Medimagazin logo

Yeşil kartlar parayla kiraya veriliyor

Sosyal güvencesi olmayan dar gelirli vatandaşların sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için verilen sağlık karnelerinin, bazı şebekelerce haksız kazanç elde etmek amacıyla kullanıldığı iddia edildi
Yeşil kartlar parayla kiraya veriliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sosyal güvencesi olmayan dar gelirli vatandaşların sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için verilen sağlık karnelerinin, bazı şebekelerce haksız kazanç elde etmek amacıyla kullanıldığı iddia edildi.

465 bin yeşil kartlının bulunduğu Diyarbakır’da valilik, iddialar üzerine şüpheli gördüğü 50 bin sağlık karnesi ile ilgili inceleme başlattı.

Yeşil kart uygulaması 1992 yılında başlatıldı. Geçen yıl yeşil kartlılara toplam fiyatın yüzde 20’si karşılığında ilaç verilme hakkının da tanınmasından sonra yeşil karta rağbet arttı. Doğu ve Güneydoğu’da 4 milyon 200 kişi bu sayede sağlık karnesi sahibi oldu. Nüfusa oranla en fazla yeşil kartlı vatandaş Bingöl'de yaşıyor. Bingöl nüfusunun yüzde 56'sı yeşil kartlı. Türkiye nüfusunun 7'de 1'ini barındıran İstanbul yüzde 3,2 oranı ile yeşil karttan en az yararlanılan il. Köyden kente göçün yoğun yaşandığı illerin başında gelen Diyarbakır’da ise, nüfusun yüzde 40’ının yeşil kartı bulunuyor. Yeşil kart sayısının artması bazı iddiaları da gündeme taşıdı.

Diyarbakır’da uzun zamandır tartışılan ve en son Tabipler Odası Başkanı İlhan Diken tarafından dile getirilen “Eczanelerin de aralarında bulunduğu bir şebeke yeşil kartları para karşılığında çalıştırıyor.” iddiası İl Sağlık Müdürlüğü’nü harekete geçirdi. Şehirdeki eczaneler ve yeşil kartları denetlenmeye başlandı. Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı İlhan Diken, “Yeşil kartları, para karşılığında vatandaşlardan kiralanıyor.” yönünde duyumlar aldıklarını söyledi. Dr. Diken, “Yeşil kartlıların ilaç almasını kolaylaştıran yasanın çıkmasından sonra ne yazık ki bazı yeşil kart sahiplerinin karnelerini, tespit edemediğimiz birtakım eczanelere kira karşılığında bıraktığı duyumlarını alıyoruz. Karnelere yazılan ilaçların ise, kupürlerinin kesilip ya imha edildiği ya da özel hastane, vakıf ve belediyelerin sağlık birimlerine koliler halinde bağışlandığı bilgisini aldık.” dedi.

50 bin dosya incelemede

‘Yeşil kart sahtekarlığı’nın önüne geçmek için eczanelerin denetlendiğini doğrulayan Sağlık İl Müdürü Namık Kemal Kubat, “Bütün eczaneleri denetimden geçiriyoruz. Birden fazla ilaç yazılmışsa detaylı bir soruşturma başlatıyoruz. Şu ana kadar bir ailenin yeşil kartına fazladan ilaç yazıldığını tespit ettik.” diye konuştu. Diyarbakır Valisi Efkan Ala da şüpheli gördükleri yeşil kartlılara ait 50 bin dosyanın incelendiğini açıkladı. Ala, inceleme sonucunda suç unsuru tespit edilmesi halinde yasal işlemlerin yapılacağını ve söz konusu yeşil kartların iptal edileceğini kaydetti. 11. Bölge Diyarbakır Eczacı Odası Başkanı eczacı Mesut Çiçek ise iddialara “Şu ana kadar söz konusu suçu işleyen bir tek eczacının olduğunu kimse ispatlayamaz.” cevabını verdi. Valilikten suiistimallerle ilgili uyarı geldiğini doğrulayan Çiçek, “Eğer eczacılar bu işi yapıyorsa bunu kabul edilir bulmuyoruz. Tespit ettiğimiz olursa gerekli işlemin yapılması için ilk adımı biz atacağız.” ifadesini kullandı.

4,5 milyon usulsüz kart iptal edildi

Ödeme gücü olmayan vatandaşların tedavi giderlerinin karşılanması amacıyla ve-rilen 4 milyon 453 bin 367 yeşil kart, usulsüz veya mükerrer alındığı gerekçesiyle iptal edildi. Sağlık Bakanlığı'nca, yeşil kartların sağlık karnesi şekline dönüştürülerek kartlara TC kimlik numarası yazılması ve ''fotokopili sistem''e geçilmesi uygulamasının başladığı 1 Mart'tan bu yana mükerrer veya ihtiyacı olmadığı halde yeşil kart alanlar belirlendi. Yeni sisteme geçmeden önce 12,5 milyon olan yeşil kartlı sayısı, usulsüz verildiği tespit edilen 4 milyon 453 bin 367 kartın iptal edilmesi sonucu 8 milyon 656 bin 729'a düştü. Bu arada ihtiyacı olduğu belirlenen 1 milyon 796 bin 638 kişiye daha yeni yeşil kart verilmesi kararlaştırdı. Son verilenlerle birlikte Türkiye'de yeşil kartlı sayısı 9 milyon 843 bin 271'e yükseldi.


Zaman
yeşil
kartlar
parayla
kiraya
veriliyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir