Medimagazin logo

Özel hastaneler iki kez çarpıyor

Hükümetin, özel ve devlet hastanelerinin kapılarını SSK'lı hastalara açması, devlet hastanelerinin yükünü iki katına çıkardı. SSK'lı hastaların özellikle 'devlet'i tercih etmesi bu hastanelerde uzun muayene ve takip fişi kuyrukları oluşmasına yol açtı
Özel hastaneler iki kez çarpıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Hükümetin, özel ve devlet hastanelerinin kapılarını SSK'lı hastalara açması, devlet hastanelerinin yükünü iki katına çıkardı. SSK'lı hastaların özellikle 'devlet'i tercih etmesi bu hastanelerde uzun muayene ve takip fişi kuyrukları oluşmasına yol açtı.

Hastaların en çok şikayetçi olduğu uygulamaların başında ise telefonla randevu almalarına rağmen, bir de kendilerinden takip fişi istenmesi geliyor. Daha iyi sağlık hizmeti almak için özel hastaneleri tercih eden vatandaşlar ise, bu hastanelerin belirlediği normal muayene ücretinin yarısı kadar bir muayene ücreti ile kurtulamıyor. Bazı özel hastaneler dosya, oda ve doktor parası adı altında hastalardan ek ücretler talep ediyor.

Özel hastanelerde SSK'lı ve ücretli hastaların kaldıkları odalar da birbirinden ayrı. Vatandaşlar şimdi sağlık pastasından pay alabilmek için tıbbi araç bakımından yeterli donanıma sahip olmayan yeni hastanelerin açılmasından endişe duyuyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Özel Hastaneler vatandaşı yolunacak kaz gibi görmemeli' sözünün kendilerini umutlandırdığını belirten SSK'lı hastalar, bunun sözde kalmayarak, bu hastanelerin zaman zaman denetlenmesini istiyor.

Yük devlet hastanelerinde

Son uygulamayla Türkiye'de sağlık hizmetlerinin yükünü devlet hastaneleri omuzluyor. SSK'lı hastaların büyük bölümü devlet hastanelerinde daha iyi hizmet alacakları inancı ile, SSK yerine devlet hastanelerine gitmeyi tercih ediyor. Bu yüzden İstanbul'da Bakırköy Devlet ve Haseki başta olmak üzere bir çok devlet hastanesine tedavi için gelen hastaların yüzde 80'ni SSK'lı hastalar oluşturuyor. Bağ-Kur, resmi evraklı ve yeşil kartlı hastaların sayısı ise yüzde 20'lerde kalıyor.

Yetkililer, devlet hastanelerindeki yoğunluğun, vatandaşın bulundukları bölgelerdeki dispanser ve sağlık ocağı gibi sağlık kurumlarını tercih etmemelerinden kaynaklandığına dikkat çekerek, "Başı ağrıyan, dişi ağrıyan, kilometrelerce yol katederek devlet hastanesine geliyor. Oysa, hasta birtakım küçük sağlık problemlerini evine en yakın sağlık kurumlarında da giderme imkanına sahip" diyor.

Özel hastanelere gün doğdu

SSK'lı ve emekli sandığı güvencesine sahip hastalara özel hastane kapılarının açılmasıyla özel hastaneler ek gelir kaynağına sahip oldu. Ancak, bazı özel hastaneler, yaptıkları hizmetin önemini unutarak, suistimal yapabiliyor. Özel hastaneleri tercih eden hastalar, faturanın yükselmesi için kendilerinden gereksiz taleplerde bulunulduğunu iddia ediyor. Doktor parası, oda parası dosya parası gibi bazı ekstralarla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden hastalar, özel hastanelerin kendilerini soyduğunu belirtiyorlar.

Bu arada özel hastanelerin 09.00'dan önce SSK hastalarına bakmaması da ciddi problemler yaşanmasına yol açıyor. Hamza İş adlı bir vatandaş sabah 06.30 sularında çocuğunu yüksek ateş teşhisiyle özel bir hastaneye götürdüğünü ancak "09.00'dan önce SSK hastalarına bakmıyoruz. Size bakmamız için ücreti kendiniz ödemelisiniz cevabı aldığını ve bu durum karşısında çok şaşırdığını" söylüyor.

Takip fişi eziyeti

Devlet hastanesinde tedavi olmak isteyen SSK'lı bir hasta önce sabah 8.00 ile 15.00 saatleri arasında telefonla randevu almak zorunda. Randevu alan hasta bu yetmiyormuş gibi bir de sabahın erken saatlerinde hastaneye giderek, takip fişi kuyruğuna giriyor. Hastalar 3- 4 saat kuyrukta bekleyip takip fişini aldıktan sonra hangi poliklinikte tedavi olacaksa o polikliniğin önünde muayene kuyruğuna giriyor. Takip fişi alan ancak, mesai saati dolduğu için muayene olamayan hastalar yeniden randevu alma mecuburiyeti ile karşılaşıyor. Takip fişinin kendileri için eziyet olduğunu ifade eden hastalar, telefonla randevu alan hastaların takip fişi almadan muayene edilmesini istiyor. Bu arada yükü iyice artan devlet hastanelerinde her doktor günde 80 ila 100 hasta muayene ediyor. Her branş için günde 50 ila 60 hastaya randevu veriliyor. Ancak, randevu almadan gelen ve durumu ağır olan hastaların muayene edilmesi ile bir doktorun günlük muayene ettiği hasta sayısı 100'e çıkıyor. Avrupa ülkelerindeki hastanelerde ise hekim başına düşen hasta sayısı 25-30'u geçmiyor. Sayı artıkça, hekim hastalığı teşhiste zorlanıyor ve hata yapma oranı yükseliyor.

Kuyruk çilesi hastaları bıktırdı:

Tedavi için Bakırköy Devlet Hastanesi'ne gelen Nergis Dizdar, 5 saat kuyrukta bekledikten sonra ancak takip fişi alabildiğini belirtiyor. Kuyrukta bekleyen insanların sabırlarının tükendiğini ifade eden Dizdar, hastalar arasında bu yüzden sık sık tartışma yaşandığını kaydediyor.

Her kontrolde dosya parası:

SSK'lı eşini doğum kontrolü için özel bir hastaneye götüren Selahattin Erdiş, her kontrolde kendisinden 20 milyon lira dosya parası alınmasından şikayetçi.

Özel oda için

100 MİLYON: Mustafa Işık, özel hastanelere sevkli giden SSK'lılardan özel odada kalmaları halinde günlük 100 milyon lira talep edildiğini belirtiyor.

Yenişafak
özel
hastaneler
iki
kez
çarpıyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir