Medimagazin logo

Enfeksiyon kontrol hekimleri sertifikalandırılacak

Sağlık Bakanlığı, yataklı tedavi kurumlarında sağlık hizmetleri ile ilişkili olarak gelişen enfeksiyon hastalıklarını önlemek ve kontrol altına almak için harekete geçti
Enfeksiyon kontrol hekimleri sertifikalandırılacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı, yataklı tedavi kurumlarında sağlık hizmetleri ile ilişkili olarak gelişen enfeksiyon hastalıklarını önlemek ve kontrol altına almak için harekete geçti.


Tüm hastanelerde 'Hastane Enfeksiyonları Bilimsel Danışma Kurulu' oluşturan bakanlık, enfeksiyon kontrol hekimlerinin eğitimi için kolları sıvadı. Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan, "Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği" 11 Ağustos 2005 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu yönetmelik ile, yataklı tedavi kurumlarında sağlık hizmetleri ile ilişkili olarak gelişen enfeksiyon hastalıklarının önlenmesi, kontrol altına alınması, konuyla ilgili sorunların tespit edilmesi, çözümüne yönelik faaliyetlerin düzenlenip yürütülmesi hedefleniyor.

Yönetmelik ayrıca, yataklı tedavi kurumları düzeyinde alınması gereken kararları gerekli mercilere iletmek üzere, Enfeksiyon Kontrol Komitesi teşkili ile bu komitenin görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

Sağlık Bakanlığı, tüm hastanelerde, "Hastane Enfeksiyonları Bilimsel Danışma Kurulu" oluşturuldu. Bakanlık, bu kapsamda, enfeksiyon kontrol hekimlerinin sertifikalandırılması çalışmalarına başladı.

Bu arada hastane enfeksiyonları konusunda, ilgili uzmanlık dernekleri, diğer kurum ve kuruluşlar tarafından hazırlanacak yeni kılavuzların ulusal olarak kabul edilebilmesi için Hastane Enfeksiyonları Bilimsel Danışma Kurulu'nun görüşü alınacak.

Böylece bakanlıkça 'ulusal' olarak kabul edilen ve güncellenen kılavuzlar ilgili kurum ve kuruluşlara bildirilecek. Bu arada yataklı tedavi kurumları yönetimi tarafından hazırlanacak faaliyet raporları her yıl Şubat ayının sonuna kadar Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı Salgın Hastalıklar Araştırma Müdürlüğü Epidemiyoloji Ünitesi'ne gönderilecek.

İHA
enfeksiyon
kontrol
hekimleri
sertifikalandırılacak
Yorum (11)
aydin sinal
bütün dünyada hekimin,saglikcinin rutin olarak yaptigi isi türkiyede yapanlarin kahraman olarak ilan edildigi anladim,bu yazida anlatilan vakalari 40 senede yüzlerce defa bizzat kendim yaptim;kanali anneyi evinden alip hastahaneye götürdüm(3 defa ambulans arabasinda dogum yaptirdim,) kan bankasi ile temas kurup kan ve derivatlari ni almaya ikinci ambulasi yolladim ,icabinda bizzat narkozunu yaptim ama ne kahraman nede fedakar ilan edildim,fazla söze gerek yok,ucagin tekerleri piste konunca pilotu alkislayan,ameliyatini tedavisini yapan lara gazetede ilan veren bir ülkenin halklariyiz,kimse sormazmi"senin zaten vazifen bu"diye?
10
Cevapla
Hakan
Aydın sinal lütfen needeysen orda kal. Siz anlayamassınız bu insanların yaptığı fedakarlığı. Evet bu insanların vazifesi değil eşinden çocuğuyla veya dışardayken acil bir tel geldiğinde hiç gitmediği hastaneye gitmek. Meslektaşlarını takdir edeceğinize yazdığınız yoruma hayret ediyorum. Bu ülkenin halkı değilsin olman için önce bu ülkede yaşaman lazım. Avrupadan ahkam kesme bize
3
Cevapla
batuhan
Bu destansı hikayeden anladığım kadarıyla doktorlar işini yapıyor o kadar...
3
Cevapla
aydin sinal
benim anlamadigim husus diger hastahanelerde dogum sonu kanamali hamileye müdehale edecek bilgi,beceri sahibi gynekologlar yokmuda zeynep kamilin doktorlarina muhtac oluyorlar? Anladigim kadariyla burada hastahane diye bahsedilenler saglik merkezleri ,burada dogum yaptiran bir hekim birde ebe bulunur.dogum sonu plesanta cikmaz veya parcalanirsa ablasio,kuretaja yapmak icap edebilir,hatta acil hysteroktomi bile yapildigini gördüm.demekki bu gibi saglik merkezleri bu gibi operasyonlari yapmaktan acizler.Zeynep Kamilden yardim istiyorlar diye düsünüyorum.Yalniz bu vakalarda yukarda izah edildigi gibi Zeynep kamilin yardim ekibini bekleyenceye kadar hasta kaybedilebilir,Bu gibi komplikasyonlar göz önüne alinarak dogum yaptiran gynekologun önceden tedbirini almasi icap etmezmi? kendine"acaba anne veya bebekte bir komplikasyon cikarsa acil olarak hangi hastahaneye yetistirim"diye önceden bu gibi hastahanelerle iliski kurmasi gerekmezmi? Köse yazisinda bu gibi detaylara yer verilmedigi icin sanki Zeynep Kamilin doktorlari tam tesekkülü baska bir hastahaneye yardima gidiyorlar diye anlasiliyor.Önemli olan tedbiri önceden almak derim,bende haldun hocaya bir siirle cevap vereyim: erisir menzil-i maksuta aheste giden tiz reftan olayim deyenun damina payen dolasir.
7
Cevapla
Hakan
Aydın bey burada bahsedilen olay şu şekilde; özel veya devlette herhangi bir hastane. Tıp merkezi de olabilir. Doktor ameliyat anında,pl.Previa gibi durumlarla karşılaştığı zaman ve evet zeynep Kamil doktorları gerekirse o hastaneye ulaşıyorlar imkan varsa zeynep Kamile sevkini gerçekleştiriyorlar. Ne gibi önlemler alınsın mesela? Siz hiç Previa görmemişsiniz anlaşılan. Nasıl katostrofik bir olay, doktorların ameliyat anında korkusu ve çaresizliğine şahit olamamışsınız. Sizi birgün çağırayım izin verirseniz Previa ameliyatına mesela. Yol ücreti vs benden. Tek başınıza yapacaksınız.
6
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir