Medimagazin logo

Sağlık Bakanı Akdağ: Şu ana kadar kesinleşen 9 vaka var

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Van Yüzüncü Yıl Tıp Fakültesi Hastanesi'nde müşahede altında tutulan kuş gribi vakalarıyla ilgili incelemelerde bulundu.
Sağlık Bakanı Akdağ: Şu ana kadar kesinleşen 9 vaka var
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Van Yüzüncü Yıl Tıp Fakültesi Hastanesi'nde müşahede altında tutulan kuş gribi vakalarıyla ilgili incelemelerde bulundu.

İncelemeleri sırasında Dünya Sağlık Örgütü uzmanları ile birlikte Başhekim Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin ve diğer yetkililerden vakalarla ilgili bilgi alan Akdağ, daha sonra tıp fakültesinin önünde açıklamalarda bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü ile yakın işbirliği içerisinde olduklarını kaydeden Akdağ, bu örgütün uzmanlarının tecrübelerinden yararlanmak için birlikte hareket ettiklerini ifade etti.

Bölgeye gönüllü olarak çalışmak isteyen hekimlerle birlikte geldiğini kaydeden Akdağ, bu hekimlere teşekkür etti.

Van'da kuş gribi ile ilgili yetkililerin ve uzmanların mükemmel bir işbirliği gösterdiklerini kaydeden Akdağ, bunları burada gözlemlediklerini söyledi.

Türkiye'de daha önce insanda kuş gribi vakası görülmemesine rağmen burada görev yapan hekimlerin bunu hemen başında tahmin edebildiklerini ifade eden Akdağ, teşhis konulmasının ardından Dünya Sağlık Örgütü'nün rehberleri çerçevesinde hastaların tedavi edildiğini ifade etti.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Faik Öner'in sınıf arkadaşı olduğunu da kaydeden Akdağ, burada çalışan bütün hekimlere gösterdikleri gayretten dolayı teşekkür etti.

Şu ana kadar Türkiye'de kuş gribi yönünden kesinleşen 9 vaka bulunduğunu kaydeden Akdağ, bunlardan 6'sının Van'da, 3'ünün de Ankara'da olduğunu bildirdi. Akdağ, şunları kaydetti:
''Şu ana kadar kesinleşmiş vakaların hepsi yalnızca kümes hayvanlarına doğrudan doğruya temasla bulaşmış vakalar. Vatandaşlarımız, lütfen yetiştirdikleri kümes hayvanları konusunda dikkatli olsun ve çocuklarını yaklaştırmasınlar.
Vatandaşlarımızın evlerinde kümes hayvanı yetiştirmesini doğru bulmuyorum. Ortada hayvanlardan insana bulaşan bir hastalık var, hem kendimiz hem de yavrularımız için dikkatli olmalıyız.'' Akdağ, ''Kontrollü bir dikkatin hepimiz için önemli olduğuna inanıyorum. Projektörlerimiz olması gereken yere çevrilmeli'' diye konuştu.

Bir soru üzerine, Sağlık Bakanlığı'nda bir koordinasyon kurulu oluşturulduğunu belirten Akdağ, basının ve kamuoyunun günde 1-2 kez bilgilendirileceğini söyledi.

Türkiye'de ''Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı üç sınıflandırmaya göre toplam kaça vaka bulunduğunun sorulması'' üzerine Akdağ, rakamlarla ilgili kesinleşmiş vakalar üzerinden konuşmanın en doğrusu olduğunu kaydetti.

Görevinden istifa eden Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanı Turan Aslan'ın yerine kimin vekalet ettiğinin sorulması üzerine de bakan Akdağ, Başkan Yardımcısı Hacı Ali Özer'in vekalet ettiğini bildirdi. Sağlık Bakanı Akdağ, bir başka soru üzerine de kuş gribi ile ilgili açıklık prensibinin hükümet politikası olduğunu söyledi. Akdağ, bundan sonra gerek Sağlık Bakanlığı'nın gerekse Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın açıkça bilgi vermeye devam edeceğini vurguladı.

Akdağ, yarın Doğubeyazıt ve Ağrı'da da incelemelerde bulunacağını belirterek, ardından Erzurum üzerinden Ankara'ya döneceğini söyledi.


DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ UZMANININ AÇIKLAMALARI

Öte yandan, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Ofisi'nin Bulaşıcı Hastalıklar Danışmanı Guenael Rodier de ''Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye'ye giriş ve çıkışlarda dikkatli olunması uyarısı yapıp yapmadığının'' sorulması üzerine, Dünya Sağlık Örgütü'nün şu ana kadar Türkiye'ye seyahat edilmemesi, kısıtlanması ile ilgili bir açıklama yapmadığını bildirdi. Rodier, ''Sadece kuş gribi görülen bölgelerle ilgili standart açıklamalar yapıldı. Önerimiz, canlı ya da ölmüş kanatlı hayvanlarla temastan kaçılmasıdır'' dedi.

Rodier, Türk hükümetinin bu süreci nasıl yönettiğine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de işin başından beri Sağlık Bakanlığı'nın üst düzey yetkilileri ve valilerin işin içinde yer aldıklarını söyledi. İlgili bakanlıkla temasa geçilmesi ve ihtiyaçların karşılanması açısından Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere işin yönetiminin çok iyi yapıldığına işaret eden Rodier, ''Sayın Bakanın buraya gelmesinin yanında Dünya Sağlık Örgütü, işin başında Türkiye'ye davet edilerek şeffaflık uygulanmış ve bütün kayıtlar erişime açılmıştır'' diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü uzmanlarının benzer salgınların yaşandığı Tayland ve Vietnam gibi ülkelerden edindiği deneyimlerini de Türkiye'ye getirdiğini kaydeden Rodier, izlenen yolun bilgi paylaşımı açısından son derece iyi olduğuna dikket çekti.

Rodier, ''Artık sorunların yerel olması diye bir şey yok. Dünya Sağlık Örgütü, bunu küresel bir sorun olarak değerlendiriyor'' görüşünü dile getirdi.

Dünya genelindeki vakaların yakından takip edildiğini kaydeden Rodier, vakaların değişiklik göstermesi nedeniyle bunun önemli olduğunu belirtti.

Rodier, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nın kuş gribi ile ilgili işbirliği içerisinde çalışmasının önemli olduğuna dikkat çekti.

Rodier, Türk hastaneleri ile ilgili izleniminin sorulması üzerine de Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hastanesi'nin ziyaret ettikleri ilk hastane olduğunu belirterek, ''Burada gördüğüm personel motive olmuş işlerini çok iyi yapıyor ve enfeksiyon önleme tedbirleri çok iyi'' yanıtını verdi.

Milliyet
sağlık
bakanı
akdağ:
şu
ana
kadar
kesinleşen
9
vaka
var
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir