Medimagazin logo

Sağlıkta devleti dolandırmak için ilginç yöntemlere başvuruluyor

Sağlık sektöründe yapılan denetimler, devletin 39 değişik yolla dolandırıldığını ortaya koydu.
Sağlıkta devleti dolandırmak için ilginç yöntemlere başvuruluyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık sektöründe yapılan denetimler, devletin 39 değişik yolla dolandırıldığını ortaya koydu.

Maliye Bakanlığı kontrolörlerinin yaptıkları denetimlerde ortaya çıkardığı dolandırıcılık yöntemleri, dikkatli olmaları için 81 ilin defterdarlığına ve saymanlıklarına bildirildi. En yaygın soygun yöntemleri sahte ilaç ve çifte tahsilat. Hastaneler tarafından yatan hastalara reçete edilemeyecek temini mecburi sağlık malzemesi bedelleri, hem kurumdan hem de hastalardan tahsil ediliyor. Tam kan, tetkik veya işlem bedeline dahil olduğu halde ayrıca faturalandırılıyor. Özel sağlık kurumları, memurların ayakta tedavilerinde, yönetmeliğe aykırı ilaç veriyor ve bunu fatura ediyor.

Maliye Bakanlığı Genel Müdürlüğü, kontrolörlerin bu yıl içinde gerçekleştirdiği denetim sonuçlarına ilişkin bir rapor hazırladı. Raporda, tedavi giderleriyle ilgili denetimlerde tespit edilen suiistimale ilişkin hususlar 39 başlık altında toplandı. Tespitleri 81 ilin defterdarlığı ve saymanlıklara bildiren ve dikkatli olunmasını isteyen genel müdürlük, bakanlığa bir uyarı yazısı gönderdi. Yazıda, sağlık alanında yaşanan suiistimal olaylarına ilişkin tespitler tek tek sıralandı ve devletin, zarara uğratan bu hususlar için önlem alması istendi. Muhasebat kontrolörlerinin incelemeleri sonucunda belirlenen, sağlık sektöründe devletin zarara uğramasına sebep olan 39 yöntemden bazıları şöyle:

Sahte ilaç: Yaklaşık 15 ayrı ilaç firmasından 224 ilaç fiyat kupürü ve barkot diyagramının sahte olabileceği şüphesi ile araştırma yapıldı. Bir ilacın sahte olduğu ilgili firma tarafından teyit edildi.

Kamu personelinin tedavi hizmetlerinin bedeli ödenirken, KDV mükellefi olmayan sağlık kuruluşları faturalarına bu vergi eklenerek, fazla ödeme yaptırılıyor.

Trafik kazasından sonra tedavi olan yeşil kartlının giderleri, sigorta şirketi yerine devletten tahsil ediliyor.

2005’teki işleme 2004 fiyatları uygulanıyor ve KDV indirilmiyor.

DNA dizi analizleri, 2004’te kaldırılmasına rağmen, faturalandırılmaya devam ediliyor.

Asgari ücret artışından kaynaklanan fiyat farkları yanlış hesaplanarak, döner sermayeye bağlı birimlerin temizlik işlerini yürüten firmalara fazla ödeme yapılıyor.

Hastanelerce, yatan hastalara reçete edilemeyecek temini mecburi malzeme bedeli, hem kurumdan hem hastadan alınıyor.

Yoğun bakıma dahil tetkik ücretleri, ayrıca fatura ediliyor.

Eğitim ve araştırma hastanesi olmadığı halde bazı kurumlar, faturalardaki radyolojik görüntüleme ve laboratuvar işlemlerindeki bedellere yüzde 10 ilave yapıyor.

Günlük olarak fiyatı belirtilen intravenöz ilaç infüzyonu işlemi, yatılan günden fazla kaydediliyor.

Faturada, hastanın yatış gününden fazla yatak ücreti isteniyor.

Günlük olarak ödenmesi gereken monitorizasyon ücreti, yatış gününden fazla fatura ediliyor.

Yatan hastalara kullanılan ve ihaleyle alınan ilaçların bedelleri faturalarda, Sağlık Bakanlığı’nca belirlenenden bile daha yüksek düzeyde yer alıyor.

2004 tarifesinde, fiyatın yüksek olduğu 2003 tarifesi uygulanıyor.

Yoğun bakımda yatan hastalara yoğun bakım ücretinin yanı sıra, monitorizasyon, ventiletör ve oksijen tedavi için de ücret isteniyor.

Part time çalışma sözleşmesi düzenlenen doktorlar, resmî hastaları muayene ve tedavi ediyor.

Devlet memurlarının 1 Haziran 2004’ten önceki tedavilerinde, ileri tetkik hizmetleri dışındaki laboratuvar hizmetleri, protokole aykırı olarak dışarıdan alınıyor.

Özel sağlık kurumları, memurların ayakta tedavilerinde, yönetmeliğe aykırı olarak ilaç veriyor ve bunu fatura ediyor.

Devlet memurlarının tedavilerinde, programa aykırı olarak, aynı hastalık için 15 gün içinde yapılan kontrol ve takiplere ait muayene ücretleri faturalandırılıyor.

Yeşil kartlı hastalara ait faturaların ödeme belgelerinde, yatan hastalar için kullanılan sevorane ve forane isimli ilaçlar, belirlenen fiyatlardan daha yüksek tutarda gösteriliyor.

Kontrol ünitesi incelemesine tabi bazı faturalar, incelemeden geçmeden tahakkuk ettiriliyor.

Sağlık Kurulu raporuyla ödenebilen ortez ve protez bedelleri, bu rapor olmadan da tahsil ediliyor.

Devlet memurlarına ait ilaçlar, sağlık karnesi yerine başka reçeteye yazılıyor.

Özel muayenede, hastadan alınması gereken özel muayene farkları, hastane faturasında ‘öğretim üyesi farkı’ olarak gösterilerek kuruma ödettiriliyor.

Sağlık Kurulu raporu için 1 rapor ücreti gerekirken, kurula katılan hekim kadar para isteniyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından ilaç fiyatlarında yapılan değişiklikler, daha ilaca yansımadan faturalarda yükseği yer alıyor.

Devlet memurlarının tedavilerinde, özel hastanelerce yapılan normal muayeneler, acil muayene birim fiyatı üzerinden faturalandırılıyor.

Zaman
sağlıkta
devleti
dolandırmak
için
ilginç
yöntemlere
başvuruluyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir