Medimagazin logo

Sağlık personeline mesai müjdesi

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık personelinin haftalık 45 saat olan çalışma saatleri 40 saate indirmek için çalışma yapacaklarını söyledi
Sağlık personeline mesai müjdesi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık personelinin haftalık 45 saat olan çalışma saatleri 40 saate indirmek için çalışma yapacaklarını söyledi.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Anayasa'da devlet memurlarının çalışma sürelerinin haftalık 40 saat olarak belirlenmesine rağmen, Sağlık Bakanlığı'na bağlı kuruluşlarda çalışma süresinin 45 saat olarak uygulandığını, bunun da çalışma birliği ve eşitliği bozduğunu kaydetti.

Bakan Akdağ, Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Kahveci ve yönetim kurulu üyelerini kabul etti. Heyet, Akdağ'a sağlık çalışanlarının sorunlarını içeren bir rapor sundu.

Türk Sağlık-Sen heyetinin sağlık çalışanlarına lisans tamamlama imkanı getirilmesi önerisi Akdağ tarafından da olumlu karşılandı. Bakan Akdağ, konuyla ilgili gerekli girişimleri yapacakları sözünü verdi.

Ziyarette konuşan Başkan Kahveci, çalışma saatlerinin 40 saate indirilmesi gerektiğini belirterek, "Anayasa'da devlet memurlarının çalışma süreleri haftalık 40 saat olarak belirlenmiş. Fakat Sağlık Bakanlığı'na bağlı kuruluşlarda çalışma süresi 45 saat olarak uygulanmaktadır. Çalışma birliği ve eşitlik açısından bu sürenin 40 saate indirilmesini ve 7.5 saate çıkarılmak istenen röntgen teknisyenlerinin çalışma sürelerinin de 5 saat olarak kalmasını istiyoruz" dedi.

Kahveci ayrıca, sağlık meslek lisesi mezunu, ön lisans ve sağlık eğitim enstitüsü mezunu olarak görev yapan sağlık personele ön lisans ve lisans hakkı tanınması gerektiğine dikkat çekerek, bu konu için Açık Öğretim Fakültesi'nde gerekli girişimlerin yapılmasını istedi. Çalışma saatleri konusunda görülen eksikliklerin en kısa sürede giderileceğini sözünü veren Akdağ ise, "Vatandaşın sağlığı benim için ne kadar önemliyse sağlık çalışanlarının sağlığı da aynı derecede önemlidir. Bunun için özellikle röntgen teknisyenlerin çalışma saatleri ve şartları konusunda yaşanan eksiklikleri en kısa zamanda gidereceğiz. Onları mağdur etmeyecek önlemler alacağız. Personelin çalışma saatlerinin 40 saate indirilmesi konusunu değerlendirerek, gerekli çalışmayı yapacağız" diye konuştu.

Türk Sağlık-Sen'in lisans tamamlamayla ilgili olarak yaptığı girişimlere destek verdiğini ifade eden Akdağ, "Sağlık çalışanlarının eğitim seviyesini ve kalitesini yükseltmek elbette ki bizim de amacımızıdır. Böyle bir uygulama çok güzel olur. Konuyu gündemimize alarak sağlık personelinin lisans tamamlaması için gerekli çalışmaları yapmaya en kısa zamanda başlayacağız. Siz de bu konuyu takip etmeye devam edin. Sağlık çalışanlarına bu imkan sağlanmalıdır" açıklamasında bulundu.

BAKAN AKDAĞ'A SUNULAN RAPORDA NELER VAR?

Türk Sağlık-Sen tarafından Sağlık Bakanı Akdağ'a sunulan ve sağlık çalışanların taleplerini içeren raporda şu ifadelere yer verildi:

"- Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik hükümleri çerçevesinde Sağlık Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Yönetmeliği yürürlüğe girmiştir. Ancak, söz konusu yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden itibaren 6 yılı aşkın bir süre geçmiş olmasına rağmen halen sınav yapılmaması bakanlığınız bünyesinde görev yapan bir çok personelin mağduriyetine sebebiyet vermektedir. Bu bakımdan söz konusu sınavın yapılması için bir an önce gerekli çalışmalar başlatılmalıdır.

- 2006 yılında yürürlüğe giren döner sermaye yönergesinde yapılan değişiklik ile tabip ve diğer sağlık personelleri arasındaki farklılık daha da yükseltilmiştir. Zira, aynı işi yapan fakat farklı unvanlara haiz personeller arasında farklı ek ödeme oranlarının ön görülmesi, özellikle birinci basamakta görev yapan personellerin devlet hastanelerinde çalışan personellere oranla daha düşük döner sermaye ek ödeme almaları hakkaniyetle bağdaşmamaktadır. Söz konusu yönerge hükümlerinde personelin mağduriyetine sebebiyet veren raporun dikkate alınarak tabip dışı diğer personellerin döner sermaye oranlarının yüzde 150'den yüzde 250'ye, özellik arz eden birimlerde çalışanların oranlarının ise yüzde 200'den yüzde 300'e çıkarılmalıdır.

- Halen bakanlığınız bünyesinde sağlık meslek lisesi mezunu, ön lisans ve sağlık eğitim enstitüsü mezunu olarak görev yapan sağlık personellerinin gerek eğitim ve hizmet kalitelerinin yükseltilmesi gerekse özlük haklarının iyileştirilmesi bakımından söz konusu personellere ön lisans ve lisans hakkının tanınması için Açık Öğretim Fakültesi nezrinde gerekli çalışma yapılmalıdır.

- Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun'un 2. maddesinde yapılması düşünülen değişiklik ile röntgen teknisyenlerinin günde 5 saat olan çalışma süresinin günde 7.5 saate çıkarılması öngörülmektedir. Ancak ülkemizin sağlık alt yapısı ve çalışma şartlarının dikkate alınması durumunda söz konusu değişiklik çalışan personellerin sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir. İlgili düzenlemenin yapılabilmesi için radyasyonla çalışılan ünitelerin çalışma şartları, personel sayısı ve teknik donanım bakımından AB ülkeleri seviyesine çıkarılması gerekmektedir. Bu nedenle çalışma saati korunmalı ve alt yapı eksikliği giderilmelidir.

- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 99. maddesi gereğince devlet memurlarının haftalık çalışma süresi 40 saat olarak düzenlenmiştir. Ancak 2368 sayılı kanun ile bu süre sağlık personelleri için haftalık 45 saat olarak uygulanmaktadır. Bu mesai farklılığı çalışanlar arasında çalışma barışını bozmakla birlikte bir çok kurumda bu nedenle uygulanmamaktadır. Bu bakımdan uygulamada birliğin sağlanması ve Anayasanın 10. maddesinde düzenlenen kanun önünde eşitlik ilkesine uyulması bakımından bütün personeller için mesai saatleri haftada 40 saat olarak düzenlenmelidir.

- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun EK-33. maddesinde hüküm altına alınan nöbet ve icap nöbetleri hakkındaki düzenlemeye bir çok kurum ve kuruluşlar tarafından uyulmamaktadır. Bu nedenle, nöbet ve icap nöbeti tutan personellerin ücretlerinin ödenmesiyle ilgili olarak söz konusu kurum ve kuruluşların bir genelgeyle uyarılması gerekmektedir.

- Personellerin maaşlarının ödenmesi için anlaşma sağlanan bankaların kurumlara ödediği nakdi yardımların kurum personellerine ödenmesine imkan tanıyan Maliye Bakanlığının yazısı çerçevesinde bazı kurum ve kuruluşlar söz konusu yardımı personellerine dağıtmaktadır. Uygulamada birliğin sağlanması ve bu yönde oluşan tereddütlerin giderilmesi bakımından kurumunuza bağlı taşra teşkilatlarının ilgili yardımları kendi personeline ödemesi yönünde bir genelgenin yayınlanması gerekir."

İHA
sağlık
personeline
mesai
müjdesi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir