Medimagazin logo

Başbakanlık, hastanelerdeki kuyruk çilesini yerinde inceledi

Hastane kuyrukları, hastaların en büyük çilesi olmaya devam ediyor. Başbakanlık raporuna göre, birinci basamak sağlık kuruluşları sevk büroları gibi çalışıyor, hastaların çoğu sağlık ocakları, semt poliklinikleri yerine hastaneleri tercih ediyor
Başbakanlık, hastanelerdeki kuyruk çilesini yerinde inceledi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Hastane kuyrukları, hastaların en büyük çilesi olmaya devam ediyor. Başbakanlık raporuna göre, birinci basamak sağlık kuruluşları sevk büroları gibi çalışıyor, hastaların çoğu sağlık ocakları, semt poliklinikleri yerine hastaneleri tercih ediyor.

Bu nedenle de bir hasta ortalama dört buçuk saatini hastanede geçiriyor. Başbakanlık hastanede yaşanan çileyi araştırdı ve raporuna bu tespitleri yazdı. Raporda kuyrukları azaltacak en etkili yöntemin semt polikliniklerinin sayısını artırılması olduğu vurgulanıyor.

Türkiye'de birinci basamak sağlık kuruluşları olarak bilinen sağlık ocakları ve semt poliklinikleri etkili çalışmıyor. Sevk zinciri etkili işlemediği için hastaneler aşırı yükle karşı karşıya bulunuyor. Başbakanlığın akademisyen ve bürokratlardan oluşturduğu bir heyet tarafından hazırladığı raporda hastaların memnun olmadığı sağlık kuruluşları başında hastane poliklinikleri geliyor.

Anketörler ellerinde sevk kağıdı ile Ankara'nın üç ayrı hastanesini gezdi, hastaların sorunlarını, yerinde tesbit etti. Rapora göre, hastaların memnuniyetsizliğinin en önemli nedeni kuyruklar, hastaların yüzde 56'sı, memnuniyetsizliğe sebep olarak uzun kuyrukları gösteriyor.

Hasta hastaneye geldiği anda işlemlere başlayabilmek için bile ortalama 34 dakika kuyrukta bekliyor. Fotokopi ve bürokratik işlemler hazırlanan bu rapor doğrultusunda Başbakanlık genelgesi ile kaldırıldı ancak muayene öncesi de kuyruk çilesi var. İşte iyileşmek için hastaneye gelen hastaların, tedavi olmak yerine daha da hasta olmasının nedenleri:


Poliklinik kapısında ortalama 112 dakika,
Röntgen kapısında 83 dakika,
Filmini alabilmek için 45 dakika,
Biyokimya laboratuvarı için 74 dakika,
Biyokimya laboratuvarı sonucunu almak için de 257 dakika beklemek zorunda kalıyor.

Raporda harcanan bu zaman, profesyonel yönetim eksikliğine ve koordinasyonsuzluğa bağlanıyor.

Polikliniklerde kuyruk daha az

Semt polikliniklerinde bu sürenin dörtte bir oranında kısaldığı da raporda yeralıyor. Hastane önündeki kuyrukları azaltmanın en akla yatkın çözümünün hastanın semt polikliniklerine yönlendirilmesi olduğu vurgulanıyor. Poliklinik sayısının ise yetersiz olduğu, süratle yenilerinin açılması gereğine işaret ediliyor.

CNN Türk
başbakanlık
hastanelerdeki
kuyruk
çilesini
yerinde
inceledi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir