Medimagazin logo

Tıp kadını unutmuş

Akciğer kanseri olan kadınların yüzde 20'si, 'Superman'in eşi gibi hiç sigara içmeyenler. Erkeklerde oran yüzde 10. Tıp bu farkı araştırmıyor
Tıp kadını unutmuş
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Tıp dünyasının kadınların akciğerleriyle ilgilenmediği, 'Superman' Christopher Reeve'in hiç sigara içmeyen eşi Dana Reeve'in akciğer kanserinden ölümüyle bir kez daha ortaya çıktı. Reeve, teşhisten yedi ay sonra, pazartesi günü 44 yaşında ölmüştü.


Uzmanlar, Dana Reeve'in ölümünün, kadınlarda giderek artan akciğer kanseri oranlarına dikkat çekeceğini umuyor. ABD'de her yıl akciğer kanserine yakalanan kadınların yüzde 20'si hiç sigara içmeyenlerden oluşuyor. Sigara içmeyen erkeklerde ise akciğer kanserine yakalanma oranı yarı yarıya daha az. Şimdiye kadar yeterli para ayrılmadığı için bu farklılığın nedeni ve kadınlar için farklı tedavi yolları araştırılmamış.


Akciğer Kanserine Karşı Kadınlar Derneği, Reeve'in ölümünün ardından ABD hükümetine hem akciğer kanseri hem de sigara içmeyen kadınların niye bu hastalığa daha çok yakalandığı hakkında daha fazla araştırma yapılması için baskı yapmaya hazırlanıyor. Dernek başkanı Regina Vidaver, "Bu hastalığa ancak bir ünlünün ölümünün ardından ilgi gösterilmesi çok acı" dedi. Vidaver'e göre, akciğer kanseri ölümlerinin sorumlusu, erken teşhis araştırmalar için yeterli kaynak ayırmayan hükümet.

Ulusal Kanser Enstitüsü'nün rakamlarına göre akciğer kanseri, ABD'de en çok ölüme neden olan kanser türü. (Reuters, Forbes)

Radikal
tıp
kadını
unutmuş
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir