden politika yapıyor. Hekim Recep Akdağ ise oraların sorunlarını iyi biliyor. Çünkü kendisi de Erzurumludur” dedi. 2003 yılında “ihtiyaç olmadığı halde zorunlu olarak tabip istihdam edildiği” gerekçesiyle zorunlu hizmetin kaldırıldığını, 2005 yılında ise “piyasalaştırılan sağlık hizmetini devletin şefkatli kollarına emanet ediyoruz” diye bunun tekrar getirildiğini anlatan Bakkalcı, zorunlu hizmet uygulamasının Danıştay tarafından durdurulmasından sonra, 31 Ocak tarihli genelgeyle hekimlere geçici görevlendirmenin getirildiğini dile getirdi.

Geçici görevlendirmelere karşı dava açılacak
Bakkalcı, bir soru üzerine, Danıştay'ın hekimlerin zorunlu hizmetine ilişkin yasanın bazı hükümleriyle ilgili Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğunu, bununla ilgili genelgeyi de iptal ettiğini anımsatarak, mevcut yasaya göre yeni bir genelge çıkarılamayacağını söyledi. Taleplerinin karşılanması halinde hekim ihtiyacı için Doğu ve Güneydoğu’ya başlatacakları seferberlikle ilgili bir soruya karşılık da sağlık sisteminde bir çöküş yaşandığı için olağanüstü bir programa ihtiyaç duyulduğunu öne süren Bakkalcı, bu geçiş sırasında nefes alınabilmesi için böyle bir çağrı yapacaklarını belirtti. Bakkalcı, geçici görevlendirmelerle ilgili bir soru üzerine de Danıştay'ın bu konudaki bir genelgeyi daha önce iptal ettiğini kaydederek, son genelge ile ilgili de tekrar Danıştay'a dava açacaklarını bildirdi.
ttb
mecburi
hizmet
konusunda
çözüm
önerilerini
anlattı
Yorum (3)
realmardin
örnek verdiğiniz kişilerin acaba bu ay döner az yatarda borç öderken sıkıntı yaşarmıyım diye sıkıntıları varmıydı..bilim takdir görmediği yerden göçer gider..artık trend salla başını al maaşını, hasta sıkıntılı ise roketle gitsin başkasına..
0
Cevapla
Polimorfizm
Kaleminize sağlık hocam. Bilmenin verdiği mutluluğu ne para ne de başka herhangi birşey verebilir. Her konunun tartışma yeri farklıdır. Bu tür bilim ve öğrenmenin önemine değinen yazıların yorumunda dahi dönersen bahsedersek ciddiyetimizi kaybederiz bence.
0
Cevapla
yusuf yılmaz
kitabın türkçesi var adı çizgi dışındakiler
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir