Medimagazin logo

Beyin göçü böyle oluyor!

Aydın Karahan, ünlü teknoloji kuruluşu MIT'e kabul edildi. Nükleer enerji eğitimi bitince dönmek istiyor, ama Türkiye'de iş sahası olacak mı merak ediyor?
Beyin göçü böyle oluyor!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Aydın Karahan, ünlü teknoloji kuruluşu MIT'e kabul edildi. Nükleer enerji eğitimi bitince dönmek istiyor, ama Türkiye'de iş sahası olacak mı merak ediyor?

Hacettepe Üniversitesi Nükleer Mühendislik Bölümü'nü iki yıl önce bitiren Aydın Karahan, alanında bir numara olan ABD'deki Massachussetts Institute of Technology'ye (Masachussets Teknoloji Enstitüsü-MIT), sınava bile girmesine gerek duyulmadan ayda 2 bin 70 dolar maaşla kabul edildi. MIT'de nükleer santrallarla ilgili doktora yapacak olan Karahan, eğitimini tamamladıktan sonra dönmek istiyor. Ancak tek kaygısı, nükleer alanda hâlâ atılım yapamayan Türkiye'de çalışacak gerekli ortamı bulup bulamayacağı.
İzmir Atatürk Lisesi'ni bitiren Karahan, üniversiteye giriş sınavında 17'nci sırada tercih ettiği Hacettepe Üniversitesi Nükleer Mühendislik Bölümü'nü dört yılda bölüm birincisi olarak bitirdi. Kendi döneminde 30 öğrenci alan bölüm, tek mezun verdi, o da Aydın Karahan. Ancak ona göre, 'Hocalar kıl değil, bölüm zor. Çok ve düzenli çalışmak gerekiyor, tabii herkes bu tempoya uyamıyor'.
"Matematik ve fiziği seviyorum. Bölüme gelirken çok fazla bilgim yoktu. Ama geldikten sonra hoşuma gitti ve başarılı oldum. Normal zamanda bile günde altı-yedi saat ders çalışıyorum" diyor Karahan. Ancak, kendi deyişiyle sosyal hayatı da sıfırlamış.

Bİrincilikle mezun oldu
Bölümü bitirdikten sonra aynı yerde mastıra başlayan 22 yaşındaki Karahan, mastırı bitirdikten sonra, MIT'te doktoraya başlayacak. Karahan, "MIT neden sınavsız kabul etti" sorusuna, "Hacettepe Üniversitesi Nükleer Mühendislik Bölümü Türkiye'de çok fazla tanınmıyor. Ancak yurtdışındaki itibarı çok fazla. İnsan hem Hacettepeli, hem bölüm birincisi, hem de referansları iyi olunca, sınava gerek kalmıyor" yanıtını veriyor.
MIT paralı bir üniversite olduğu halde, dört yıl sürecek doktora süresince Karahan para ödemeyecek. Üstelik ayda 2 bin 70 dolar maaş alacak. Bunun için sadece haftada 20 saat MIT'de çalışması gerekiyor.


'Nükleer atılım yapmalı'
Karahan, 'MIT bu alanda dünyanın bir numarası olduğu için' kariyerine orada devam etmeye karar vermiş. Amacı, doktorayı bitirdikten sonra Türkiye'ye dönmek ve çalışmalarına devam etmek. Ancak kaygılı:
"Hacettepe'de tez için nükleer güç santrallarının simülasyonunu yapan ileri bir kod sistemi üzerinde çalıştım. MIT'te de tüm dünyanın ilgilendiği, 'geleceğin reaktörleri' denilen, çok daha ekonomik ve güvenilir nükleer santralların simülasyonu ve tasarımı üzerine çalışacağım. Nükleer santrallarda çok büyük ilerlemeler kaydedildi. İddia edildiği gibi dünya nükleer enerjiden vazgeçmiyor, aksine daha da yöneliyor. Ben bu işi yapmak için eğitim aldım ve yapacağım. Türkiye'ye geri gelebilmem için burada eğitimime uygun iş imkânı olması lazım. Türkiye'de bugün nükleer alanda çok fazla bir şey yapıldığını veya
araştırmalar için yeterince kaynak ayrıldığını söylemek oldukça güç."


Radikal
beyin
göçü
böyle
oluyor!
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir