Medimagazin logo

Bakan Akdağ: Danıştay, mecbûrî hizmeti engelledi! Doğu ve Güney Doğu'ya tek doktor gönderemiyorum

TGRT HABER TV'de yayınlanan ve İhlas Medya Ankara Grup Başkanı Nuri Elibol ile Başkan Yardımcısı Murat Odabaş'ın hazırlayıp sunduğu "Ankara'nın Gündemi" programının bu haftaki konuğu Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ oldu. Bakan Akdağ, Nuri Elibol ve Murat Odabaş'ın gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı
Bakan Akdağ: Danıştay, mecbûrî hizmeti engelledi! Doğu ve Güney Doğu'ya tek doktor gönderemiyorum
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
TGRT HABER TV'de yayınlanan ve İhlas Medya Ankara Grup Başkanı Nuri Elibol ile Başkan Yardımcısı Murat Odabaş'ın hazırlayıp sunduğu "Ankara'nın Gündemi" programının bu haftaki konuğu Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ oldu. Bakan Akdağ, Nuri Elibol ve Murat Odabaş'ın gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.

100 BİN KİŞİYE 130 HEKİM
Türkiye'nin hekim açığı olduğunu vurgulayan Bakan Akdağ, yabancı hekimlerin Türkiye'de çalışmasının önünün açılmasının ihtiyaçtan kaynaklandığını ifade etti. Dünya sağlık örgütünün istatistiklerine göre hekim başına düşen nüfus sayısında 52 ülke arasında Türkiye'nin sonuncu sırada olduğuna dikkat çeken Bakan Akdağ, "Bu durum, varolan hekimlerin yurt genelindeki dengesiz dağılımıyla da birleştirildiğinde daha karışıyor. Bugün Türkiye'de 100 bin kişiye 130-140 hekim düşüyor. Bu sayı artmalı. Hekimler sosyo-ekonomik açıdan gelişmemiş yöreleri istemiyor. Nitekim bu bölgeler için bin sözleşmeli doktor kadrosuna 200 başvuru oldu. Oysa bu bölgelerde uzman doktorlar ayda ortalama 7 milyar 600 bin, pratisyenler ise 3 milyar 200 milyon gelire sahip olacaktı. Biz mecburi hizmeti geri getirdik. Çünkü buna mecburduk" diye konuştu.

NİÇİN ÇALIŞMASINLAR?
Hekim ihtiyacına cevap vermek için kaliteden taviz vermeden mevcut tıp fakültelerinin kapasitelerinin arttırılıp yeni tıp fakültelerinin açılmasının şart olduğunu ifade eden Bakan Akdağ, "1978'den beri tıp fakültelerine alınan öğrencilerin sayısının azaltılması gerektiği söyleniyor. Oysa Türkiye'de vatandaşlarımız her yıl 300 milyon defa muayene oluyor. Yani kamuda çalışan hekim karşısına günde 30 hasta düşüyor. Ancak bütün hekimlerimiz muayene yapmıyor. Meselâ pataloglar, radyologlar hasta muayene etmiyor. Cerrahlar da ameliyatla ilgileniyor. Bunlar çıkartılınca hekim başına günlük muayene sayısı 50 oluyor. Halkımızın sağlık bilinci artıp, hekimlere ulaşması kolaylaştıkça bu sayı daha da artacak.

NELER ÇEKTİKLERİNİ BİLİYORUM
Biz vatandaşa hastaneye gelme mi diyeceğiz? Yurt dışından hekim gelmesine sadece vatandaşlarımızın değil hekimlerimizin de ihtiyacı var. Muhalefet, iktidar ve meslek birlikleri bu hususta anlaşmalıyız. Anlaşamazsak bunu yapamayız. Halen Türk üniversitelerinde eğitim gören hekimler var. Bunların bir kısmı da Türkiye'de kaçak olarak çalışıyor. Bunların yanı sıra Türkçe bilen ve diplomaları YÖK'ten denklik almış hekimler de çalışacak. Hangi çağda yaşıyoruz? Niçin Türk hekimleri yurt dışında çalışıyor da yabancı hekimler bizde çalışmasın. Sadece vatandaşların değil, hekimlerimizin de buna ihtiyacı var. Ben de hekimlik yaptım. Bir hekimin karşısına muayene olmak için günde 40-50 hasta çıkınca neler çekildiğini bilirim" dedi.

MESELEYİ ÇÖZMELİYİZ
Hekim odalarının yabancı hekimle ilgili eleştirilerinin altı doldurulmayan ideolojik söylemler olduğunu vurgulayan Akdağ, "Meseleyi mutlaka çözmeliyiz. Kanunda bir madde değişecek o kadar. Bu yeterli olmayan kişiler de Türkiye'de doktorluk yapacak anlamına gelmemeli" şeklinde konuştu.

AİLE HEKİMLİĞİ 2008'DE
Halen Düzce'de deneme uygulaması yapılan aile hekimliği uygulamasından olumlu sonuç alındığı müjdesini veren Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere uzmanların ittifakla kabul ettiği konu sağlıkta her ülkenin kendi sistemini kurması. Aile hekimliği modelini oluşturmak için 20-25 ülkeyi inceledik ve ilk örneği Düzce'de oluşturduk" dedi. Türkiye'de 20 yıldır sağlık ocaklarında 5 hekimin çalıştığını belirten Bakan Akdağ, şunları söyledi:
"Bir kişi hastalarla ilgilenir, diğerleri başka işler yapar. Sağlık ocaklarının yeterli gelirleri yoktu. Düzce'de ise şunu gördük. Sağlık ocağında hekimler hasta kayıtlarını yapıyor. Ebelerimiz ve hemşirelerimiz hastalarını biliyor. Enteresan bir dinamizm gelmiş. Çağdaş hizmet yuvaları oluşmuş. Zaman zaman sıkıntı olsa da mükemmel çalışıyor. Aile hekimliği bu yıl 10 ilde başlıyor. Gerekli eğitimler yapıldı. Yılın 2. yarısının başında İzmir, Gümüşhane, Elâzığ, Samsun, Adıyaman, Isparta, Edirne başta olmak üzere 10 il bu uygulamaya geçecek. 2007 yılının 3. ayında uygulama diğer illerde yaygınlaşacak. Aile hekimliği 2008 sonu ya da 2009'a da sarkabilir. Çünkü yanlış başlarsa toparlaması zor olur. Burada da tek eksiğimiz hekim yetersizliği. Aile hekimliğinde normalde 2000-2500 kişiye bir hekim verilmeli. Biz 3000 kişiye bir hekim veriyoruz. Bir geçiş dönemi yaşayacağız."

MECBÛRÎ HİZMET
Mecburi hizmet uygulamasıyla ilgili Danıştay kararının hekimleri mağdur ettiğini anlatan Bakan Akdağ, süreci bu noktaya taşıyan kurumun Tabipler Birliği olduğunun altını çizdi. Bakan Akdağ şöyle devam etti: "Bir hekimin bir gün bile boş durması halkın zararına. Kanunla devlete hizmet hükümlülüğü olanlar önce bunu tamamlayacak sonra da mesleğini icra edecek. Danıştay, genelgeyle ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu kararla Anayasa Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma yetkisini de üstüne aldı. Şimdi genelgeyle ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararı olduğu için hekim tâyin edemiyorum. Oysa kanun yürürlükte olduğu için mesleğini yapamıyor. Mahkeme genelgeyle ilgili olarak lehine veya aleyhine karar verecek ve umarım ki işler çözülecek. Genelge Anayasaya aykırı ise biz gerekli değişiklikleri yaparız. Şu anda Anayasa Mahkemesi karar sürecinde. Yüce mahkemeyi bu konuda bilgilendireceğim."

TÜRKİYE EMSÂL OLDU
Kuş gribiyle ilgili AB'nin yaptığı zirveye kendisinin de katıldığını anlatan Prof. Dr. Akdağ, "Avrupa'da konuyla ilgili ortak ses oluşturmak için çalışıldı. Halkı bilgilendirme ve paniğe sebep olmama kararı alındı. Avrupa'da kuş gribiyle ilgili olarak devlet ve medya işbirliği yaptı. Biz ise biraz geç kaldık. Toplantıda biz Türkiye örneğini anlattık. Uluslararası örgütler Türkiye'nin çalışmasından memnun kaldı. Türkiye'den övgüyle bahsettiler. Türkiye kuş gribi vesilesiyle salgın hastalıklarla ilgili planını güncelledi. Kuş gribiyle yaşamayı öğrenmeliyiz. Vatandaş da bilinçlenmeli" şeklinde konuştu.

YAP KİRALA DEVRET
Sağlık Bakanı Akdağ, yeni hastanelerin yapımının özel sektöre bırakılacağını belirterek, sağlık alanında 'yap-kirala-devret' döneminin başlayacağını söyledi. Bazı sağlık binalarının 70 yıllık olduğunu belirten Akdağ, binaların yapıldığı günkü sağlık anlayışının değiştiğini mevcut fiziki kapasitenin bu anlayışın ihtiyaçlarına cevap vermekten uzak olduğunu vurguladı.

YABANCI SERMAYE
Bakan Akdağ, ihale ile özel sektöre yaptırılacak hastane binalarının 20-25 yıllığına kiralanması yoluyla bu ihtiyacın karşılanacağını kaydederek şunları söyledi: "Bina iyi yapılmışsa yaşı önemli değil ama sağlık anlayışı geçen zaman içinde çok değişti. Evvelden bir dahiliye uzmanının baktığı alanda şimdi kaç ayrı uzmanlık var. Eskiden MR yoktu şimdi var. Ayrıca eski usul koğuş sistemi artık terk edilmeli. Bir ya da iki hastaya bir oda düşmeli ve ayrı tuvalet ve banyo da bulunmalı. Yeni binaları bu şartlarda yaptırıyoruz. Ankara'nın göbeğinde bir çok hastane var. Bunların yeterli otoparkı bile yok. Fiziki imkanları sınırlı. Büyük şehirlerde yeni alanlara büyük tesisler yapılmalı. Oysa mevcut bütçe inşaatı devam eden binalara anca yetiyor. Yeni binalar ise büyük bütçeye ihtiyaç duyuyor. İlgili kurumlarla işbirliği yapıyor gerekli kanunu hazırlıyoruz. Biz arsa tahsis edeceğiz. Yatırımcı arsaya yatırım yapacak. Finansmanı kendisi sağlayacak. Bu kamu özel işbirliği olacak. Yatırımcı bir konsorsiyum oluşturacak. İhaleyi kazanan bina yapmanın yanı sıra ekipmanı da getirecek. Yatırımcı hastanenin görüntüleme merkezi, yemekhane, kantin gibi birimlerini işletecek. Biz de binayı 20-25 yıllığına kiralayacağız. Sonra da hastaneyi ya devralacağı ya da almayacağız. Bu hastaneler başlangıç için Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya gibi şehirlerde olacak. Daha sonra yaygınlaşacak. Yabancı sermayenin büyük talebi var. İngiltere, Körfez ülkeleri, İspanya'dan talep söz konusu. Şu an görüşmeler yapıyoruz."

netgazete
bakan
akdağ:
danıştay
mecbûrî
hizmeti
engelledi!
doğu
ve
güney
doğu'ya
tek
doktor
gönderemiyorum
Yorum (1)
Dr
Hocam detaylıca incelerseniz beğeneceksiniz sistemi. Elbette eksiği var. Örneğin en önemli sayısal kriter olan H-index değerlendirmesi yok. Ama eksiklikleri düzeltmesi için öneri Bölümü'de konulmuş sisteme. Bence bir inceleyip önerilerinizle sistemi geliştirmeye çalışsanız daha yararlı olacaktır.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir