Medimagazin logo

Hekimlere yönelik saldırılar için acil önlemler

Hekimlere yönelik karşı tepki hiçbir şekilde yeni değildir. Yüzyılı aşan kökeni vardır. Çeşitli evrelerden geçmiştir. Sorunlar, sağlık hizmetinin ekonomik boyutunun büyümesi, bireylerdeki sağlıklı olma yönündeki talep artışı, buna ek olarak kişilerin kendilerine ait ekonomik sorunlarına koşut olarak yoğunlaşmış ve fırsat bulunduğunda ise dışa vurulmaya başlanmıştır
Hekimlere yönelik saldırılar için acil önlemler
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Tespitler :

Hekimlere yönelik karşı tepki hiçbir şekilde yeni değildir. Yüzyılı aşan kökeni vardır. Çeşitli evrelerden geçmiştir. Sorunlar, sağlık hizmetinin ekonomik boyutunun büyümesi, bireylerdeki sağlıklı olma yönündeki talep artışı, buna ek olarak kişilerin kendilerine ait ekonomik sorunlarına koşut olarak yoğunlaşmış ve fırsat bulunduğunda ise dışa vurulmaya başlanmıştır.

Hekimler ve meslek örgütleri ise tüm bu gelişmelere karşı duyarsız kalmış ve günü ve kişisel çıkarları kurtarmaya yönelik davranışlar kabullenilmiş hatta içselleştirilmiş, özeleştiri yapılmak bir yana, eleştirel davranışlar dışlanmaya çalışılmıştır. Temel doğrularda bile yorum hatası yapılır hale gelinmiştir.

Halka ulaşan sağlık hizmetinin dağılım ve kalitesindeki her türlü iyileştirme çabası bizzat hekimlerin de katılımı ile engellenmiş ve geciktirilmiştir.

Çözüm önerileri :

1. Halkın sağlık bilinci oluşturulmalı ve sürekli güncellenmelidir.
Hekimler bir çok sebeple ben bilirim o da benim dediğimi yapar diyerek hastalara bilgi vermemiş ve yorum hakkı tanımamışlardır. Halbuki esas olan hekim değil hastadır. Hekim ise hasta adına bilimsel doğruları yorumlayarak en doğru çözüm seçeneklerini bulmaya çalışan ama sonuçta bunları hastaya sunması ve onun
onayını alması gereken kişidir.

2. Halkın sağlık sorunlarını çözmek için yaygın olarak kullanabildiği bir sosyal güvenlik sistemi kurulmalıdır.

3. Hekimler kazançlarını hiçbir şekilde hastadan doğrudan doğruya değil, sosyal güvenlik kurumlarından tahsil
etmelidirler.

4. Muayenehaneler hastanelerde yapılan işlemlerin pazarlanma yeri olmaktan çıkarılmalıdır.Hekimler tek kimlikli olmalıdır.

5. İyi hekimlik desteklenmeli yüceltilmeli bu sebeple kötü hekimlik mutlak surette cezalandırılmalıdır.

6. Toplumda adalet duygusu yaratılmalıdır. Hatalar kabul edilmeli , suçlular cezasız kalmamalıdır.
İnsanlarda nasıl olsa yaptıkları yanlarına kar kalıyor yılgınlığı ve tepkisi vardır. Bu kişilerin aynı
zamanda bilinçsiz ve birçok zaman yine içimizden birilerinin yanlış dolduruşları ile dolu olduğu unutulmamalıdır.

Bu yüzden halkın hekimler aleyhine verdiği tepkilerin önemli bir bölümünde haksız oldukları, haklı oldukları
bir çok durumda da “nasıl olsa bir şey olmaz” diyerek tepki vermedikleri gözlenmektedir.
Ama bu da büyük oranda hekimlerin kendi suçudur. Hastalara gerekli ve doğru tıbbi bilgiler verilmek bir yana, bilimsel yollarla kanıtlanabilir olmayan veya tamamen yalan yanlış yaklaşımlar ile yeni yeni rant yolları yaratılmaya çalışılmış ve hastaların kafaları daha da bir karıştırılmış durumdadır.

Sonuç ve çözüm:
Bu sebeple mezuniyet sonrası eğitimi kontrol edecek, temel uygulamalar ile ilgili yönergeleri (guideline) hazırlayacak, kötü hekimlik uygulamalarını cezalandıracak veya caydıracak meslek kuruluşlarına gereksinim vardır.

Yorum: Son maddeye kadar iş iyi idi ama yaşadıklarım ve gözlemlerimi şöyle bir anımsadığımda sonuç ve çözüm maddesinin bir ütopyadan öteye gidemeyeceği korkusunu taşımaktayım.

''Bütün renkler aynı hızla kirleniyordu..
Birinciliği beyaza verdiler ''Ö Asaf

Saygılarımla

Dr Suphi Toprak
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
hekimlere
yönelik
saldırılar
için
acil
önlemler
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir