Medimagazin logo

GSS Memurun emekli aylığını düşürecek

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Tasarısı, memurun emekli aylıklarını 300 YTL'ye kadar düşürecek. Yeni sistemde kimin aylığı nasıl etkilenecek?
GSS Memurun emekli aylığını düşürecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Tasarısı, memurun emekli aylıklarını 300 YTL'ye kadar düşürecek. Yeni sistemde kimin aylığı nasıl etkilenecek?

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, yeni emeklilik sistemine göre emekli memur aylıklarında 300 YTL’ye kadar azalma, müsteşar emekli maaşında ise 150 YTL’ye kadar artış olabileceğini hesapladı. Hamzaçebi, CHP’nin tasarının tümünde görüş dile getirdikten sonra Genel Kurul’u terk edeceğini söyledi.

GEÇEN hafta, CHP’nin "söz hakkının kısıldığı" gerekçesiyle Meclis Genel Kurulu’nu boykot etmesinin de etkisiyle yaklaşık 4 saat gibi kısa bir sürede yasalaşan "Tek Çatı=Sosyal Güvenlik Kurumu"nun ardından, bu hafta da Sosyal Güvenlik Reformu’nun geniş kitleleri yakından ilgilendiren "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Tasarısı"nın yasalaşması bekleniyor. Tek Çatı’da olduğu gibi, geçiciler dahil 122 maddelik "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası" tasarısı da "Temel Yasa" kapsamında 7 bölüm halinde, her bölüm bir maddeymiş gibi kabul edilecek. Bu nedenle bu tasarının da bir günde yasalaşma olasılığı sözkonusu.

CHP BOYKOTA DEVAM:
CHP, bu yasaların "Temel Yasa" kapsamına alınarak muhalefetin sesinin kısılmasını, halkın maddeleri hakkında bilgi edinmesinin engellenmesini protesto ederek, tümü üzerine görüşünü dile getirdikten sonra Genel Kurul’u terk edecek. Başta DİSK, KESK, Türk Tabipleri Birliği, Türk-İş, Türkiye Kamu-Sen, TMMOB olmak üzere, Emek Platformu üyesi sivil toplum örgütleri ise tasarıya karşı protesto eylemlerini sürdürecekler.

TEK TEK HESAPLADI:
Tasarıya göre; emeklilik yaşı kademeli olarak artacak, emekli aylığı ise genel olarak kademeli olarak düşecek. CHP Trabzon Milletvekili ve eski Gelirler Genel Müdürü Akif Hamzaçebi, yeni emeklilik sistemine göre memurların emekli aylıklarında 300 YTL’ye kadar azalma, müsteşar ve uzman emekli maaşlarında ise 150 YTL’ye kadar artış olabileceğini hesapladı.

NİMET/KÜLFET DENGESİ:
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Tasarısı ile kendi içinde de ayrışan üç temel emeklilik sistemi tek bir emeklilik sisteminde birleşecek. Herkes aynı rejime tabi olacak. Aynı primi ödedikleri halde farklı haklara tabi olan üç ayrı rejim son bulacak. Nimet/külfet dengesiyle orantılı tek bir sistem geçerli olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Tuncay Teksöz’ün verdiği bilgiye göre; emeklilik yaşında, SSK’lı olanlar için prim ödeme gün sayısında kademeli artış, 1 Ocak 2007’den sonra ilk kez sigortalı olacaklar için söz konusu. Prim ödeme gün sayısı 7 bin günden 9 bin güne 20 yılda çıkacak. Yani, 2027’de ilk kez sigortalı olacak bir kişi 9 bin gün, yani 25 yıl prim ödemek koşuluyla emekli olabilecek. Emekli Sandığı’na tabi çalışanlar ise 1 Ocak 2007’ye kadar emekliliklerini hak etmezlerse, yeni rejimden, yeni rejimde çalıştıkları süreyle orantılı olarak olumsuz etkilenecekler.

AYLIKLAR KADEMELİ İNECEK:
Halen Emekli Sandığı’nda emekli aylığı, brüt aylığının yüzde 75’i net aylığının yüzde 106’sı, SSK ve Bağ-Kur’da ise brüt aylığının yüzde 65’i net aylığının yüzde 96’sı oranında bağlanıyor. Reformla birlikte aylık bağlama oranları kademeli olarak azalacak. Her yıl belli bir oranda azalışla 2042’de emekli olacak bir kişinin brüt aylığının yüzde 50’si, net aylığının yüzde 69’una tekabül edecek bir emekli aylığı söz konusu olacak. Aylık bağlama oranındaki bu düşüş, doğal olarak aylıklara yansıyacak.

Hürriyet
gss
memurun
emekli
aylığını
düşürecek
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir