Medimagazin logo

YÖK az bilimle çok zam istiyor

Bilimsel makale yayınında standartların gerisinde kalan YÖK, hükümetten, öğretim üyeleri ve kurumda çalışan memurlar için yüzde 69'a varan oranlarda zam istiyor
YÖK az bilimle çok zam istiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Bilimsel makale yayınında standartların gerisinde kalan YÖK, hükümetten, öğretim üyeleri ve kurumda çalışan memurlar için yüzde 69'a varan oranlarda zam istiyor.

Hükümetle sürekli ters düşen YÖK, zam müjdesi bekliyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Bakanlar Kurulu'ndan öğretim üyeleri ve YÖK'te çalışan memurlar için yüzde 69'a varan oranlarda zam kararı çıkmasını istiyor.

Teziç, Milli Eğitim Bakanlığı'na 'öğretim elemanlarının maaş artışı' konulu bir yazı yazarak, hükümetten öğretim üyelerinin refah seviyelerinin yükseltilmesi için ek zam yapılmasını istedi. Teziç, YÖK'teki memurların maaşlarının görevlerinin niteliği gözönüne alındığında yaşam standartlarının çok altında kaldığını ileri sürdü. Konunun Bakan Çelik'in gündeme getirmesi durumunda Bakanlar Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor. YÖK, zam talebini son günlerde yetersizliği ile tartışma konusu olan bilimsel yayın konusu ile ilişkilendirdi. YÖK'ün hesaplamalarında, üniversitelerde öğretim üyesi başına düşen bilimsel makale sayısı 2004 için 0,49 olarak düşük çıktı.

Makalesizliğin mazereti maaş

Teziç, zam talebini içeren yazıda, özellikle 2. ve 3. derecedeki doçentler ve daha alt kademelerde bulunan öğretim elemanlarının takip ettikleri bilimsel yayınları kendi maddi imkanları ile temin etmek zorunda kaldıklarını kaydetti. Teziç, öğretim üyelerinin halen almakta oldukları maaşlarla araştırmaya yönelik gerekli katkıyı sağlamakta zorlandıklarını ifade etti. 2. ve 3. derecedeki doçentlere makam ve görev tazminatı verilmesi için kanun değişikliği yapılmasını isteyen Teziç, profesör ve 1. derece doçentlere daha az, 2. ve 3. derecedeki doçentlere en fazla olacak şekilde hocaların maaşına farklı oranlarda ekstra zam yapılmasını talep etti. YÖK'teki daire başkanının maaşına yüzde 69, şube müdürüne yüzde 39, uzmana yüzde 53, şeflere yüzde 46, memurlara ise yüzde 34 zam isteyen Teziç, profesörlere yüzde 14, birinci derece doçentlere yüzde 18 zam istedi. Teziç, ikinci derece doçentlere yüzde 59 ve üçüncü derece doçentlere yüzde 60 zam talep etti. Üniversitelerde 10 bin 900 profesör, 5 bin 150 doçent, 15 bin yardımcı doçent, 6 bin 200 öğretim görevlisi ile 32 bin 300 araştırma görevlisi görev yapıyor. Teziç'in zam önerisi bütçeye aylık 20 milyon 500 bin YTL, yıllık yaklaşık 246 milyon YTL (246 trilyon) ek yük getiriyor.

Yenişafak
yök
az
bilimle
çok
zam
istiyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir