Medimagazin logo

Zorunlu hizmet geri geliyor

Doktorlara yönelik zorunlu hizmet uygulaması iki yıl aradan sonra yeniden gündeme geldi. Meclis Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonu’nda kabul edilen yasa teklifi çerçevesinde, 200 ile 500 gün arasında zorunlu hizmet yapılacak
Zorunlu hizmet geri geliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Doktorlara yönelik zorunlu hizmet uygulaması iki yıl aradan sonra yeniden gündeme geldi. Meclis Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonu’nda kabul edilen yasa teklifi çerçevesinde, 200 ile 500 gün arasında zorunlu hizmet yapılacak.


NTV-MSNBC
Güncelleme: 08:28 10 Haziran 2005 CumaANKARA - Sağlık çalışanlarına yönelik zorunlu hizmet uygulaması iki yıl aradan sonra yeniden gündeme geldi. TBMM Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonu’nda dün gece kabul edilen yasa teklifiyle, tıp fakültesi mezunları 200 ile 500 gün arasında zorunlu hizmet yapacaklar. Teklifin görüşmeleri sırasında konuşan AKP’li milletvekilleri 2003 yılının Temmuz ayında vazgeçilen uygulamaya geri dönme gerekçesini, “Sözleşmeli çalışma modelinin başarılı olamaması” şeklinde ifade etti.


--------------------------------------------------------------------------------
reklam


--------------------------------------------------------------------------------

AKP Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl’ün hazırladığı yasa teklifinin gerekçesinde, 2003 yılı Temmuz ayında emsallerine göre daha yüksek ücret ödenmek suretiyle sözleşmeli statüde doktor çalıştırılması uygulamasından istenen sonucun alınmadığı belirtiliyor. İki yıllık uygulama sonuçlarına göre, bin 81 sözleşmeli uzman pozisyonuna sadece 200 başvuru yapılmış ve bu kişilerin de 136’sı görevlendirilmişti.

ZORUNLU HİZMET SÜRESİ DEĞİŞİYOR
Getirilen yeni sisteme göre doktorlar ,devlet planlama teşkilatı tarafından belirlenen farklı sosyo ekonomik gelişmişlik düzeyindeki ilçelerde zorunlu hizmet görecek. Bu kademelendirme şöyle olacak:
En alt düzeydeki altıncı grup ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerlerinde 200,
Beşinci grup ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerleri ile altıncı grup ilçe merkezlerinde 250,
Dördüncü grup ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerleri ile beşinci grup ilçe merkezlerinde 300,
Üçüncü grup ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerleri ile dördüncü grup ilçe merkezlerinde 350,
İkinci grup ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerleri ile üçüncü grup ilçe merkezlerinde 400,
Birinci grup ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerleri ile ikinci grup ilçe merkezlerinde 450,
En üst düzeydeki birinci grup ilçe merkezlerinde ise 500 gün.

Bu kapsamda, Ankara, İstanbul, İzmir gibi illerde zorunlu hizmet süresi 500 gün olurken, gelişmişlik düzeyi zayıf yerleşim yerlerinde zorunlu hizmet 200 gün olacak. Doktorlar buralarda isterlerse devlet memuru statüsünde, isterlerse sözleşmeli olarak çalışacak. Kanun yürürlüğe girdiği tarihte tıp fakültesinde okuyanlar ile tıpta uzmanlık eğitimi yapanlar bu zorunlu hizmete tabi olacaklar.

MUAYENEHANELER KAPATILACAK
Diğer yandan, teklifin içine eklenen bir başka maddeyle de, il sağlık müdürü, müdür yardımcısı ile, başhekim ve başhekim yardımcısı olarak görev yapanlara, kanunun yayım tarihinden itibaren üç ay içinde özel muayenehanelerini kapatma zorunluluğu getirildi.
zorunlu
hizmet
geri
geliyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir